Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

«Πυρ ομαδόν» κατά των όγκων!

Νέες ελπίδες για τον καρκίνο δίνει ένα νέο φάρμακο, που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και φαίνεται ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε διάφορους τύπους καρκίνου. Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν ότι ένας τύπος φαρμάκου, που ονομάζεται αναστολέας της πρωτεϊνικής κινάσης, μπλοκάρει αρκετά διαφορετικά ένζυμα, που ελέγχουν την ανάπτυξη αλλά και τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων, δρώντας σαν διαφορετικά φάρμακα που λειτουργούν την ίδια στιγμή.

Το φάρμακο φέρει την κωδική ονομασία AT13148 και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών τεστ, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα διάφορων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και το σάρκωμα (κακοήθης όγκος των μαλακών μορίων και των οστών). Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κατά καιρούς έχουν αναπτυχθεί αρκετοί αναστολείς της πρωτεϊνικής κινάσης που μπλοκάρουν μόνο ένα ένζυμο, όμως η αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων μέχρι στιγμής είναι αρκετά περιορισμένη.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το νέο φάρμακο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα και μάλιστα ενάντια σε πολλούς και διαφορετικούς τύπους όγκων ταυτοχρόνως, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των ασθενών που αναπτύσσουν αντίσταση στη θεραπεία. «Τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά και φαίνεται ότι αυτό το πειραματικό φάρμακο έχει την ικανότητα να λειτουργεί σαν πολλά φάρμακα μαζί, στοχεύοντας σε αρκετά αδύναμα σημεία των καρκινικών κυττάρων» είπε στην «Daily Mail» η δρ Τζούλιε Σαρπ από το Cancer Research UK, αποκαλύπτοντας ότι σύντομα θα ξεκινήσουν και οι κλινικές δοκιμές. «Η χρήση μιας μόνο ουσίας που επιφέρει την απενεργοποίηση πολλών διαφορετικών ελαττωματικών μηνυμάτων, τα οποία προκαλούν τη συνεχή ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ίσως είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταστροφή των καρκινικών όγκων. Επίσης, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες που έχουν οι ασθενείς να αναπτύξουν αντίσταση στη θεραπεία».

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες της Astex Pharmaceuticals σε συνεργασία με την Cancer Research Technology, την εταιρία του Cancer Research UK, και το βρετανικό Ινστιτούτο Ερευνας για τον Καρκίνο. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Clinical Cancer Research».

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ