Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Πυρ για τις εργολαβίες Κατρούγκαλου

Ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις. Για πλεκτάνη μιλά ο ίδιος και προαναγγέλλει αγωγές

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου με διαθέσιμους και απολυμένους, την υπεράσπιση των οποίων είχε αναλάβει το δικηγορικό γραφείο του.

Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις έχουν αρχίσει και δημιουργούν προβληματισμούς ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου, που όμως συνεχίζει να στηρίζει τον υπουργό. Την αρχική αμηχανία έχει διαδεχθεί η ανησυχία για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ από το κλίμα «σκανδαλολογίας» που ήδη αρχίζει και διαμορφώνεται. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνουν αποστάσεις. Για παράδειγμα, για λανθασμένους ή ατελείς χειρισμούς εκ μέρους του κ. Κατρούγκαλου έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος, από το 2009 που ανέλαβε ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέστειλε την επαγγελματική δραστηριότητά του, ενώ έχει απαγορεύσει και στις κόρες του να έχουν δικηγορική δράση.

Νέες διευκρινήσεις

Εντύπωση προκάλεσε και η προσπάθεια του κ. Κατρούγκαλου να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε κι άλλος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου που είχε αναλάβει τη θέση στην οποία βρίσκεται ο ίδιος και ο οποίος είχε και δικηγορικό γραφείο νωρίτερα. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ως υπουργός Εσωτερικών από το 2004 έως το 2009, τελούσε σε αναστολή άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματός του, λόγω ασυμβιβάστου μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001» ήταν η απάντηση κύκλων της Προεδρίας.

Την ίδια στιγμή, νέες διευκρινίσεις για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» σχετικά με τις καταγγελίες ότι έπαιρνε αμοιβή 12%, έως τις 27 Ιανουαρίου για την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα έδωσε, χθες το απόγευμα με δήλωσή του, ο κ. Κατρούγκαλος. Υποστηρίζει ότι «στόχος» δεν είναι ο ίδιος, αλλά η κυβέρνηση, και ειδικά το βασικό της πλεονέκτημα: η ηθική υπεροχή έναντι των κυβερνήσεων του παλαιοκομματισμού και της διαπλοκής.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για να εκδηλωθεί δεν είναι τυχαία, καθώς έλαβε χώρα την παραμονή της πιο σημαντικής ίσως στιγμής των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, όταν η πολυτιμότερη αποσκευή του πρωθυπουργού είναι η δέσμευσή του για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αναφέρει δε ότι η «Bild» αναπαρήγαγε αμέσως το συκοφαντικό δημοσίευμα του «Βήματος», ενώ η Νέα Δημοκρατία, την οποία χαρακτηρίζει «κόμμα του Μνημονίου», πρωταγωνιστεί στη σκευωρία πλειοδοτώντας, μη αφήνοντας αμφιβολία για το ποιος είναι ο βασικός ηθικός αυτουργός της. Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος -σφυρίζοντας αδιάφορα για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί – δηλώνει «διπλά υπερήφανος», επειδή «εμένα επέλεξαν ως πρώτο στόχο τα κέντρα της διαπλοκής, που τρέμουν για το μέλλον τους» και προαναγγέλλει αγωγές «κατά του συκοφάντη δημοσιογράφου, του ”Βήματος” και της ”Bild”».

Και νέες υποθέσεις (με δύο δήμους) στο φως!

Δύο υποθέσεις που ανατέθηκαν από ισάριθμους δήμους στο δικηγορικό γραφείο του Γιώργου Κατρούγκαλου, μετά την ορκωμοσία του ως αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έρχονται να προστεθούν στο ήδη βεβαρυμένο κλίμα γύρω από το πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού.

Υπόθεση του Δήμου Λαυρεωτικής ανατέθηκε στο γραφείο του Γ. Κατρούγκαλου στις 20 Φεβρουαρίου 2015 και υπόθεση του Δήμου Αρταίων, που είχε ανατεθεί από το 2013 στον ίδιο (προσωπικά), αλλά μόλις στις 18 Μαρτίου 2015 πέρασε σε συνεργάτες του γραφείου του. Οι υποθέσεις πιστοποιούνται με αντίστοιχα έγγραφα των δύο δήμων.

Υπομνήματα

Οπως προκύπτει από έγγραφο του Δήμου Λαυρεωτικής σε συνεδρίαση της 20ής Φεβρουαρίου ανατέθηκε στην εταιρία Απ. Παπακωνσταντίνου – Γ. Κατρούγκαλος – Ν. Χλέπας και Συνεργάτες η εκπόνηση υπομνημάτων με θέμα την επέκταση αρμοδιότητας και διοικητικών ορίων της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης – Τηλεθέρμανσης (ΔΕΥΑΤΗΛ).

Στο δεύτερο έγγραφο του Δήμου Αρταίων αποκαλύπτεται ότι ο δήμος είχε αναθέσει το 2013 στον δικηγόρο Γ. Κατρούγκαλο υπόθεση του δήμου. Στις 18/3/2015 ζητήθηκε από τον δήμο να αλλάξουν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, καθώς ο κ. Κατρούγκαλος τελούσε υπό αναστολή των καθηκόντων του. Το θέμα ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο, που συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη.

ΠΑΣΟΚ:Να έρθουν στη Βουλή τα συμφωνητικά

Νέες διαστάσεις προσπαθεί να δώσει το ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση Κατρούγκαλου, ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να υποβάλει στη Βουλή τα ιδιωτικά συμφωνητικά που έχει καταθέσει ο υπουργός στις ΔΟΥ όλης της χώρας. Ειδικότερα, οι Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Αρβανιτίδης, Γιάννης Δριβελέγκας και Φώφη Γεννηματά ζητούν, μέσω Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ), «για την ενημέρωση της Βουλής, να μας κατατεθούν αντίγραφα των συμφωνητικών των δικηγορικών εταιριών Παπακωνσταντίνου – Κατρούγκαλος – Χλέπας και Συνεργάτες και Κατρούγκαλος και Συνεργάτες, που έχουν κατατεθεί κατά τον νόμο στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) όλης της χώρας από το έτος 2012 έως σήμερα και αφορούν επαναπροσλήψεις απολυθέντων – διαθεσίμων και μισθολογικές διαφορές».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ