Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

«Πτώση αεροσκάφους με WiFi »

Το απίστευτο σενάριο από αμερικάνικη υπηρεσία για τον κίνδυνο επίθεσης τρομοκρατών με τη χρήση διαδικτύου

Οσο εξελίσσεται η τεχνολογία τόσο τα σενάρια κυβερνοτρομοκρατίας θυμίζουν ιστορίες βγαλμένες από ταινίες του Χόλιγουντ. Το πιο πρόσφατο παρουσιάζει έναν τρομοκράτη να βρίσκεται ανάμεσα στους επιβάτες μιας πτήσης και με το laptop του, μέσω του ασύρματου δικτύου (WiFi), να καταλαμβάνει τον έλεγχο του αεροπλάνου ή ακόμα και να το ρίχνει.
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) και το Γραφείο Κυβερνητικής Ευθύνης (GAO), το παραπάνω σενάριο δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ολοένα και πιο συχνά τα καινούργια αεροσκάφη συνδέονται στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτα στις κυβερνοεπιθέσεις. Κατά τους ειδικούς, ένας χάκερ θα μπορούσε λοιπόν να χρησιμοποιήσει το ασύρματο δίκτυο του αεροσκάφους και να αποκτήσει μία μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα συστήματα ελέγχου της πτήσης.

Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο, όμως δεν θα ήταν και ακατόρθωτο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της FAA στις ΗΠΑ, η προσπάθεια των αεροπορικών εταιριών να εκσυγχρονίσουν τα αεροσκάφη τους και τα συστήματα εντοπισμού τους μέσω της διαδικτυακής τεχνολογίας τα καθιστά πλέον ευάλωτα στις επιθέσεις των χάκερ. Η έρευνα εστιάζει την προσοχή στο γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα μέσα στο πιλοτήριο συνδέονται έμμεσα με την καμπίνα των επιβατών μέσω των ίδιων IP δικτύων.

Η σύνδεση μεταξύ των συστημάτων στα οποία έχουν πρόσβαση οι επιβάτες και των ηλεκτρονικών πτητικών μέσων προστατεύονται από ισχυρούς διαδικτυακούς «τοίχους» προστασίας. Ωστόσο οι ειδικοί στα συστήματα ασφαλείας τονίζουν το γεγονός ότι και οι «τοίχοι», όπως όλα τα προγράμματα των υπολογιστών, μπορούν να παρακαμφθούν από έναν χάκερ. Η ίδια έρευνα συνιστά την προσοχή και στα συστήματα που ελέγχουν την κυκλοφορία των αεροσκαφών, τα οποία βασίζονται επίσης στα αχανή δίκτυα των επικοινωνιών και των υπολογιστών.

Σύμφωνα με τη FAA, τα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας διεθνώς παρουσιάζουν «έναν αυξανόμενο και περιττό κίνδυνο» να δεχθούν επίθεση από κυβερνοπειρατές. Παρόλο που η έρευνα δίνει εύσημα στην υπηρεσία για τις προσπάθειές της να προστατέψει την κυκλοφορία στους αιθέρες, τονίζει το γεγονός ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των… κυβερνοαδυναμιών

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ