Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Πρώτο βήμα για βιοτεχνητό ήπαρ στο εργαστήριο

Δημιούργησαν ηπατικά κύτταρα Ισραηλινοί επιστήμονες!

Πλήρως λειτουργικά ανθρώπινα ηπατικά κύτταρα κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο ερευνητές, γεγονός που εκτιμάται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στις έρευνες που έχουν στόχο την εξεύρεση θεραπείας σοβαρών ασθενειών του οργάνου και μελλοντικά θα οδηγήσει στη δημιουργία βιοτεχνητού ήπατος. Ερευνητές από το εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, σε συνεργασία με Γερμανούς επιστήμονες, χρησιμοποίησαν πρωτοποριακή τεχνική για να ωθήσουν τα ανθρώπινα ηπατικά κύτταρα να αναπαραχθούν με ταχύτητα στο εργαστήριο, διατηρώντας όμως τη λειτουργία τους.

Πρωτεΐνες ιού

Διαπίστωσαν ότι η ασθενής δράση των πρωτεϊνών Ε6 και Ε7 του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων έβγαζε τα ηπατικά κύτταρα από τη διακοπή του κυτταρικού κύκλου. Οταν στη συνέχεια προσέθεταν την ουσία OSM, που ανήκει στην οικογένεια της ιντερλευκίνης-6, τα ηπατικά κύτταρα άρχιζαν να πολλαπλασιάζονται. Οι τεχνικές που χρησιμοποίησαν στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν ως αποτέλεσμα τα ηπατικά κύτταρα να πολλαπλασιάζονται χωρίς έλεγχο και να μετατρέπονται σε καρκινικά.

Οι Ισραηλινοί ερευνητές, όμως, επέλεξαν συγκεκριμένες αποικίες κυττάρων, τα οποία πολλαπλασιάζονταν μόνο όταν τα ενεργοποιούσε η OSM. Οταν η OSM αφαιρούνταν, τα ηπατικά κύτταρα σταματούσαν να πολλαπλασιάζονται και μέσα σε τέσσερις ημέρες σταματούσε και η διαδικασία διαφοροποίησής τους.

Δημιουργούνταν με αυτόν τον τρόπο κύτταρα που διατηρούσαν σε πολύ υψηλό βαθμό τη λειτουργία τους. Η νέα τεχνική επιτρέπει στους επιστήμονες να δημιουργούν πολύ μεγάλους πληθυσμούς ανθρώπινων ηπατικών κυττάρων στο εργαστήριο.

«Είναι το Αγιο Δισκοπότηρο για τις ηπατικές έρευνες» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ιακώβ Νάμιας. Πρόσθεσε ότι η έρευνά τους θα επιτρέψει σε χιλιάδες εργαστήρια να μελετήσουν με χαμηλό κόστος ασθένειες, όπως η κίρρωση του ήπατος, η λιπώδης νόσος του ήπατος, η ιογενής ηπατίτιδα και ο καρκίνος τους ήπατος, αλλά και να ερευνήσουν την τοξικότητα των φαρμάκων, στο πλαίσιο ερευνών για νέες θεραπείες. Διευκρίνισε ότι τα ηπατικά κύτταρα που δημιούργησαν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταμοσχεύσεις. Ωστόσο, επεσήμανε ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν καλή πηγή κυττάρων για τη δημιουργία βιοτεχνητού ήπατος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ