Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Ψάχνει άλλοθι ο Παπαδήμος

Το χαλί για την αποτυχία της κυβέρνησής του έστρωσε χθες ο Λουκάς Παπαδήμος με την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Από την αρχή ακόμα του λόγου του ο πρωθυπουργός περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας, ώστε να μπορεί πιο εύκολα να δικαιολογήσει στο άμεσο μέλλον την αποτυχία των στόχων που έχουν τεθεί. «Οι συνθήκες στις αγορές κεφαλαίου εξακολουθούν να είναι δυσμενείς, ενώ η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί» είπε ο κ. Παπαδήμος, ενώ συμπλήρωσε ότι η οικονομική κρίση είναι βαρύτερη για την Ελλάδα και ότι το «διεθνές περιβάλλον δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της κρίσης».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδήμος μίλησε για τους μισθούς και τις συντάξεις σαν ουδέτερος παρατηρητής, σαν ένας απλός ομιλητής σε οικονομικό συνέδριο και όχι ως πρωθυπουργός της χώρας. «Εκτιμάται ότι τα πραγματικά εισοδήματα θα σταθεροποιηθούν, καθώς δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων ούτε και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών». Και αυτό την ώρα που πληθαίνουν τα κρούσματα και οι απαιτήσεις των δάνειων δυνάμεων για τη μείωση των μισθών.

Παράλληλα, άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο για νέα μέτρα, λέγοντας ότι «εάν αποδειχθεί στην πράξη ότι η έως τώρα υλοποίηση της πολιτικής δεν κατόρθωσε να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και να προωθήσει έγκαιρα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της χώρας».

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι η οικονομική πολιτική της Ελλάδας θα υπαγορεύεται στο εξής από τις Βρυξέλλες. Μιλώντας για «διαδικασίες παρακολούθησης και εποπτείας της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών» και για«δημοσιονομική πειθαρχία», ο κ. Παπαδήμος έδειξε τον δρόμο για την κυριαρχία που θα ασκεί η Ε.Ε. στα δημοσιονομικά κάθε χώρας. Παραδέχτηκε επίσης ότι η επιστροφή σε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2012 είναι ένας φιλόδοξος στόχος, ενώ άφησε και πάλι να αιωρείται η απειλή της εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, λέγοντας ότι «από τη δράση μας και τα αποτελέσματά της μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες θα κριθεί η οικονομική και ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Κώστας Παπαχλιμίντζος


Ούτε συγνώμη σε 4.877 λέξεις από τον ΓΑΠ!

Ο Γιώργος Παπανδρέου χθες έσπασε άλλο ένα ρεκόρ· έγινε ο πρώτος πολιτικός που έπειτα από μια καταστροφική διετή πρωθυπουργία εκφώνησε ομιλία 4.877 λέξεων και δεν αφιέρωσε ούτε μία για να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό ή για να κάνει την παραμικρή αυτοκριτική. Εφτασε στο σημείο μάλιστα να πει με υπερηφάνεια ότι την τελευταία διετία δεν σημειώθηκε το παραμικρό σκάνδαλο!

Τρεις φορές, μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο τόνισε ότι δικαιώθηκε: Η πρώτη όταν είχε πει «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» («πόσο δίκιο είχαμε τότε» είπε επί λέξει), η δεύτερη όταν είχε επικρίνει το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών (PSI) στο ελληνικό χρέος και η τρίτη όταν είχε πει εξαρχής ότι «το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό». Προφανώς ο κ. Παπανδρέου δεν αναφέρεται στην ομιλία του στο συνέδριο του «Economist» τον Φεβρουάριο του 2010, όταν διακήρυττε ότι «η Ελλάδα, με δική της ευθύνη, με την ακρίβεια και την ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κερδοσκοπικής επίθεσης».

Ο τέως πρωθυπουργός άρχισε να μοιράζει ευθύνες για την πρωτοφανή κρίση που βιώνουμε σε όλους εκτός από τον εαυτό του. Είπε ότι φταίει η Νέα Δημοκρατία, ότι φταίει η Ευρωπαϊκή Ενωση που δεν πρόλαβε τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ότι φταίει η ευρωζώνη που απέτυχε «να διαγνώσει έγκαιρα τις εγγενείς αδυναμίες της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης», ότι φταίει η διεθνής κοινότητα που δεν έχει ρυθμίσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Παρουσίασε μάλιστα ως επιτεύγματα της διακυβέρνησής του «την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία ημέρα» (που ακόμα και ο ΟΟΣΑ την αμφισβητεί), τον Καλλικράτη (με τεράστια προβλήματα στους πόρους), «το ανελέητο κυνήγι της φοροδιαφυγής» (που ουδέν έχει αποδώσει) και άλλα.

Δεν δίστασε ακόμη μάλιστα να κατηγορήσει τρίτους ότι καλλιέργησαν στερεότυπα και ότι χάραξαν νέες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε «εργατικούς Βόρειους» και δήθεν «τεμπέληδες Ελληνες ή Νότιους». Οτι ο ίδιος πρώτος είπε ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα προφανώς το ξεχνά ακόμα.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ