Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Ραντεβού στα… τυφλά με την τρόικα

Θα συναντηθεί με τον Χουλιαράκη! Παραμένει μυστήριο που θα βρεθούν και αν θα δουν και τον Τσακαλώτο

Θέση μάχης αναμένεται να πάρουν σταδιακά μέσα στο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση και οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), οι οποίοι αναμένεται να αφιχθούν σήμερα στην Αθήνα, για να συλλέξουν στοιχεία σχετικά με την πορεία της οικονομίας και να ξεκινήσουν την κατάρτιση του νέου Μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης.

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο χρόνος άφιξης των κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που ζητάει να ξεκαθαριστεί προηγουμένως ο ρόλος του μετά τον Μάρτιο του 2016, οπότε λήγει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα, να ληφθούν σαφείς δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και να εφαρμοστούν πρόσθετα προαπαιτούμενα μέτρα.

Την απαίτηση για επιπλέον προαπαιτούμενα -πέραν όσων ψηφίστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο στη Βουλή- εγείρουν και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ανέφερε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, όμως η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Εξάλλου, ικανοποιητική και εντός των χρονικών ορίων χαρακτήρισε χθες την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων από την Ελλάδα η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Οι επικεφαλής του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, της ΕΚΤ Ράσμους Ρούφερ και του ESM Νικολά Τζιαμαριόλι θα έχουν απέναντί τους ως επικεφαλής από ελληνικής πλευράς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργο Χουλιαράκη. Παρότι κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι δεν θα υπάρξουν συναντήσεις των εκπροσώπων των δανειστών μας με υπουργούς, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για τετ α τετ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αν χρειαστεί.

Ο Δραγασάκης

Αδιευκρίνιστο παραμένει το πού θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις των δύο πλευρών, ενώ παράλληλα διατηρείται το σχήμα της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, η οποία αποτελείται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στόχος είναι να κλείσουν οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια έως τις 12 Αυγούστου, ώστε να ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες από τα Κοινοβούλια έως τις 19 Αυγούστου και να εκταμιευτεί στις 20 Αυγούστου η πρώτη δόση του νέου δανείου, η οποία θα επιτρέψει την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ (3,4 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους) που λήγουν την ημέρα εκείνη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι πολύ φιλόδοξο, γι’ αυτό δεν αποκλείεται να διατεθεί νέο δάνειο-γέφυρα. Ενα από τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης θα είναι ο προσδιορισμός των ετήσιων στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, εφόσον μόνο το ορόσημο του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 έχει «κλειδώσει».

Θολό το τοπίο με την άφιξη κλιμακίων του ΔΝΤ στην Αθήνα

Θέλουν ειδική πρόσκληση και νέακι προαπαιτούμενα 

Θολό είναι το τοπίο αναφορικά με την άφιξη της επικεφαλής των ελεγκτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντέλια Βελκουλέσκου και των υφισταμένων της στην Αθήνα, καθώς το ΔΝΤ απαιτεί ειδική πρόσκληση για να ταξιδέψουν τα τεχνικά κλιμάκιά του στη χώρα μας, ενώ ζητά πρόσθετα προαπαιτούμενα μέτρα, πέραν των δύο πακέτων που ψηφίστηκαν μέχρι τώρα από τη Βουλή.

Η εμπλοκή αποκαλύφθηκε χθες το απόγευμα, όταν ο διευθυντής Επικοινωνίας του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει την ημερομηνία άφιξης της κ. Βελκουλέσκου και των συνεργατών της στην ελληνική πρωτεύουσα, παρότι λίγο νωρίτερα κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα καταφθάσουν σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είχε στείλει κοινή επιστολή προς ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM για να στείλουν τα κλιμάκιά τους στην Αθήνα, ενώ το ΔΝΤ ζήτησε να υπάρξει ξεχωριστό αίτημα. Το αίτημα αυτό αναμένεται τελικά να σταλεί σήμερα.

Ωστόσο, σημείο τριβής εξακολουθούν να αποτελούν η απαίτηση του Ταμείου για ελέγχους στα υπουργεία και συναντήσεις με τους υπουργούς και, κυρίως, η πίεση για υιοθέτηση επιπλέον προαπαιτούμενων μέτρων. Επιπλέον, το ΔΝΤ είναι σαφές ότι επιχειρεί με τη στάση του να πιέσει τους Ευρωπαίους να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους. «Θα χρειαστεί σαφής και συγκεκριμένη δέσμευση. Εχουμε παραθέσει διάφορες εναλλακτικές για τη μείωση του χρέους. Εναπόκειται στους Ευρωπαίους να αποφασίσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Ράις και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, γιατί εκκρεμούν οι συζητήσεις για τα προαπαιτούμενα και το σχετικό αίτημα των ελληνικών Αρχών. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ δεν είχε εξετάσει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη (Grexit).

«Παράθυρο» και για δεύτερο δάνειο-γέφυρα

Ορθάνοιχτο άφησε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί το ενδεχόμενο να επιστρατευθεί και δεύτερο δάνειο-γέφυρα προς τη χώρα μας τον Αύγουστο, προκειμένου να αποπληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα ύψους 3,4 δισ. ευρώ (μαζί με τους τόκους), τα οποία διαθέτει η ΕΚΤ και λήγουν στις 20 Αυγούστου, καθώς φαίνεται ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το νέο δάνειο πριν από την ημερομηνία αυτή αποτελεί αισιόδοξο σενάριο.
Οπως είπε ο κ. Μοσκοβισί, υπάρχει πρόταση να μονιμοποιηθούν οι εγγυήσεις, ώστε να διασφαλίζονται οι εκτός ευρωζώνης χώρες από την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) για τη στήριξη κρατών της ευρωζώνης. Ετσι, ανοίγει ο δρόμος να χρησιμοποιηθούν άλλα 6 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του ο EFSM. Ωστόσο, είναι σαφές ότι, για να γίνει αυτό, θα υπάρξουν νέα προαπαιτούμενα μέτρα.
Για την ώρα, ο Γάλλος επίτροπος σημείωσε ότι «από την ελληνική κυβέρνηση δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από αυτά που αναφέρονται στην απόφαση της 12ης Ιουλίου… Είμαστε απαιτητικοί, αλλά δεν θέλουμε να ”υπερφορτώσουμε” το πλοίο».

Μάριος Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ