Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Ράγισε το (πράσινο) γυαλί!

Ενα βήμα πιο κοντά στη διάσπαση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, με τους δελφίνους στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου να ανεβάζουν στροφές και να λένε στον Γιώργο «φύγε τώρα», κάποιους να μιλούν ακόμη και για «αυτοδιάλυση», αλλά εκείνος να τους απαντά νεφελωδώς «θα κάνω το καθήκον μου».

Αυτή η φράση ήταν και εκείνη που πυροδότησε την αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος είπε στον κ. Παπανδρέου: «Ποιο από όλα τα καθήκοντά σας; Η εισήγησή σας δεν ξεκαθάρισε. Επικρατεί ασάφεια που δεν συμφέρει κανέναν». Ακόμη πιο πιεστικός εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος βλέποντας τον κ. Παπανδρέου να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, λέγοντας ότι οι διαδικασίες για αλλαγή ηγεσίας πρέπει να ξεκινήσουν έως τις 15 Ιανουαρίου ώστε πριν από την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης να έχει εκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη του Απριλίου.

Ο τρίτος της παρέας των… κληρονόμων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε και αυτός να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην αλλαγή ηγεσίας, πριν από τις εθνικές εκλογές.

Από κοντά η Αννα Διαμαντοπούλου, που ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις αλλά και τον ρόλο του, για να εκτιμήσει και εκείνη τη στάση της.

Ως και ο «κολλητός» του τέως πρωθυπουργού Γιάννης Μίχας τον εγκατέλειψε ζητώντας του να ξεκινήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού. Τα μαχαίρια βγήκαν έξω από το θηκάρι και το νέο ραντεβού στα πράσινα αλώνια κλείστηκε στις αρχές του νέου χρόνου, όπου θα συνεδριάσει εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο, αυτή τη φορά με την κανονική του σύνθεση, για τον νέο τελικό γύρο της αναμέτρησης.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε έναν απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας και μία… ντρίμπλα ως προς το τι προτίθεται να κάνει με το ΠΑΣΟΚ. Φέρεται ότι δήλωσε απλώς «εγγυητής της ενότητας» του κόμματος, προσθέτοντας, ότι η πρωθυπουργία και η Προεδρία του ΠΑΣΟΚ γι΄αυτόν είναι δευτερεύουσα υπόθεση.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε συνοπτικές και αδάπανες διαδικασίες για εκλογή αρχηγού από την κάλπη, με τριήμερης διάρκειας προεκλογική περίοδο, χωρίς περιοδείες, αλλά με ψηφιακό τρόπο, αφού οι διεκδικητές είναι γνωστοί και δεν χρειάζονται συστάσεις. Προσδιόρισε δε ως πιθανώς κατάλληλο χρόνο για τη διαδικασία τον Φεβρουάριο. Θέμα διαδοχής και μάλιστα άμεσα, πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, έθεσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, επιμένοντας και εκείνος στην τήρηση του καταστατικού και το στήσιμο κάλπης πριν από τις εθνικές εκλογές. Παράλληλα τα έβαλε με τους συντρόφους του γιατί τον αφήνουν να τρέχει μόνος του τα αναπτυξιακά προγράμματα. Ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για τραγική κατάσταση της χώρας και απέρριψε τα σενάρια διαρχίας που του είχαν επαναφέρει μεσολαβητές του Γ. Παπανδρέου τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

«Νέα πολιτική διακήρυξη» ζήτησε η Αννα Διαμαντοπούλου μιλώντας για ανάγκη υπουργών

αποκλειστικής απασχόλησης και προτείνοντας «αν χρειαστεί να προχωρήσουμε και σε αυτοδιάλυση και επανίδρυση».

Να έχουν τελειώσει όλα ως τα μέσα Ιανουαρίου ζήτησε και ο Π. Οικονόμου, ενώ ο Γιάννης Μίχας πρότεινε «αν χρειαστεί με δική μας ευθύνη να προχωρήσουμε στην αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και στην επανασύστασή του με νέα υλικά».


Γερμανική «πρόταση μομφής» στον κύριο Λουκά

Η περίοδος χάριτος που έδωσε ο διεθνής Τύπος στην κυβέρνηση Παπαδήμου πέρασε ανεπιστρεπτί, καθώς τα «μέλια» των πρώτων ημερών δίνουν πλέον τη θέση τους σε ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια και σε πηχυαίους τίτλους, όπως «Οι αποτυχημένοι μεταρρυθμιστές της Ελλάδας». Ετσι ακριβώς τιτλοφορείται το ρεπορτάζ του «Spiegel», που επικρίνει έντονα την κυβέρνηση Παπαδήμου για αθέτηση των δεσμεύσεων προς τους δανειστές της Ελλάδας και για κωλυσιεργία στις μεταρρυθμίσεις.

«Η μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο έχασε πάρα πολύ γρήγορα και τη λαϊκή εμπιστοσύνη. Διαρκείς διαμάχες παραλύουν το υπουργικό συμβούλιο, ενώ ακόμη και οι πλέον επείγουσες μεταρρυθμίσεις έχουν κολλήσει» γράφει το γερμανικό περιοδικό. «Η κυβέρνηση Παπαδήμου αντιμετώπισε μεν επιτυχώς δύο σημαντικές προκλήσεις: την εκταμίευση της έκτης δόσης και την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2012.

Αλλά έκτοτε όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές (…) είτε δεν έχουν απασχολήσει την κυβέρνηση είτε έχουν κολλήσει» σημειώνει το «Spiegel», που εντοπίζει τα ακόλουθα σημάδια δυσλειτουργίας της ελληνικής κυβέρνησης: Καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στο κλείσιμο ή τη συγχώνευση δημόσιων φορέων και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, «φιάσκο» της μείωσης θέσεων εργασίας στο Δημόσιο (μόνο 1.000 αντί 30.000 στην εφεδρεία), κωλυσιεργία εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης και του σαθρού συστήματος υγείας, αλλά και στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων.

Ταυτόχρονα η εφημερίδα «Die Welt» σε ρεπορτάζ για τα 10 χρόνια από την εισαγωγή του ευρώ εκφράζει έντονες αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε δυναμικό εκσυγχρονισμό και ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την επιστροφή στη δραχμή. «Οι χώρες του ευρώ μπορούν να ενισχύσουν την έξοδο της Ελλάδας. Στους Ελληνες ο δρόμος αυτός θα έδινε περισσότερες υποσχέσεις επιτυχίας. Και είναι καλό ότι στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και το Παρίσι τέτοιες σκέψεις δεν είναι πλέον απαγορευμένες» γράφει η «Die Welt». «Διότι αν ένα κράτος δεν πληροί μακροπρόθεσμα τις προϋποθέσεις, τότε είναι καλύτερο το διαζύγιο, παρά μια χαλάρωση των κανόνων, η οποία θα ενίσχυε την αθέτηση των όρων σε ολόκληρη την κοινότητα».

Κώστας Παπαχλιμίντζος


Σιγά μήπως και δεν τα έβρισκαν ο Ηγεμών και ο… διορισμένος

Παπαδημικότερος του Παπαδήμου εμφανίστηκε χθες ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του να κερδίσει χρόνο και να παζαρέψει τη δική του επόμενη μέρα, έδωσε λευκή επιταγή στον δοτό πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο λέγοντας «ναι σε όλα». Στη συνάντησή τους, με την οποία ο κ. Παπαδήμος ολοκλήρωσε τις επαφές του με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ανοιχτός σε ανασχηματισμό (ή απομακρύνσεις υπουργών), παράταση της θητείας της κυβέρνησης και λήψη όποιων μέτρων χρειαστούν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας.

Μετά τη συνάντηση, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ανακούφισή τους που… έφυγε από πάνω τους η 19η Φεβρουαρίου, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι αποτελούσε βραχνά. Στο σχέδιο αυτό πρωτεργάτης είναι ο Γ. Παπανδρέου, που όχι μόνο δεν έφερε καμία αντίρρηση, αλλά χρησιμοποίησε και ως άλλοθι «το χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων της χώρας».

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης επιβεβαίωσε τη «στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην απρόσκοπτη λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου και στην υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων τις οποίες έχουν αναλάβει η χώρα και οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην κυβέρνηση», όπως ακριβώς τη μετέφερε στη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου, με αναφορά στις αποφάσεις του Οκτωβρίου και τις προγραμματικές δηλώσεις.

Μάλιστα, θέλησε να δώσει αρμοδιότητες πλήρους απασχόλησης στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευκαιρία να λάβει με την ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων σημαντικές αποφάσεις για την προώθηση μεγάλων αλλαγών που αφορούν τη διαφάνεια, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και γενικότερα τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ ο κ. Παπανδρέου φέρεται να έθεσε θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, με το ΠΑΣΟΚ τώρα να τα μαζεύει, μιλώντας για κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και όχι για κατάργηση του σταυρού προτίμησης.

Ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε το πράσινο φως που έχει δώσει στον πρωθυπουργό για απομακρύνσεις υπουργών εφόσον υπάρξει δυσλειτουργία στην κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το σχετικό προνόμιό του, αλλά υπονοώντας την ανάγκη προηγούμενης συνεννόησης. Ο ίδιος πάντως θεωρεί εύλογη την απαίτηση του Μεγάρου Μαξίμου για απερίσπαστη ενασχόληση των υπουργών με τα κυβερνητικά τους καθήκοντα.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν ακόμα τις εξελίξεις στην Ε.Ε. και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας «προκειμένου να υπερασπιστεί την ισότιμη θέση της εντός της ευρωζώνης» ως «εθνικό στόχο».


Παίζουν την εορταστική κολοκυθιά με την ημερομηνία των εκλογών

Σαν… κινητή εορτή έχει γίνει η ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες. Ηδη η 19η Φεβρουαρίου που είχε συμφωνηθεί μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. το βράδυ της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φαίνεται ότι έχει οριστικά διαγραφεί από την ατζέντα. Επισήμως χθες ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης μίλησε για πρώτη φορά για αλλαγή της ημερομηνίας και υποστήριξε ότι «η όποια αλλαγή της προκαθορισμένης ημερομηνίας της 19ης Φεβρουαρίου εξαρτάται από την πορεία του PSI και σαφώς κανείς δεν μιλάει για μετά το Πάσχα». Το τελευταίο θεωρήθηκε απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στις διαρροές που έκανε το Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα ρίχνοντας στην αγορά την ιδέα ότι «επιθυμεί εκλογές μετά το Πάσχα». Η διαρροή αυτή που έγινε σε συγκεκριμένα ΜΜΕ και μάλιστα λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον κ. Σαμαρά προκάλεσε δυσαρέσκεια στη Συγγρού.

Μάλιστα στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. επέμεναν στο να βλέπουν σαν πιθανή ημερομηνία εκλογών τη 18η Μαρτίου, στηρίζοντας την επιχειρηματολογία τους στο ότι αν δεν κλείσει το PSI τους δύο πρώτους μήνες τότε το τελευταίο που θα έχει σημασία είναι πότε θα γίνουν εκλογές. Και αυτό γιατί η χώρα θα αναγκαστεί σε αυτό το ενδεχόμενο να κηρύξει πτώχευση, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Αρα λοιπόν ο κ. Παπαδήμος οφείλει να επισπεύσει το κλείδωμα του PSI, από τη μια, και της έγκρισης της δανειακής σύμβασης, από την άλλη, κάτι που θα σηματοδοτήσει και το τέλος της στήριξης της κυβέρνησης από τη Ν.Δ.

Οπως εκτιμούσαν πολιτικοί αναλυτές, η διαρροή από το Μαξίμου για εκλογές μετά το Πάσχα έγινε ακριβώς για να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των διαφορετικών προσεγγίσεων και οι κάλπες να μετακινηθούν από τα μέσα Μαρτίου, που η Ν.Δ. θεωρούσε καταλληλότερη ημερομηνία, στην 8η Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων).

Με αυτόν τον συμβιβασμό και με την προοπτική ότι στα μέσα Ιανουαρίου ο «διορισμένος» πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα ανοίξει τα χαρτιά του παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα πάει ο τόπος στις εκλογές θα κλειδωθεί και επισήμως η ημερομηνία, ώστε να πάψουν όλες οι πλευρές να μαδάνε τη μαργαρίτα, απαξιώνοντας τη συμφωνία που οδήγησε στη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ