Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Πτώση ρεκόρ στις κατασκευές (34,6%), βουτιά και στο λιανεμπόριο

Με καταιγιστικούς ρυθμούς υποχωρούν οι δείκτες της πραγματικής οικονομίας, αποκαλύπτοντας ότι το βάθος της ύφεσης είναι ακόμη αχαρτογράφητο.

Σε μια αγορά που έχει στεγνώσει από ρευστό, νέα «βουτιά» σημείωσαν οι κατασκευές, με μια σειρά από κλάδους να έχουν φτάσει στο ναδίρ λόγω της δραματικής κρίσης στην κτηματαγορά. Το λιανεμπόριο φαίνεται ότι παραπαίει, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών έχει γυρίσει χρόνια πίσω.

Τα έργα έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης ρευστού, ενώ το κράτος χρωστάει στον ιδιωτικό τομέα σχεδόν 5,8 δισ. ευρώ. Ειδικά τα μεγάλα έργα των αυτοκινητοδρόμων που θα έδιναν ώθηση στην οικονομία παραμένουν κολλημένα με δραματικές επιπτώσεις και στην απασχόληση.

Από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές το δ’ τρίμηνο το 2011 παρουσίασε μείωση κατά 34,6%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου έτους.

Ιδια αρνητική εικόνα καταγράφουν τα στοιχεία στο λιανεμπόριο και στις υπηρεσίες. Πιο αναλυτικά, το λουκέτο που έχουν βάλει χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις διαπιστώνεται πλέον και από τα αρνητικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), που αφορούν τον δείκτη απασχολουμένων ατόμων στο λιανικό εμπόριο. Το δ’ τρίμηνο του 2011 ο εν λόγω δείκτης παρουσίασε μείωση κατά 3,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2010. Ειδικότερα, ο δείκτης της ομάδας καταστημάτων ειδών διατροφής παρουσίασε μείωση κατά 1,1%, ενώ ο δείκτης της ομάδας καταστημάτων ειδών εκτός διατροφής και καυσίμων παρουσίασε μείωση κατά 5,4%.

Δεδομένου ότι ο κλάδος του λιανεμπορίου τους τελευταίους μήνες του έτους λόγω της αυξημένης κίνησης των γιορτών κάνει τους μεγαλύτερους τζίρους, άρα μέχρι πρότινος γίνονταν και εποχιακές προσλήψεις, η φετινή μείωση στον αριθμό των εργαζομένων δείχνει ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο.

Τέλος, όσον αφορά τον κλάδο των υπηρεσιών, εάν εξαιρεθούν οι νομικές και οι λογιστικές δραστηριότητες, καθώς και οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, όλες οι άλλες, όπως οι ταχυμεταφορές, οι εκδόσεις, οι διαφημίσεις, οι υπηρεσίες καθαρισμού κ.ά., υποχωρούν σε υψηλά διψήφια ποσοστά ως και 47,8%.

Ξ. Γούναρη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ