Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

«Ψηφιακή εποχή» στην Δικαιοσύνη

Ενα φιλόδοξο πρόγραμμα με το οποίο η Δικαιοσύνη εισέρχεται, με καθυστέρηση δεκαετιών, στην ηλεκτρονική (ψηφιακή) εποχή παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Με στόχο οι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται, ύψους περίπου 100.000.000 ευρώ, να εξοικονομηθούν από το ΕΣΠΑ, ο κ. Παπαϊωάννου ανακοίνωσε την έναρξη της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων (πρακτικά σημαίνει την κατάργηση όλων των εγγράφων) στο Πρωτοδικείο της Αθήνας από την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα και μια σειρά άλλων δράσεων που θα ακολουθήσουν, οι οποίες υπολογίζεται ότι μέχρι το 2014 θα έχουν ολοκληρωθεί.

Η ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων θα γίνεται μέσω της πιστοποίησης των δικηγόρων με την ηλεκτρονική υπογραφή.

Ηδη στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας έχουν μοιραστεί 500 ηλεκτρονικές υπογραφές, ενώ, οι αιτήσεις, κυρίως από νέους δικηγόρους, ανέρχονται στις 3.000.

Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνεται, ακόμα, η δημιουργία του ηλεκτρονικού πινακίου, το οποίο θα αναρτάται καθημερινά στο Διαδίκτυο και θα ενημερώνεται διαρκώς, η ψηφιακή καταγραφή, απομαγνητοφώνηση, τήρηση και διάθεση πρακτικών συνεδριάσεων, η αναμόρφωση του συστήματος συλλογής στατιστικών στοιχείων με την επέκταση της μηχανοργάνωσης σε όλα τα τμήματα Ποινικού Μητρώου της χώρας, καθώς και σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα, η καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων αλλά και η εφαρμογή του θεσμού της εξέτασης μαρτύρων κ.λπ., αλλά και παράστασης δικηγόρων και διαδίκων με τηλεδιάσκεψη.

Ειδικότερα, η τελευταία δράση αποτελεί, όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, στρατηγικό στόχο του υπουργείου, καθώς τα οφέλη από την εφαρμογή της θα αφορούν τόσο την εξοικονόμηση πόρων από την αποφυγή μετακινήσεων ειδικά σε περιοχές της νησιωτικής και ορεινής Ελλάδας, την ελαχιστοποίηση του ρίσκου αλλά και την εξοικονόμηση πόρων από την αποφυγή μεταγωγής κρατουμένων από φυλακές ή αστυνομικά τμήματα και τη δυνατότητα εξέτασης ασθενών με τηλεδιάσκεψη.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει επίσης τρόπους για την ενίσχυση δικηγόρων και δικηγορικών εταιριών (νέων, δραστηριοποιούμενων στην περιφέρεια κ.λπ.) για την αξιοποίηση υπηρεσιών ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό θα περιλαμβάνεται η παροχή εξοπλισμού (όπως ταμπλέτες ή άλλες συσκευές) και η ανάπτυξη εφαρμογών για συγκεκριμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι την ώρα που ο κ. Παπαϊωάννου ανακοίνωνε τις φιλόδοξες δράσεις του υπουργείου για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, έλεγε, ταυτόχρονα, με παράπονο ότι το υπουργείο έχει ξεμείνει από μελάνι και χαρτί!

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ