Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Πρυτάνεις: Εκπέμπουν SOS

Επανεκκίνηση του διαλόγου για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ζητούν από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οι πρυτάνεις.

Σε έκτακτη συνεδρίασή τους, το Σαββατοκύριακο, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων αποφάσισαν τη συγκρότηση επιτροπής που θα επεξεργαστεί προτάσεις και τρόπους για την αντιμετώπιση της κρίσης στα πανεπιστήμια που απορρέει, κυρίως, από την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη διδακτικού προσωπικού. Η σύνοδος των πρυτάνεων εξέδωσε και 14 ψηφίσματα, τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, τα κονδύλια των ιδρυμάτων, τη φοιτητική μέριμνα και τις εστίες, τη διαδικασία επιλογής ερευνητικού προσωπικού και τις εκλογές για την ανάδειξη των συμβουλίων διοίκησης.

Οι πρυτάνεις ανέφεραν ακόμη ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για χάσιμο χρόνου και για τον λόγο αυτόν πρέπει άμεσα να εισακουστούν οι προτάσεις τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια.

Πάντως, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου στα Γιάννενα σημειώθηκαν επεισόδια έξω από τον χώρο όπου είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση μεταξύ φοιτητών που είχαν συγκεντρωθεί, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στα ιδρύματα, και αστυνομικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, με αναστολή της λειτουργίας των ΤΕΙ προειδοποίησαν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων που συνεδρίασαν εκτάκτως. Η σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ ζήτησε να αποδεσμευτεί άμεσα η κρατική χρηματοδότηση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούν εκ των πραγμάτων σε λουκέτο, δεδομένου ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα πάγια έξοδά τους. Υπενθυμίζεται ότι με απόφασή της η απελθούσα υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, μια ημέρα προτού αποχωρήσει, υπέγραψε τους ετήσιους προϋπολογισμούς των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όχι όμως και των τεχνολογικών.

Απευθυνόμενοι στο νέο υπουργό Παιδείας επανέφεραν στο προσκήνιο και το πάγιο αίτημά τους περί ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης των ΤΕΙ, η οποία θα επιτευχθεί με το να τους δοθεί η δυνατότητα να εκπονούν διδακτορικές διατριβές σε συνεργασία με εγχώρια και ξένα πανεπιστήμια. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει άμεσα «και χωρίς προκαταλήψεις η συζήτηση για τη διεξαγωγή αυτόνομων διδακτορικών προγραμμάτων από τα τεχνολογικά ιδρύματα».

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ