Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Προϋπολογισμός «κρεατομηχανή»

Προϋπολογισμός εισοδηματικής «κόλασης» είναι αυτός του 2012, ο οποίος βάζει σε νέα άγρια λιτότητα όλα τα ελληνικά νοικοκυριά που καλούνται κατά μέσο όρο να πληρώσουν φόρο 2.278 ευρώ. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πρόσθετα μέτρα ύψους 9,1 δισ. ευρώ, τα οποία θα επωμισθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και γενικά όλοι οι καταναλωτές.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι πριν ακόμη προλάβουν να συνέλθουν από τις προηγούμενες κυβερνητικές φορολογικές εκστρατείες θα έρθουν αντιμέτωποι με μία νέα. Στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται να βάλουν «φωτιά» στους φόρους των καυσίμων και της περιουσίας. Μάλιστα οι τελευταίοι φόροι τριπλασιάζονται (αυξάνονται κατά 217,6%)! Την ίδια στιγμή έρχεται «λεπίδι» και στις τελευταίες φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων (σ.σ. ενοίκια, δίδακτρα, νοσοκομειακά έξοδα, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.λπ.). Χωρίς την ασπίδα αυτών των «εκπτώσεων» οι πολίτες θα κληθούν το 2012 να πληρώσουν υψηλότερους φόρους συγκριτικά με αυτούς που κατέβαλλαν φέτος. Ακραίες φορολογικές καταστάσεις θα ζήσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Τα νέα αντικειμενικά κριτήρια που ετοιμάζει η Εφορία εκτιμάται ότι θα «δαγκώσουν» χιλιάδες επιτηδευματίες.

Αναλυτικότερα, η νέα φορολογική «σοδειά» του προϋπολογισμού θα προέλθει:

Από την αύξηση κατά 29% που θα σημειώσει ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Και αυτό εξαιτίας της μείωσης των φοροαπαλλαγών, των νέων τεκμηρίων φορολόγησης, αλλά και της καθήλωσης του αφορολόγητου ορίου στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος στα 5.000 ευρώ. Τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν φόρους 10,682 δισ. ευρώ ή 2,410 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με φέτος.

Από τους φόρους-φωτιά στην περιουσία, οι οποίοι θα είναι αυξημένοι κατά 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος εξαιτίας της πλήρους απόδοσης του μέτρου της επιβολής του ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Από την εξομοίωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ρύθμιση η οποία θα ενισχύσει τα ταμεία με το ποσό των 269 εκατ. ευρώ.

Από τη νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Από το νέο «νυστέρι» στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου. Οι περικοπές φθάνουν το 1,643 δισ. ευρώ.

Από τη μείωση των επιχορηγήσεων κατά 2,238 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, στον τομέα της Υγείας, κ.α.

Προσώρας στο υπουργείο Οικονομικών κρύβουν τη νέα φορολογική επιδρομή και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη στρέφοντας την προσοχή της προς το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το γνωστό PSI+. Ολο το οικοδόμημα του νέου προϋπολογισμού στηρίζεται στο «κούρεμα» που θα γίνει στο ελληνικό χρέος. Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι αυτός από τον οποίο ξεκινά η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκειμένου η Ελλάδα να καταλήξει το 2020 σε ένα μέγεθος απόλυτα διαχειρίσιμο, στο 120% του ΑΕΠ. Στα επίπεδα δηλαδή που ήταν το χρέος το 2009.

Η τρόικα εξακολουθεί να παρακολουθεί το έλλειμμα ως απόλυτο νούμερο και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα το 2012 θα πρέπει να κατέλθει στα 11,4 δισ. ευρώ.

Φέτος το έλλειμμα κινείται στα 19,6 δισ. ευρώ και κλείνει στο 9% από 8,5%, που ήταν η εκτίμηση του προσχεδίου, λόγω της «μαύρης τρύπας» των 900 εκατ. ευρώ που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τον νέο προϋπολογισμό στιγματίζουν οι απολύσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με την εφαρμογή του προγράμματος της εργασιακής εφεδρείας θα «στείλουν» την ανεργία στο 17,1% το 2012 από 15,4% φέτος.

Οπως φέτος έτσι και το 2012 το θέμα «ανάπτυξη» θα μείνει στα χαρτιά. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ο κατεξοχήν πυλώνας της ανάπτυξης, «κουρεύτηκε» φέτος στα 6,89 δισ. ευρώ από 7,5 δισ. ευρώ αρχικά. Το 2012 αυξάνει στα 7,7 δισ. Ευρώ.

Την ίδια στιγμή στα 1,8 δισ. ευρώ προσγειώνονται τα φετινά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Του χρόνου το πακέτο πώλησης κρατικών επιχειρήσεων και εκτάσεων του Δημοσίου θα ανέλθει στα 9,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα πρώτα 3,3 δισ. ευρώ θα εισπραχθούν το πρώτο τρίμηνο. Και αυτά εφόσον υπάρξει αγορά για να μπορέσει η κυβέρνηση να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ