Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Ψάχνουν το πρόσωπο πίσω από την εγγραφή του CD σε USB

Αποφασισμένοι να ρίξουν φως σε κάθε σκιά της περίπλοκης υπόθεσης για τη διαδρομή που ακολούθησε η «λίστα Λαγκάρντ» από το 2010 μέχρι την αποκάλυψη της αλλοίωσής της -με την αφαίρεση των τριών ονομάτων των συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου- είναι οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης. Ετσι συνεχίζουν να συνθέτουν τα κομμάτια του παζλ που έχουν στα χέρια τους, ψάχνοντας κυρίως το «μυστηριώδες» πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τη μεταγραφή του πρωτότυπου CD σε στικάκι. Σε αυτό το πλαίσιο καλούν και νέα πρόσωπα, προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες, οι οποίοι χρονολογικά συνδέονται με τη θητεία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών.

Βεβαίως, δικαστικοί κύκλοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο το πρόσωπο που έλαβε εντολή να μεταγράψει το επίμαχο ψηφιακό υλικό να βρίσκεται εκτός του υπουργικού περιβάλλοντος του κ. Παπακωνσταντίνου. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ουδείς από τους τέσσερις πρώτους συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών που έχουν δώσει καταθέσεις μέχρι στιγμής εισέφερε στοιχεία σχετικά με το πρόσωπο που αντέγραψε τα αρχεία αλλά και αυτόν που έδωσε την εντολή για την αφαίρεση των ονομάτων ή εκείνον που ανέλαβε να φυλάξει την πρώτη «λίστα Λαγκάρντ» και την έχασε οδήγησε στην αποστολή των νέων κλήσεων από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Σήμερα αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι εξηγήσεις που, εκτός απροόπτου, θα δώσουν διά υπομνήματος στους κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, η Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγος της Συμεών Συκιαρίδης και ο άνδρας της αδελφής της Ανδρέας Ρωσσώνης. Τα τρία συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου έχουν κληθεί προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς ως ύποπτοι τέλεσης τεσσάρων κακουργημάτων και ενός πλημμελήματος. Κομβικό σημείο της περαιτέρω ποινικής μεταχείρισης των ιδίων αλλά και του εξαδέλφου τους πρώην υπουργού Οικονομικών είναι εάν θα εισφέρουν στην εισαγγελική έρευνα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα χρήματα που φέρονται να είχαν στην Ελβετία είναι νομίμως αποκτηθέντα και φορολογημένα. Σε αυτήν την περίπτωση αυτομάτως τα κακουργήματα που αντιμετωπίζουν θα υποβαθμιστούν σε πλημμελήματα.

Συμπληρωματικές εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου αναμένεται να δώσουν τα επόμενα εικοσιετράωρα και οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης και Ιωάννης Καπελέρης. Με την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου της προκαταρκτικής εξέτασης για τη «λίστα Λαγκάρντ» και εφόσον κριθεί ότι δεν συντρέχει λόγος εξέτασης άλλων μαρτύρων, τότε οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αποτιμήσουν το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, για να καθορίσουν την ποινική μεταχείριση των μη πολιτικών προσώπων που ερευνούν. Ετσι, είτε θα προχωρήσουν στην άσκηση ποινικών διώξεων είτε θα εκδώσουν διατάξεις αρχειοθέτησης για όσα πρόσωπα προκύψει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων.

«Καλέστε τους… χάκερ της ΕΛ.ΑΣ.»

Με παραγγελία του προς τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, ο προϊστάμενός τους, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, τους ζητά να «χτυπήσουν την πόρτα» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να συνδράμει το έργο τους σχετικά τις συνθήκες, τον τρόπο και το πρόσωπο που αλλοίωσε την αρχική «λίστα Λαγκάρντ».

Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα του Τύπου, στα οποία γινόταν αναφορά στην επιστημονική δυνατότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας να ανιχνεύσει ακόμα και από ποιον υπολογιστή έγινε η αλλοίωση, αλλά και το πότε έγινε αυτή με ακρίβεια ώρας και ημερομηνίας. Ειδικότερα, ο κ. Παντελής επισημαίνει στους οικονομικούς εισαγγελείς: «Σας διαβιβάζουμε αντίτυπο φύλλου εφημερίδας με τίτλο “Αφησε ίχνη ο παραχαράκτης”, το οποίο αναφέρεται σε δυνατότητες της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διαπιστώσει, έπειτα από πραγματογνωμοσύνη, τυχόν επεμβάσεις που έγιναν στο memory stick (usb) που αποτελεί αντίγραφο του CD που περιήλθε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών από το αντίστοιχο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών περί τα τέλη του 2010 (λίστα Λαγκάρντ), το οποίο (usb) βρίσκεται στην υπηρεσία σας, και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες ως προς την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε σχέση με το ζήτημα αυτό».

Σημειώνεται πάντως ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, από το στικάκι προκύπτει ο χρόνος που έγινε η αντιγραφή του, αλλά εκκρεμεί η εξακρίβωση για το αν πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό αντίγραφο της λίστας ή υπάρχουν κι άλλα.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ