Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020

Ράιχεν σε διατεταγμένη υπηρεσία

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

«Πληρώστε τις γερμανικές επιχειρήσεις» αναφέρει η τελευταία ημερήσια διαταγή του τοποτηρητή των Γερμανών στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Σε μια περίοδο που το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει περισσότερα από έξι δισ. ευρώ σε μικρές ή μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα ακόμη και υγιείς εταιρίες να κλείνουν, ο χερ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της «ομάδας εργασίας για τη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας» που αριθμεί 233 ξένους εμπειρογνώμονες (κατά τα άλλα, για ορισμένους, η χώρα δεν βρίσκεται υπό ξένη κατοχή), υποστηρίζει πως «εάν οι ελληνικές υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις αρχίσουν και πάλι να εξοφλούν τους λογαριασμούς των Γερμανών προμηθευτών κατά τρόπο αξιόπιστο, αυτό θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα».

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Hadelsblatt», ο Ράιχενμπαχ λέει πως, μεταξύ άλλων, ένα σημαντικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ασυνέπεια στις πληρωμές. Δεν εξηγεί, βεβαίως, πως το Ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει (κατά προτεραιότητα, όπως αφήνει να εννοηθεί) τους Γερμανούς προμηθευτές, όταν σύντομα δεν θα διαθέτει πόρους για μισθούς και συντάξεις. Ο ίδιος πριν από λίγες ημέρες από την Αθήνα υποστήριζε πως η αγορά στενάζει εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας. Δήλωνε, μάλιστα, πως πρέπει να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις μέσω κοινοτικών πόρων, ώστε να μην κλείνουν επειδή δεν έχουν κεφάλαιο κίνησης.

Ο Γερμανός τοποτηρητής επαναλαμβάνει όσα είχε πει και στην Αθήνα για τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα μέσω τουρισμού, ηλιακής ενέργειας και γεωργίας. Ομως θεωρεί πως η ανάπτυξη θα έρθει μόνο αν μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί. Στη συνέντευξη στη «Hadelsblatt» ο Χορστ Ράιχενμπαχ εμφανίζεται θετικός απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης για απολύσεις στο Δημόσιο. Θεωρεί πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό, ώστε να είναι αδύνατη η κατάργηση θέσεων εργασίας. Οσο για την τύχη των απολυμένων, εκτιμά πως μπορούν να βρεθούν πόροι από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να τους συνδράμουν.

Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος καλά για την κατάσταση στην Ελλάδα, αφού δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα πως μέσα σε έξι μήνες έως έναν χρόνο μπορεί να «στηθεί» ένα αποτελεσματικό σύστημα μηχανογράφησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν τον ενημέρωσαν πως επί δύο δεκαετίες ξοδέψαμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για ένα σύστημα που υπολειτουργεί.


Η οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, λέει τώρα η ΕΛΣΤΑΤ

Τις τραγικές επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και του Μνημονίου που αυτή έφερε στην Ελλάδα αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Η ιδιωτική κατανάλωση κατέρρευσε ως αποτέλεσμα της μείωσης των εισοδημάτων, οι επενδύσεις συρρικνώθηκαν τόσο λόγω της μείωσης λόγων των κρατικών επενδύσεων όσο και των ιδιωτικών.

Το έλλειμμα του Προϋπολογισμού εκτοξεύτηκε, ενώ παρά τις τραγικές θυσίες, τις οποίες έχουν υποστεί οι Ελληνες, το δημόσιο χρέος αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Ειδικότερα από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει:

Η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ αυξανόταν από το 2001 ως το 2008 από 2,8 έως και 5,2 ποσοστιαίες μονάδες, τη διετία 2009 και 2010 μειώθηκε 2,2% και 4,5% αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των μισθών, με περικοπή δώρων και επιδομάτων στον δημόσιο τομέα και με αύξηση της ανεργίας, προκάλεσε μείωση στην ιδιωτική κατανάλωση.

Οι επενδύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ ως και το 2007 παρουσίαζαν κατά κανόνα αύξηση, τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζουν εντονότατη πτώση, η οποία έφτασε το 2010 το 16,5%.

Παρά την τεράστια ύφεση της οικονομίας, ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί. Το 2010 διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 2,5%, οριακά χαμηλότερα σε σχέση με την περίοδο ταχείας ανάπτυξης της οικονομίας 2001-2008.

Το δημόσιο χρέος το 2001 ήταν 103,7% του ΑΕΠ, το 2004 διαμορφωνόταν στο 98,9%, το 2008 ήταν στο 110,7% και το 2010 έχει εκτοξευθεί στο 142,8%. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ, θα διαμορφωθεί στα εξωπραγματικά επίπεδα του 187% του ΑΕΠ.


«Time»: Σώστε Ιταλία – Ισπανία, γιατί η Ελλάδα είναι ξεγραμμένη

«Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και επικεντρωθείτε στη διάσωση της Ιταλίας και της Ισπανίας» συστήνει αρθρογράφος του αμερικανικού περιοδικού «Time». Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, σύμφωνα και με τον Ολλανδό κεντρικό τραπεζίτη Κλάας Κνοτ. Την ίδια στιγμή, οι «Financial Times» προειδοποιούν πως οι Ελληνες θα ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το «Time», η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη για έξι λόγους και γι’ αυτό πρέπει να αφεθεί στην τύχη της.

Πρώτον, ακόμη και μία ελεγχόμενη χρεοκοπία είναι χρεοκοπία. Δεύτερον, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων και των CDS δείχνουν πως οι αγορές θεωρούν απολύτως σίγουρη τη χρεοκοπία. Τρίτον, το πρόγραμμα διάσωσης, μέσω του Μνημονίου, δεν αποδίδει, αλλά αντίθετα οδηγεί τη χώρα πιο βαθιά στην ύφεση και την απομακρύνει από τις αγορές. Τέταρτον, η δημοσιονομική εικόνα χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται, μολονότι υποτίθεται πως εφαρμόζεται το Μνημόνιο. Πέμπτον, είναι προτιμότερο να διατεθούν αλλού τα χρήματα που πάνε για τη διάσωση της Ελλάδας, όπως, π.χ., για στήριξη Ισπανίας και Ιταλίας. Εκτον, το Μνημόνιο έχει δημιουργήσει ένα σπιράλ θανάτου, εντός του οποίου βρίσκεται η ελληνική οικονομία, ενώ και η συμφωνία της 21ης Ιουλίου ελάχιστα προσφέρει για την ανακούφιση από τα χρέη.

Σύμφωνα με το «Time», είναι προτιμότερος ο προσωρινός πόνος εξαιτίας μίας χρεοκοπίας από την παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετη άποψη εκφράζουν οι «Financial Times», οι οποίοι φτάνουν να προβλέψουν πως το ντόμινο που θα προκαλέσει η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πόλεμο. «Αν η Αθήνα κηρύξει στάση πληρωμών, υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του ευρώ και διάλυσης της ευρωζώνης» επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. Οι αναλυτές των «Financial Times» θεωρούν πως μια ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία μπορεί να αποφευχθεί με τις κατάλληλες κινήσεις.

Με τους «Financial Times» συμφωνούν και οι περισσότεροι Γερμανοί (το 68%), που πιστεύουν πως μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα βλάψει τη χώρα τους. Σε δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χτες, το 41% υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να αφεθεί να χρεοκοπήσει.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...