Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

«Ψυχρός πόλεμος» Ν.Δ. με κυβέρνηση για τη Ρωσία!

Σύγκρουση μέσω… Μόσχας είχαν χθες κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία. Από τη μια, η Ν.Δ. μιλά για «παλικαρισμούς Τσίπρα» και «λόγια του αέρα» στο θέμα των κυρώσεων της Ε.Ε. στη Ρωσία και, από την άλλη, η κυβέρνηση τόσο διά του εκπροσώπου της Γαβριήλ Σακελλαρίδη όσο και μέσω του υπουργείου Εξωτερικών απαντά με τα σημεία εκείνα που άλλαξαν από την ελληνική κυβέρνηση στο κείμενο.

Ολα ξεκίνησαν όταν με το «καλημέρα» η κυβέρνηση είχε εκφράσει τη διαφωνία της για ανακοίνωση της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. Φ. Μογκερίνι, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα (χωρίς να ερωτηθεί) συμφωνούσε σε ένα αρχικό κείμενο, στο οποίο προβλεπόταν οι κυρώσεις στη Ρωσία να επεκταθούν τόσο σε χρονική διάρκεια όσο και σε πλήθος μέτρων. Αυτό είχε προκαλέσει αντιδράσεις στις Βρυξέλλες και ο κ. Σουλτς, προτού έρθει στην Αθήνα, είχε στείλει μήνυμα ότι δεν μπορείς να ζητάς αλληλεγγύη όταν εσύ ως μέλος της Ε.Ε.διαφοροποιείσαι. Στη συνάντηση Τσίπρα – Σουλτς τα σύννεφα απομακρύνθηκαν, δόθηκαν εξηγήσεις και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην έκτακτη Σύνοδο ψήφισε το κοινό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, στο κείμενο άλλαξαν μεταξύ άλλων:

– Η πρόβλεψη που καλεί όλα τα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ η ειδικότερη αναφορά στη Ρωσία αφορά μόνο την καταδίκη των ενεργειών των αυτονομιστών.
– Διεγράφη η αναφορά στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 27ης Ιανουαρίου, η οποία εκδόθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της Ελλάδας.

– Αφαιρέθηκε η αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης από την Ε.Ε. της ρωσικής προπαγάνδας, όχι μόνο στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης αλλά και ευρύτερα στο πλαίσιο της ανατολικής εταιρικής σχέσης.
Προσετέθη αναφορά σε προστασία δικαιωμάτων εθνικών μειονοτήτων, ώστε να καλυφθούν οι Ελληνες της Ουκρανίας.

Σχετικά με τις κυρώσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση υπήρξε παράταση των ήδη ισχυόντων περιοριστικών μέτρων έναντι προσώπων μόνο για έξι μήνες, αντί ενός χρόνου.
Τέλος, αφαιρέθηκε αναφορά για την ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων και αντικαταστάθηκε από μια γενική αναφορά για «κατάλληλες ενέργειες», εφόσον αυτό κριθεί στο μέλλον αναγκαίο. Αφαιρέθηκε δε η σύνδεση μεταξύ αποφάσεων του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από τη μεριά της η Ν.Δ. σε ανακοίνωση του εκπροσώπου της Κώστα Καραγκούνη υποστηρίζει: «Μέσα σε δύο μέρες η εξωτερική πολιτική της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου μετρά μόνο απώλειες. Οι παλικαρισμοί του κ. Τσίπρα και του υπουργού του για την εξωτερική πολιτική σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία όχι μόνο αποδείχτηκαν λόγια του αέρα, αλλά κατέληξαν και στο αντίθετο αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί η νέα κοινοτική απόφαση δεν σταματά, αλλά επεκτείνει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις».

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ