Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Ψαλίδι στα εφάπαξ μετά τις εκλογές!

Αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους ασφαλισμένους ή περικοπές των εφάπαξ ή συνδυασμό και των δύο λύσεων καλούνται να αποφασίσουν άμεσα τα ταμεία πρόνοιας.

Υπό την πίεση της τρόικας, που απαιτεί έως τον Ιούνιο να έχει προκύψει ισορροπία ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές εφάπαξ, οι διοικήσεις των ταμείων πρόνοιας πιέζονται από το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, να έχουν απαντήσει για το τι θα πράξουν, το αργότερο έως τις 8 Μαΐου, δηλαδή μόλις δύο ημέρες μετά τις εκλογές. Στην περίπτωση που επιλεγεί η λύση των περικοπών, τα εφάπαξ θα πετσοκοπούν από 20% έως 30%.

Οι αναλογιστικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την κατάσταση των Ταμείων που χορηγούν εφάπαξ βοηθήματα εμφανίζουν σε αρκετές περιπτώσεις υπέρβαση του ανώτατου ορίου του 20% στη σχέση παροχών με εισφορές. Χαρακτηριστικά, στους εργαζομένους στο φάρμακο η σχέση της παροχής με την εισφορά υπερβαίνει κατά 63,9% αυτό το όριο, στο προσωπικό του Ταμείου Νομικών 52%, στους ξενοδοχοϋπαλλήλους 46%, στο ταμείο της ΕΡΤ 41,48% και στους αστυνομικούς 45%. Μάλιστα, στους τελευταίους η διοίκηση του Ταμείου τους αποφάσισε ήδη να υπάρξει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, για να μη μειωθεί το εφάπαξ. Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) επίσης αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στη χορήγηση του εφάπαξ, αφού οι οφειλές φτάνουν το 1,2 δισ. ευρώ, με τους δικαιούχους να κινδυνεύουν να μείνουν στην ουρά για περισσότερο από μία τριετία. Το υπουργείο Εργασίας επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει συμψηφισμός του εφάπαξ με δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ εκτιμά ότι μετά το 2015 μειώνεται η ροή συνταξιούχων και έτσι η κατάσταση μπορεί να ομαλοποιηθεί.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ