Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Ψιλό γαζί για τις νέες συντάξεις

Η παραδοχή του Τάσου Πετρόπουλου και οι… πλάτες στον Γιώργο Κατρούγκαλο

Στην παραδοχή ότι μέρος των 2.000 νέων συντάξεων που θα αποδοθούν τον Ιούλιο αφορά ποσά της τάξης των 500 και 600 ευρώ προχώρησε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. Ωστόσο, απέδωσε το χαμηλό ύψος τους στο γεγονός ότι αφορούσαν συνταξιούχους με τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης (4.500 ένσημα), δηλαδή 15ετία.

«Επειδή ακριβώς ήταν ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης, οι συντάξεις αυτές ήταν χαμηλές. Ομως, με τον νέο νόμο αυξάνονται, είναι υψηλότερες σε σύγκριση με το παρελθόν» ανέφερε ο υφυπουργός, δίχως ωστόσο να διευκρινίζει πώς συμβαίνει κάτι τέτοιο, όταν από τις πρώτες 2.000 αποφάσεις απονομής συντάξεων προκύπτει ακριβώς το αντίθετο.

Μειώσεις

Δηλαδή, για όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν μετά τις 13 Μαΐου 2016 και ίσχυσαν οι κανόνες του νόμου Κατρούγκαλου, εμφανίζονται μειώσεις έως και 13% από τα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, την κατάργηση του επιδόματος συζύγου, την κατάργηση της προσαύξησης βαρέων ενσήμων κ.λπ.
Στο «νέο» ποσό σύνταξης που αναγράφεται στις σχετικές αποφάσεις (με βάση τις διατάξεις του ν. 4387/2016), η σύνταξη διαχωρίζεται σε εθνική και ανταποδοτική και το άθροισμά τους είναι το τελικό καταβαλλόμενο ποσό για κάθε νέο συνταξιούχο. Στο ποσό αυτό επιβάλλονται η κράτηση ασθενείας 6% και ο φόρος που αναλογεί.

Παρατηρούνται, λοιπόν, περιπτώσεις που, παρά την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών του δικαιούχου με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) προς τα πάνω, οι τελικές συντάξιμες αποδοχές είναι μικρότερες από το παλιό καθεστώς, λόγω του χαμηλότερου συντελεστή αναπλήρωσης και της εισφοράς ασθένειας.

Αυτό καταρρίπτει τους ισχυρισμούς Πετρόπουλου ότι με βάση τους παλιούς κανόνες η σύνταξη θα ήταν ακόμα πιο χαμηλή, ενώ τώρα -με τον νόμο Κατρούγκαλου- είναι αυξημένη.
Οσο για τους συμψηφισμούς και τις προσωπικές διαφορές, ούτε κουβέντα. Υπενθυμίζεται πως οι 2.000 νέοι συνταξιούχοι θα δουν τις αναπροσαρμοσμένες συντάξιμες αποδοχές τους την Πέμπτη 29 Ιουνίου, καθώς οι πρώτες αποφάσεις αφορούν όσους έχουν όλα τα ένσημα στο ΙΚΑ.
Στο περίμενε για αρκετούς μήνες ακόμη θα μείνουν όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση ή πλασματικά χρόνια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ