Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Πρώτος «παίκτης» ο ΟΤΕ στην αγορά της συνδρομητικής

Μη δεσμευτική προσφορά, η οποία κινείται μεταξύ 250.000.000 και 300.000.000 ευρώ, για την εξαγορά της συνδρομητικής τηλεοπτικής πλατφόρμας NOVA υπέβαλε ο ΟΤΕ στη Forthnet (ιδιοκτήτρια της NOVA). Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του ΟΤΕ, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρεται ότι «ο ΟΤΕ δραστηριοποιείται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης και αναγνωρίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης της συγκεκριμένης υπηρεσίας προς όφελος των καταναλωτών. Ο ΟΤΕ εκτιμά ότι η επιδιωκόμενη συμφωνία θα είναι συμφέρουσα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και συνάδει με τη στρατηγική του ομίλου».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η μη δεσμευτική προσφορά που κατέθεσε ο ΟΤΕ είναι εντός εύρους 250.000.000-300.000.000 ευρώ, προσαρμοζόμενη ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις (debt free / cash free basis) της εξαγοραζόμενης δραστηριότητας. Σε περίπτωση που επέλθει συμφωνία, αυτή θα τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών. Ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΤΕ ενεργεί η Barclays».

Στόχος του ΟΤΕ είναι να επωφεληθεί από τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης που έχει ο κλάδος της συνδρομητικής τηλεόρασης, αφού στην Ελλάδα τα ποσοστά διείσδυσης είναι σημαντικά χαμηλότερα έναντι των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης. Επιπλέον, η διοίκηση της Forthnet είχε πετύχει να αξιοποιήσει συνδυαστικά πακέτα τηλεφωνίας, internet και NOVA, με αποτέλεσμα να έχει σημαντικότατη ανάπτυξη της συνδρομητικής της βάσης.

Η προσφορά του ΟΤΕ για τη NOVA έρχεται σε μια περίοδο που έχουν φουντώσει τα σενάρια για το μέλλον της Forthnet, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν, με ισχυρά μειοψηφικά ποσοστά, η Vodafone και η Wind. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο ΟΤΕ κινητοποιήθηκε όταν διαπίστωσε πως οι δύο τελευταίες επιχειρούν να αξιοποιήσουν από κοινού τη συμμετοχή στη Forthnet. Βασικός μέτοχος της τελευταίας παραμένει η αραβική Etisalat.

Η διοίκηση της Forthnet ανακοίνωσε πως έχει λάβει τη μη δεσμευτική προσφορά. Πιθανή απόκτηση της συνδρομητικής τηλεόρασης NOVA από τον ΟΤΕ θα οδηγούσε σε σημαντική ενίσχυση μεγεθών για τον τελευταίο, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Morgan Stanley. Οπως αναφέρει ο οίκος, σε ένα τέτοιο σενάριο ο ΟΤΕ θα καταστεί ο μεγαλύτερος πάροχος συνδρομητικής τηλεόρασης, σε μια αγορά στην οποία οι «παίκτες» αναμένεται να μειωθούν. Η τυχόν ενοποίηση των ΟΤΕ TV και NOVA θα οδηγήσει σε σημαντική διείσδυση στα ελληνικά νοικοκυριά, άνω του 20%, ενώ υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ