Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Πτώση – σοκ 27,8% για τις αποδοχές τη διετία της λαίλαπας του Μνημονίου

Κάθετη πτώση 27,8% παρουσιάζουν οι μισθοί από το 2009 και μετά, από τότε που η χώρα βρίσκεται σε κρίση και έχει μπει στην πρέσα του Μνημονίου. Σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, το μισθολογικό κόστος από 36 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 αναμένεται το 2012 να φτάσει μόλις και μετά βίας τα 26 δισ. ευρώ. Η τραγική πορεία των μισθών, λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση Παπανδρέου και τα οποία οδήγησαν τη χώρα σε πρωτοφανή ύφεση και ταυτόχρονα εκτίναξαν στα ύψη την ανεργία, έχει ως αποτέλεσμα η απώλεια εσόδων για το ΙΚΑ να φτάνει τα 4,2 δισ. ευρώ. Η ποσοστιαία υποχώρηση των μισθών το 2012, σε σχέση με το 2011, εκτιμάται ότι θα φτάσει το 7,6%.

Τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο κ. Κουτρουμάνης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων δείχνουν ότι η ύφεση έχει μειώσει συνολικά κατά 6,7 δισ. ευρώ τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, αφού καταγράφεται μείωση των εισπράξεων κατά 8%. Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι μια βίαιη κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ύφεσης και σε περαιτέρω μείωση εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ασφυκτική από το γεγονός ότι για κάθε χρόνο, την επόμενη πενταετία, θα συνταξιοδοτούνται 60.000-70.000 εργαζόμενοι.

Στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών το υπουργείο Εργασίας προωθεί περαιτέρω μείωση του κόστους για το φάρμακο, καθώς και κίνητρα για αύξηση ασφαλιστικών εισφορών (εκπτώσεις έως 10% στους συνεπείς επιχειρηματίες). Την ίδια στιγμή θα συνεχιστούν ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων.

Στο μεταξύ, ένας στους τρεις εργαζομένους είναι ανασφάλιστος. Η έξαρση της «μαύρης» εργασίας, ως αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Υπηρεσία Ελέγχων Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΕΥΠΕΑ). Πιο συγκεκριμένα, σε σύνολο 68.345 απασχολουμένων που καταγράφηκαν στους επιτόπιους ελέγχους που διεξήχθησαν το 2011 σε όλη τη χώρα βρέθηκαν ανασφάλιστοι 20.567 εργαζόμενοι. Από αυτούς οι 8.225 ήταν αλλοδαποί και οι 12.342 ημεδαποί. Σε επίπεδο επιχειρήσεων, επί συνόλου 21.063, διαπιστώθηκε ότι 1.313 δεν τηρούσαν ούτε μητρώο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ούτε φυσικά είχαν ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες (Επιθεώρηση Εργασίας – ΟΑΕΔ) για το απασχολούμενο προσωπικό που είχαν στη διάθεσή τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ