Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020

Ραγκούσης μόνος ψάχνει

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Κάλλιο πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη, λέει σοφά ο λαός μας. Ο Γιάννης Ραγκούσης ίσως είναι ο άνθρωπος που σκέφτεται αυτόν τον καιρό περισσότερο από κάθε άλλον αυτήν τη ρήση, μια και έφυγε από το χωριό όπου ήταν πρώτος και παρασύρθηκε από το μεθύσι του πράσινου ήλιου, για να φτάσει πλέον να γίνει τελευταίος στην κυβέρνηση και να ζει την απόλυτη μοναξιά, ύστερα από την εγκατάλειψή του από τον Γ. Παπανδρέου. Ενώ μέχρι πρότινος ο πρωθυπουργός τον είχε ως δεξί του χέρι, στον ανασχηματισμό τον… μετέταξε από νούμερο 2 της κυβέρνησης σε απλό υπουργό με ένα e-mail ξημερώματα. Ετσι ο εκ Πάρου ορμώμενος υπουργός βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε ψυχολογικό στρες. Οι συμπεριφορές του δεν θυμίζουν σε τίποτε τον πολιτικό που εισέβαλε σαν αστέρας και ως αγαπημένο παιδί του προέδρου στο πολιτικό παιχνίδι και έδειχνε να έχει τον απόλυτο έλεγχο του εαυτού του και των άλλων.

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2010 ήταν ίσως ο ευτυχέστερος άνθρωπος στο πράσινο στρουμφοχωριό.

Ο Γ. Παπανδρέου τον είχε χρίσει και επίσημα νούμερο 2 και του είχε παραδώσει τα κλειδιά του Μαξίμου, αναθέτοντάς του τον συντονισμό της κυβέρνησης. Ο Γιάννης Ραγκούσης άρχισε να ονειρεύεται πως μπορεί να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Αλλά, όταν οι άνθρωποι σχεδιάζουν, οι θεοί χαμογελούν, με αποτέλεσμα από τα ψηλά να βρεθεί στα χαμηλά.

Τα μαύρα σύννεφα στις σχέσεις του με τον κ. Παπανδρέου άρχισαν να πληθαίνουν και όταν άρχισε να απειλεί με παραιτήσεις τον πρωθυπουργό, ο χρόνος κυλούσε αντίστροφα. Το σύστημα ΠΑΣΟΚ παραμονές του ανασχηματισμού του Ιουνίου τον κοίμιζε με διαρροές ότι θα γίνει αντιπρόεδρος. Αυτό όμως ήταν όνειρο θερινής νυκτός. Στις 4.30 τα ξημερώματα της 24ης Ιουνίου, δηλαδή πέντε ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του ανασχηματισμού, ο κ. Ραγκούσης έλαβε ένα e-mail από τον πρωθυπουργό (χωρίς να προηγηθεί κανένα τηλεφώνημα), με το οποίο τον ενημέρωνε ότι αποφάσισε να τον μετακινήσει στο υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.

Τώρα ο Γιάννης Ραγκούσης (που συν τοις άλλοις βλέπει και το βενιζελικό στρατόπεδο να του επιτίθεται συντονισμένα) με αφορμή το θέμα των ταξί βιώνει την άγρια Δύση του ΠΑΣΟΚ. Ερημος και μόνος θυμίζει ταύρο εν υαλοπωλείω. Ετοιμάζει τις βαλίτσες του το Σαββατοκύριακο (όπως σχεδόν κάθε εβδομάδα) για την Πάρο και απειλεί πάλι με παραιτήσεις, αν δεν τον στηρίξουν. Εκείνο που πάλι λησμονεί είναι το ότι «ενίοτε οι παραιτήσεις γίνονται αποδεκτές».

Νίκος Ελευθερόγλου


Προσωπική βεντέτα με Ρέππα!

Την ώρα που ο τόπος περνά τις πιο κρίσιμες μεταπολιτευτικά ώρες του, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης, κλεισμένος στον μικρόκοσμό του, δείχνει πολιτική συμπεριφορά που παραπέμπει σε βοναπαρτισμό και τον οδηγεί αργά και σταθερά σε ένα άδοξο πολιτικό τέλος.

Με μια αήθη δημόσια τοποθέτησή του άδειασε εν ψυχρώ τον προκάτοχό του, δείχνοντας ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι να «περάσει το δικό του» με κάθε τίμημα. Μιλώντας στους εκπροσώπους του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, ούτε λίγο ούτε πολύ έδειξε ότι βρίσκεται σε παραλήρημα και τους είπε: «Δεν καταλάβατε ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν θα το υπέγραφε ο Δημήτρης Ρέππας, αλλά θα το υπέγραφε ο Γιάννης Ραγκούσης, με τον οποίο δεν είχατε μιλήσει ποτέ και έχω άλλη άποψη… Η απόφαση ήταν της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, όπως θα μπορούσε να είναι οποιουδήποτε άλλου υπουργού… δεν έχω κυβερνητική απόφαση να με δεσμεύει».

Οι απόψεις του κ. Ραγκούση προκάλεσαν την αντίδραση του εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιάννη Μιχελάκη, που τόνισε μεταξύ άλλων: «Με τα όσα δήλωσε ο κ. Ραγκούσης απέδειξε ότι η εμμονή του στο αυταρχικό “έτσι θέλω” οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη βεντέτα με τον προκάτοχό του κ. Ρέππα. Απέδειξε ουσιαστικά ότι μεθόδευσε σκόπιμα τα όσα συμβαίνουν σήμερα». Επίσης, ο κ. Μιχελάκης καλεί τους οδηγούς ταξί να επιδείξουν υπευθυνότητα και να μην πέσουν στην παγίδα του κ. Ραγκούση που θέλει να προκαλέσει κοινωνικές συγκρούσεις.


Εντολή Γιώργου (που δεν θέλει ούτε να τον βλέπει πλέον) να ξηλωθούν οι άνθρωποί του στο υπ. Εσωτερικών

Σε ξήλωμα του συστήματος διοικητικής ιεραρχίας που έφερε τη σφραγίδα του Γ. Ραγκούση προχωράει ταχύτατα ο νέος υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, έχοντας και την έγκριση του πρωθυπουργού, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θέλει ούτε ζωγραφιστό να βλέπει πλέον τον άλλοτε στενό φίλο και συνεργάτη του.

Ειδικότερα, ο κ. Καστανίδης προχώρησε, με την υπ’ αριθμόν 33113 απόφασή του, στις 13 Ιουλίου, σε μετακινήσεις διευθυντών στις δέκα από τις 15 διευθύνσεις του υπουργείου. Υπενθυμίζεται ότι οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων, όπως και οι τέσσερις γενικοί διευθυντές οι οποίοι -τουλάχιστον προς το παρόν- δεν μετακινούνται, είχαν τοποθετηθεί στις συγκεκριμένες θέσεις προ εξαμήνου από τον κ. Ραγκούση. Με δεδομένο δε ότι οι διευθυντές δεν μπορούν να παυθούν από τη θέση αυτή, πρόκειται στην ουσία για «ανακάτεμα της τράπουλας» με βάση τη νέα «φιλοσοφία Καστανίδη».

Την ίδια στιγμή, με ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, ο τομεάρχης της Ν.Δ. Χρήστος Ζώης ζητεί να μάθει με ποιον τρόπο και με ποια κριτήρια αξιολογήθηκε η απόδοση των συγκεκριμένων υπηρεσιακών στελεχών και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η εσπευσμένη αυτή ενέργεια, όταν ήδη εκκρεμεί η συνολική αναμόρφωση του οργανισμού του υπουργείου.

Επίσης με ταχύτατες διαδικασίες η νέα ηγεσία του υπουργείου ξηλώνει και το υποτιθέμενο μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό επίτευγμα της κυβέρνησης, τον Καλλικράτη. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της σύγκρουσης Ραγκούση – Ρέππα.

Ειδικότερα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «δημοκρατία», η οποία κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει τα σοβαρά θεσμικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλικρατικοί δήμοι, τόσο ο υπουργός Χάρης Καστανίδης όσο και ο υφυπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος έχουν στην κυριολεξία εκπλαγεί από τις προχειρότητες και τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα ακόμη και στη βασική λειτουργία των δήμων, αλλά και των περιφερειών.

Στο πλαίσιο αυτό οι κύριοι Καστανίδης και Κουκουλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες με την απερχόμενη ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, κατέθεσαν πρόταση προκειμένου να συγκροτηθεί μια θεσμική επιτροπή από δημάρχους και παράγοντες του υπουργείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των κενών του Καλλικράτη.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καστανίδης, με βάση τα συμπεράσματα της εν λόγω επιτροπής το υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει μέχρι τέλος Αυγούστου στη Βουλή νoμοσχέδιο «σκούπα», με το οποίο θα προχωρά στις απαραίτητες αλλαγές για την καλύτερη λειτουργία του Καλλικράτη. Με αυτόν τον τρόπο ξηλώνουν σε άμεσο χρόνο το έργο Ραγκούση, ο οποίος αισθάνεται πλέον σαν αποδιοπομπαίος τράγος…

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των δήμων είναι τα χρέη τους σε τράπεζες, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ., τα οποία ανέρχονται στα 1.742.135.952 ευρώ και απειλούν να οδηγήσουν σε πλήρη αποτυχία τη νέα διοικητική αρχιτεκτονική της χώρας.

Επιπλέον, σημαντικές είναι και οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στη θέσπιση των θεσμικών παρεμβάσεων σχετικά με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Και αυτό γιατί δεν έχουν ακόμα εκδοθεί 19 Προεδρικά Διατάγματα και 34 υπουργικές αποφάσεις. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για σημαντικά Προεδρικά Διατάγματα, που αφορούν τη λειτουργία και τις παρεμβάσεις των δήμων. Μεταξύ αυτών, το Π.Δ. για την εφαρμογή του αναπτυξιακού προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ» ή το Π.Δ. για τη συγκρότηση των συλλογικών οργάνων της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία, σύμφωνα με τον νόμο, θα έπρεπε να ήταν έτοιμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι οι δυσλειτουργίες τόσο στη λειτουργία των δήμων όσο και στη συλλογική τους έκφραση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καστανίδης παρέδωσε, με καθυστέρηση επτά μηνών, στην απερχόμενη ηγεσία το τελικό κείμενο του Προεδρικού Διατάγματος για την εκλογή των οργάνων της ΚΕΔΕ, το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και δεν περιέχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Σεισμός» για το έγκλημα διαρκείας! Η αποκάλυψη-σοκ της κυριακάτικης δημοκρατίας προκαλεί πολιτική θύελλα

Σεισμό προκάλεσε η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην εκτόξευση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η...

Στην εκκίνηση για… τσίμπημα οι Βρετανοί

Ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς καταπολέμησης του ιούΜία από τις πρώτες χώρες που θα...

Πέντε κινητά θα δώσουν απαντήσεις για τον φόνο της Τοπαλούδη

Δύο χρόνια μετά το φρικτό τέλος που είχε η Ελένη Τοπαλούδη, η Αστυνομία ευελπιστεί ότι θα λύσει τον γόρδιο δεσμόAν και έχουν περάσει δύο...

Πλακιωτάκης: Βρέθηκε θετικός, νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό

Σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στον 9ο όροφο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, νοσηλεύεται από το Σάββατο με υψηλό πυρετό ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης...

Ανάγκη ενίσχυσης και του ΕΚΑΒ με διασώστες

Παρότι βρίσκονται καθημερινά στις επάλξεις και μάλιστα σε 24ωρη βάση, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι «μέσα στο πρόβλημα» του...