Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Ψαλίδι ως 30% για 300.000 εργαζόμενους!

Περικοπές έως 30% σε όλα τα ειδικά μισθολόγια προωθεί με το νέο Μνημόνιο η κυβέρνηση. Πρόκειται για τα ειδικά καθεστώτα πληρωμής των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των ιατρών του ΕΣΥ, των δικαστικών, των καθηγητών ΑΕΙ – ΤΕΙ, των υπαλλήλων του διπλωματικού σώματος, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και μια σειρά άλλων εργαζομένων στο Δημόσιο.

Στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν την πλήρη ένταξη των ειδικών αυτών καθεστώτων στον κορμό του ενιαίου μισθολογίου, που τέθηκε από τις αρχές του περασμένου μήνα σε εφαρμογή.

Στο μέτρο εμπίπτουν περίπου 300.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα δουν εντός του 2012 τις αποδοχές τους να προσγειώνονται στα επίπεδα με τα οποία αμείβονται σήμερα και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους στο Δημόσιο.

Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τις αποδοχές τους, θα κοπούν και τα ειδικά επιδόματα που δίδονται με αυτά τα μισθολόγια.

Στην κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα διατηρήσουν τουλάχιστον δύο από τα 15 ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν ανά περίπτωση οι προαναφερόμενες κατηγορίες υπαλλήλων.

Εκτός, δηλαδή, από τα οικογενειακά επιδόματα, άγνωστη προς το παρόν παραμένει η τύχη του επιδόματος εργασίας, το οποίο έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες κάθε δουλειάς (π.χ. επίδομα κινδύνου για στρατιωτικούς ή βιβλιοθήκης για τους γιατρούς) ή το επίδομα θέσης ευθύνης.

Το τελευταίο μισθολογικό επίδομα αφορά τα χρόνια προϋπηρεσίας του υπαλλήλου και τη θέση ευθύνης που έχει στην εργασία του.

Ακόμη και αν διατηρηθούν τα ειδικά αυτά προνόμια ή ψαλιδιστούν στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι μισθολογικές μειώσεις που θα υποστούν οι εργαζόμενοι θα κυμαίνονται σε ένα ποσοστό από 20% έως 30%, ανάλογα με την ειδικότητα, τη θέση και τα έτη προϋπηρεσίας του υπαλλήλου.

Τα ειδικά μισθολόγια έχουν μπει στο μάτι της τρόικας και είναι το πρώτο πράγμα που θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο, όταν θα ξανάρθουν οι ξένοι στην Αθήνα για την αποκρυστάλλωση των όρων του νέου Μνημονίου.

Πάντως, το ΔΝΤ, σε πρόσφατη έκθεσή του, εστιάζει στην προσαρμογή στον τομέα των δαπανών, από τον οποίο μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1,6 δισ. ευρώ ή το 0,75% του ΑΕΠ. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και σε προνοιακά – κοινωνικά επιδόματα.

Οι περικοπές που υπέστησαν με το ενιαίο μισθ0λόγιο οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών ήταν πολύ μεγαλύτερες και αγγίζουν ακόμη και το 60%!

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεικτές αποδοχές 3.280 ευρώ -πριν από έναν χρόνο (31.12.2009)- ενός υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, από 1ης Νοεμβρίου του 2011 προσγειώθηκαν στα 2.900 ευρώ. Με την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο τα επόμενα χρόνια αυτές οι αποδοχές (ακαθάριστες) θα προσαρμοστούν στα 1.531 ευρώ!

Αυτά σε ό,τι αφορά τις μειώσεις που έγιναν στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι δίνουν και τον παλμό για τις περικοπές που ετοιμάζονται στα ειδικά μισθολόγια.

Μάριος Χριστοδούλου


«Πραξικόπημα» Βενιζέλου για χαράτσι, ΔΕΠΑ και εφεδρεία

Καταργώντας τη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προωθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να ρυθμίσει ζητήματα που αφορούν την εφεδρεία, την πώληση της ΔΕΠΑ, το χαράτσι της ΔΕΗ και τη φορολογία εισοδήματος. Το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τις προτάσεις Βενιζέλου, οι οποίες όμως απλώς θα κυρωθούν από τη Βουλή και δεν θα υπαχθούν σε ψηφοφορία. Στις διατάξεις θα περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

-Αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί για όλο το 2012 των ακινήτων που αποτελούν κύρια και μοναδική κατοικία όσων χρωστούν στις τράπεζες.

-Επιταχύνεται η πώληση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), μέσω και της απελευθέρωσης της συγκεκριμένης αγοράς.

-Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ). Ουσιαστικά θα ενσωματωθούν όλες οι εξαιρέσεις που αφορούν πολίτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή ανέργους και πολίτες που ζουν υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες.

-Τακτοποιούνται περιπτώσεις εφεδρείας στο Δημόσιο για όσους είχαν εργαστεί πριν από το διορισμό τους στον ιδιωτικό τομέα και απέκρυψαν την προϋπηρεσία τους.

– Διευκρινίζεται η διαδικασία υποχρεωτικής συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, που συμπληρώνουν 35 έτη υπηρεσίας και το 55ο έτος της ηλικίας τους.

-Παρατείνεται η ισχύς του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για όσο χρειαστεί, μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία για την απαραίτητη ενσωμάτωση με τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος.

-Μπαίνει όριο στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Ουσιαστικά, στο εξής οι ετήσιες συνολικές πιστώσεις του ΠΔΕ δεν θα ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο που θα τεθεί, για να μην επιβαρύνεται το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.

-Εάν προκύψουν επείγουσες περιπτώσεις μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων από μία τράπεζα σε άλλη, οι σχετικές διαδικασίες (προσφορές, ανταλλάγματα, μεταβίβαση) θα μπορούν να προκύψουν με βάση προσωρινή αποτίμηση από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

– Με συμψηφισμό ρυθμίζονται οι απαιτήσεις ασφαλιστικών φορέων και δημόσιων νοσοκομείων έναντι φαρμακευτικών εταιριών.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Μπρος πίσω από «ύπαρχο» για την ΕΡΤ

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν χθες στη Βουλή, με αφορμή την τροπολογία για τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε δημόσια μέσα και την εξαίρεσή τους από το ενιαίο μισθολόγιο, με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να διεκδικεί βραβείο κυβίστησης. Κι αυτό γιατί την τροπολογία που κατέθεσε στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους, τέσσερις ώρες αργότερα την απέσυρε! Στο μεσοδιάστημα δεκάδες δημοσιογράφοι και τεχνικοί της ΕΡΤ είχαν κατακλύσει τους διαδρόμους της Βουλής , ενώ, όπως υποστήριξαν αρκετοί δημοσιογράφοι, η τροπολογία απεσύρθη τελικά «επειδή δεν άρεσε στην ΠΟΣΠΕΡΤ».

Η τροπολογία που κατέθεσε χθες το πρωί ο κ. Βενιζέλος, έχοντας προηγουμένως απορρίψει την πρόταση 97 βουλευτών από όλα τα κόμματα, προέβλεπε διατήρηση σε καθεστώς ΔΕΚΟ των δημόσιων μέσων ενημέρωσης καθώς και του μέσου κατά κεφαλήν μηνιαίου κόστους μισθοδοσίας της επιχείρησης ή οργανισμού στα 1.900 ευρώ. Σημείωνε δε σαφώς ότι «υπέρβαση του ορίου των 1.900 ευρώ είναι δυνατή μόνο στην περίπτωση που το μέσο κατά κεφαλήν κόστος μισθοδοσίας του φορέα δεν υπερβαίνει το 65% του αντίστοιχου 31-12-2009».

Κι ενώ, όπως σχολίαζαν αρκετοί δημοσιογράφοι, έστω κι έτσι οι επιλογές Παπαδήμου, όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Βενιζέλος, τους ικανοποιούσε σε κάποιον βαθμό, η απόφαση της κυβέρνησης να μη συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους άναψε το κόκκινο φως από τους συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ, οι οποίοι είπαν ότι η τροπολογία δεν τους ικανοποιεί, απειλώντας με κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η υπουργική τροπολογία πάντως δεν βρήκε σύμφωνους τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ, καθώς, όπως υποστήριξαν με τη δική τους τροπολογία, την οποία είχε απορρίψει ο κ. Βενιζέλος καλύπτονταν όλοι οι εργαζόμενοι. Κάπως έτσι ο κ. Βενιζέλος αναγκάστηκε να επανέλθει στην Ολομέλεια και να αποσύρει την τροπολογία του «προκειμένου τις επόμενες μέρες να καταλήξουμε σε μια ρύθμιση που θα γίνει κατανοητή από τους εργαζομένους».

Γιώργος Λυκουρέντζος


Διαρροές ΓΕΕΘΑ για να «ηρεμήσει» τους αξιωματικούς

Αναβρασμός και ανησυχία είναι τα δύο στοιχεία που κυριαρχούν μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιτίας της ασάφειας που υπάρχει για το μέλλον του μισθολογικού και συνταξιοδοτικού τους καθεστώτος εν μέσω των πιέσεων της τρόικας για επεμβάσεις και σε όλα τα ειδικά μισθολόγια.

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το ΓΕΕΘΑ, ύστερα από απαίτηση της πολιτικής ηγεσίας, επιχειρεί μέσω διαρροών και ενημερωτικών σημειωμάτων να κατευνάσει τα οξυμμένα πνεύματα, έπειτα από τη διαρροή εγγράφου του που απευθυνόταν στα Γενικά Επιτελεία και στο οποίο, μετά την πρώτη ανάγνωση, φαινόταν ότι προτεινόταν η υιοθέτηση της πλήρους εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 3883/2010 «Περί Ιεραρχίας και Προαγωγών» και στους παλαιούς στρατιωτικούς που έχουν συμπληρώσει 25ετία ως τις 31/12/2012.

Το ΓΕΕΘΑ αναφέρεται σε σχέδιο «που στάλθηκε για επεξεργασία στα Γενικά Επιτελεία» και εξηγεί ότι «το έγγραφο του Β’ Κλάδου «ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με ρυθμίσεις που αφορούν τον τρόπο εξέλιξης και σταδιοδρομίας των στελεχών καθώς και τον τρόπο κρίσεων».

Και συνεχίζει: «Η άμεση εφαρμογή του νόμου 3883/2010 για όλους τους αξιωματικούς αφορά τον τρόπο προαγωγών και κρίσεων και όχι συνταξιοδοτικά θέματα, τα οποία ρυθμίστηκαν με τον πρόσφατο νόμο 3865/2010. Συγκεκριμένα δεν θίγει όσους έχουν κατοχυρώσει ή θα κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα σύμφωνα με τις διατάξεις του ως άνω νόμου. Με τις τροποποιήσεις που επέρχονται, ειδικότερα στους βαθμούς συνταγματάρχη και ανωτάτων παρέχεται η δυνατότητα στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να επιλέγει με εξειδικευμένα κατά θέση κριτήρια τους καταλληλότερους για θέσεις ευθύνης ανωτάτους. Η υπηρεσία δεν αποστρατεύει υποχρεωτικά τα προαναφερόμενα στελέχη που δεν επιλέγονται για προαγωγή (όπως συμβαίνει σήμερα), αντιθέτως, εφόσον το επιθυμούν, δύνανται ή να αποστρατευθούν ή να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων αξιοποιούμενα αντιστοίχως βάσει των προσόντων τους».

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα στα χαμηλά και μεσαία στρώματα των αξιωματικών, επικρατεί έντονη καχυποψία για όσα αναμένεται να ανακοινωθούν σχετικά με τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων. Και αυτό καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες, όπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία», ότι επίκεινται νέες μειώσεις στα ήδη ψαλιδισμένα μισθολόγια, ενώ δεν ξεκαθαρίζεται και με απόλυτη σαφήνεια τι μέλλει γενέσθαι στα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα.

{{-PCOUNT-}}39{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ