Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

«Ψαλίδι» (εν όψει) σε υψηλές επικουρικές και σε πρόωρες!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Στο τραπέζι τώρα μέτρα που σπάνε τις «κόκκινες» γραμμές! Πάει πίσω η 13η των χαμηλοσυνταξιούχων

Μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων, «πάγωμα» της επαναφοράς του δώρου Χριστουγέννων για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες βάζει πλέον η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, σε μια προσπάθεια να επισπεύσει την επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην οικονομία. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ανοιχτή και σε αλλαγές στον ΦΠΑ, με κυβερνητικά στελέχη να τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ύψους π.χ. 15%, στον οποίον όμως δεν θα ενταχθούν τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία, όπου ο συντελεστής θα παραμείνει στο 6,5%.

Τα νέα αυτά δεδομένα προέκυψαν μετά τη χθεσινοβραδινή πολύωρη σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, η οποία συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομικών υπό την ασφυκτική πίεση που δημιούργησαν λίγη ώρα νωρίτερα οι δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα πρέπει να υποχωρήσει τουλάχιστον σε ένα από τα τρία θέματα-«αγκάθια», δηλαδή το ασφαλιστικό, τα εργασιακά ή τον ΦΠΑ.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι έλαβε το μήνυμα και έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπών σε υψηλές επικουρικές συντάξεις (π.χ. άνω των 300 ευρώ), ενώ δηλώνει ότι δεν θα τινάξει στον αέρα τη συμφωνία επιμένοντας να χορηγηθεί από φέτος η 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους. Επίσης, δεσμεύεται για φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κάτω των 60 ετών, «με εξαίρεση μόνο για δυο τρία πολύ δύσκολα επαγγέλματα».

Στο φορολογικό πεδίο προτίθεται να συζητήσει αλλαγές στον ΦΠΑ, δεν θα αλλάξει το καθεστώς φορολόγησης των Ι.Χ., θα προβεί σε ελέγχους σε βάθος δεκαετίας για όσους μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό και τα αδήλωτα κεφάλαια θα φορολογηθούν εφάπαξ με συντελεστή έως 15%. Ακόμα εξετάζεται:
Επιβολή ειδικού φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία 3 αστέρων και άνω. Υπάρχουν δύο σενάρια: Φόρος 3% έως 5% ή επιβολή τέλους (αντί ποσοστιαίου φόρου) που θα κυμαίνεται από 1 έως 5 ευρώ.

Φόρος πολυτελείας

Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης με ταυτόχρονη επιβολή του και στα σκάφη αναψυχής (πέρα από τα Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών και τις πισίνες). Υπάρχουν σενάρια για επιβολή ενιαίου συντελεστή 10% για όλους τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού ή αύξηση των υφιστάμενων συντελεστών ακόμα και κατά 30%.

Ολες οι συναλλαγές άνω των 50 ή 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους θα γίνονται υποχρεωτικά με κάρτες, πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες.
Η κυβέρνηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εμφανίζεται πρόθυμη να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του 51% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ενώ διαβεβαιώνει ότι, παρά τις αντιρρήσεις της, θα σεβαστεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό. Επίσης, θα προτείνει τη μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) σε Ανεξάρτητη Αρχή που θα λογοδοτεί στη Βουλή, ενώ σήμερα αναμένεται να καθοριστεί η κυβερνητική στάση στο ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Στέλιος Κράλογλου,
Μάριος Ροζάκος

Εκροές καταθέσεων 2 δισ. ευρώ από τις τράπεζες τον Μάρτιο

Τα περίπου 2 δισ. ευρώ έφθασαν οι εκροές καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις ελληνικές τράπεζες τον φετινό Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ). Ετσι, το σύνολο των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων περιορίστηκε στα 138,555 δισ. ευρώ, από 140,468 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι επίσης έφυγε από τις ελληνικές τράπεζες ποσό 1,474 δισ. ευρώ, που αφορά καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης.

Οι εκροές καταθέσεων ήταν σημαντικά μειωμένες τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όταν είχαν αποσυρθεί από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καταθέσεις ύψους 7,574 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον περασμένο μήνα «εξανεμίστηκαν» από τις τράπεζες 25,741 δισ. ευρώ και το σύνολο των καταθέσεων έχει υποχωρήσει πλέον κάτω από τα επίπεδα του Ιουνίου του 2012. Τότε, η έξαρση των σεναρίων περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη μέσα στην ένταση της διπλής προεκλογικής αναμέτρησης είχε προκαλέσει μαζική φυγή καταθέσεων και στις τράπεζες είχαν απομείνει 150,587 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που περιλαμβάνουν τις καταθέσεις ιδιωτών, επιχειρήσεων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά όχι το σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, το ύψος των εγχώριων καταθέσεων διαμορφώθηκε στα 145 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, έναντι 147,5 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Στρατούλης: «Θέλουν να μας λιώσουν»

Οι εκπρόσωποι των εταίρων στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά λειτουργούν «σαν να θέλουν να μας λιώσουν σαν σκουλήκια». Η τοποθέτηση αυτή ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος έσπευσε να προσθέσει ότι οι δανειστές της χώρας επιμένουν να πιέζουν για μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, παρά το γεγονός ότι ειδικά για το τελευταίο υπάρχει έτοιμο νομοσχέδιο, έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή. Μάλιστα, εκφράζουν διαφωνία και για την εφαρμογή της ρύθμισης των 100 δόσεων, «παρά το γεγονός ότι αυτή έχει αποφέρει ως τώρα σημαντικά έσοδα για τα Ταμεία».

Σύμφωνα δε με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Στρατούλης, η θετική πορεία της νέας ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αποτυπώνεται μόνο στα έσοδα, αλλά και στις αιτήσεις υπαγωγής, που έφτασαν τις 15.000 ημερησίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ την πρώτη εβδομάδα που εφαρμόστηκε η ρύθμιση ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων ήταν 2.500 την ημέρα κατά μέσον όρο, η συνέχεια υπήρξε πολύ καλύτερη. Πιο συγκεκριμένα, τη δεύτερη εβδομάδα υπάγονταν στη ρύθμιση περίπου 4.000 ασφαλισμένοι την ημέρα, την τρίτη εβδομάδα έφτασαν τους 5.500 ασφαλισμένους ημερησίως, για να εκτιναχθούν στα 15.000 άτομα ανά ημέρα την τέταρτη εβδομάδα εφαρμογής της ρύθμισης.

Εκθεση της Βουλής: Προειδοποίηση σοκ για μεγάλη ύφεση!

«Καμπανάκι» στην κυβέρνηση χτυπάει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής, καθώς στην τριμηνιαία έκθεσή του, που δημοσιοποιήθηκε χθες, περιγράφει ως μαύρη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, όπως εξηγούν οι συντάκτες για την υφεσιακή πορεία της χώρας, ευθύνονται «ο εκλογικός κύκλος και η παρατεταμένη αδυναμία συμφωνίας κυβέρνησης και θεσμών, η εκκρεμότητα γύρω από τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις και οι αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας ή ρήξης».

«Καρφιά» σε Βαρουφάκη

Μάλιστα, «καρφώνει» την κυβέρνηση αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά αντιφατικά τα μέτρα που προωθούνται: «Η δημοσιονομική προσαρμογή που επιχειρείται είναι ένα ιδιότυπο μείγμα νέων φόρων, νέων δαπανών και θεσμικών αλλαγών και σε μεγάλο βαθμό ανακοινωμένων αντιφατικών προθέσεων για αλλαγές. Για ορισμένα μέτρα (π.χ. 100 δόσεις) είναι απροσδιόριστες τελικά οι μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Παρά το βραχυπρόθεσμο όφελος, το μείγμα αυτό εντείνει την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα στην έκθεση προστίθεται ότι η τρέχουσα κατάσταση απειλεί την υγιή επιχειρηματικότητα και επισημαίνεται ότι, όσο καιρό η Ελλάδα είναι αποκομμένη από τις αγορές, χρειάζεται τη χρηματοδοτική στήριξη και αυτή προϋποθέτει συμφωνία πάνω στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, μόνο μια τελική συμφωνία με τους εταίρους στην ευρωζώνη θα εξαλείψει τις αβεβαιότητες και θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη.

Ακόμη, αναφέρεται ότι, αν ληφθούν υπόψη οι υποχρεώσεις για μετά το 2015, η χώρα θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια (δηλαδή νέα δανειακή σύμβαση) ύψους 20-30 δισ., μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους, η οποία θα «δοθεί υπό όρους οικονομικής πολιτικής, όπως προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας». Τέλος, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους κρίνει τις μεταρρυθμίσεις ως ανεπαρκής. Κι αυτό γιατί «πολλές από τις ιδέες είναι ατελείς (π.χ. για τη Δικαιοσύνη) και παραβλέπουν τόσο ιστορικές εμπειρίες όσο και ευρύτερες τάσεις που επικρατούν διεθνώς (π.χ. στη Δημόσια Διοίκηση)».

Αλ. Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα SOS του νέου πτωχευτικού – Πλήρης οδηγός για τα ευεργετήματα αλλά και τις παγίδες του νέου νόμου

Τα ευεργετήματα αλλά και τις παγίδες που κρύβει ο νέος πτωχευτικός νόμος για όσους χρωστούν σε Ταμεία, Εφορία, τράπεζες και funds παρουσιάζει σήμερα η...

Το «Oruc Reis» έσπασε το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων στο Καστελόριζο

Η Τουρκία παραβίασε τη δυνάμει εθνική κυριαρχία της Ελλάδας χωρίς να υπάρξει, έως αργά χθες τουλάχιστον, καμιά αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης. Το «Oruc...

300.000 ευρώ ζητάει ο Δημήτρης Παπαδημούλης για ένα tweet

Παπαδημούλης κατά Λατινοπούλου, επειδή σχολίασε ότι αγόρασε σπίτια και τα νοικιάζει σε ΜΚΟ Είναι πολλές μάλλον οι ανάγκες του κ. Παπαδημούλη, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς...

Τα ημερησια κρούσματα «εκτινάσσονται» όποτε ζορίζεται η κυβέρνηση!

Αποκαλυπτικός πίνακας που γεννάει ερωτήματα Σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα οδηγεί η μελέτη της «καμπύλης» για τον κορονοϊό, τουλάχιστον κατά το τελευταίο διάστημα. Το πιο σημαντικό...

Αύξηση της θητείας στους 12 (από 9) μήνες στον Στρατό Ξηράς

Την αύξηση της θητείας από τους εννέα στους δώδεκα μήνες προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης...