Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Ραντεβού τη Μεγάλη Τετάρτη για νέο Euro Working Group!

Αμφιβολίες από τους τεχνοκράτες για το κόστος των προτάσεων και την αντικατάσταση με ισοδύναμα

Τρεις κόκκινες κάρτες και μία κίτρινη έδειξαν χθες στην κυβέρνηση οι τεχνοκράτες από τα υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group), αφού εξέτασαν επί δύο ώρες το νέο κείμενο 26 σελίδων με τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά. Οι ελληνικές προτάσεις δεν έπεισαν το Euro Working Group (EWG), το οποίο, σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών, κατέστησε σαφές ότι «υπάρχει ακόμα δρόμος, ώσπου να ολοκληρωθεί η λίστα μεταρρυθμίσεων».

Οπως παραδέχθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η αναβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η αναθεώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίοι εμφανίζονται επίσης άκρως επιφυλακτικοί για την πρόθεση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).

Ο ΕΝΦΙΑ

Για το θέμα αυτό κύκλοι της οδού Νίκης υπογράμμιζαν χθες ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί φέτος και πως ο νέος φόρος θα αποφέρει λιγότερα από 2,65 δισ. ευρώ, αλλά η διαφορά θα καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα από τα πεδία τόσο των εσόδων όσο και των δαπανών!

Οι διαφωνίες στα παραπάνω μέτωπα και οι αμφιβολίες των πιστωτών μας για τη βασιμότητα της κοστολόγησης που συνοδεύει τις ελληνικές προτάσεις απομακρύνουν το ενδεχόμενο άμεσης σύγκλησης του Eurogroup. Ηδη η κυβέρνηση, που προσδοκούσε αρχικά ότι θα συνεδριάσει το Eurogroup την περασμένη Τρίτη ή Τετάρτη, έχει διαψευστεί. Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν χθες ότι δεν θεωρούν πιθανό να υπάρξει συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ούτε την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο ανταποκριτής των «Financial Times» στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ εκτίμησε ότι δύσκολα θα πραγματοποιηθεί Eurogroup πριν από την άτυπη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου στη Λετονία. Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει ξανά το EWG τη Μ. Τετάρτη 8 Απριλίου.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του EWG τη χώρα μας εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Πριν από τη συνεδρίαση, στο γραφείο του κ. Χουλιαράκη βρέθηκε η πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.

Στο μεταξύ, «φωτιές» άναψε χθες δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θέλει να αποπληρώσει τη δόση ύψους 450.000.000 ευρώ προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και φιλοξενεί δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, ο οποίος αναφέρει: «Αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση έως τις 9 Απριλίου, πρώτα θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και ζητάμε την κατανόηση από τους εταίρους μας στο εξωτερικό αν δεν μπορέσουμε να αποπληρώσουμε εγκαίρως στο ΔΝΤ τα 450.000.000 ευρώ». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μην καλυφθεί η υποχρέωση προς το ΔΝΤ, ενώ το ίδιο είπε και κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

«Θα περιμένει το ΔΝΤ έως και ένα μήνα»

Το ντόμινο των αρνητικών εξελίξεων που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια καθυστέρηση στην αποπληρωμή της δόσης των 450.000.000 ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η οποία πρέπει να καταβληθεί στις 9 Απριλίου, περιγράφει ανάλυση του think tank Open Europe.
Σύμφωνα με την ανάλυση, που υπογράφει ο οικονομολόγος Ραούλ Ρουπαρέλ, αν η Ελλάδα δεν εξοφλήσει τη δόση στις 9 Απριλίου, το ΔΝΤ θα περιμένει για έναν μήνα, ασκώντας πίεση για την αποπληρωμή, και θα ενημερωθεί σχετικά το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου. Μετά την πάροδο ενός μηνός η επικεφαλής του οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ θα συγκαλέσει το Δ.Σ. και η Ελλάδα θα χάσει το δικαίωμα της αποδέσμευσης περαιτέρω δανειακής βοήθειας από το Ταμείο.

Η ανάλυση τονίζει ότι στην περίπτωση αυτή το μεγάλο πρόβλημα θα είναι ότι θα μεγαλώσει το χάσμα Ελλάδας – πιστωτών και θα πληγεί η φήμη της χώρας μας, με αποτέλεσμα να μπει ταφόπλακα στις ελπίδες για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Επιπλέον, εκτιμά ότι ενδέχεται να ακολουθήσει στάση πληρωμών των δανείων, «χρεοκοπία» έναντι της ευρωζώνης αλλά και στάση πληρωμών των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αν συμβεί, όμως, κάτι τέτοιο, η ευρωτράπεζα θα περιορίσει και άλλο ή θα κλείσει τελείως τη στρόφιγγα του ELA.

Αυξήθηκε κατά 700.000.000 € η στήριξη του ELA

Κατά 700.000.000 ευρώ αύξησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το όριο στήριξης των ελληνικών τραπεζών από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τραπέζης της Ελλάδος, συνεχίζοντας την τακτική του «μαρτυρίου της σταγόνας». Πλέον, το όριο χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζών από τον ELA διαμορφώθηκε στα 71,8 δισ. ευρώ.
Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ είχε διευρύνει το όριο κατά 1,3 δισ. ευρώ, αλλά χθες εμφανίστηκε λιγότερο… γενναιόδωρη, εντείνοντας την πίεση για εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα. Οπως είναι σαφές, όσο δεν λαμβάνονται αποφάσεις για τη χώρα μας σε επίπεδο Eurogroup, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα και να «ξεπαγώσει» η εκκρεμής δανειακή βοήθεια, η Ευρωτράπεζα θα συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες σε εβδομαδιαία βάση, αλλά με το σταγονόμετρο.

Ετσι, αντιμετωπίζεται μεν το πρόβλημα της συνεχιζόμενης εκροής καταθέσεων, αλλά δεν δίνεται η δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να στηρίξουν το Δημόσιο μέσω αγοράς εντόκων γραμματίων. Αλλωστε, η ΕΚΤ από την περασμένη εβδομάδα δέσμευσε τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να μην προχωρήσουν σε πρόσθετες αγορές εντόκων. Το πρόβλημα είναι ότι, για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης, έχουν επιστρατευτεί τα διαθέσιμα των δημόσιων φορέων, που επενδύθηκαν σε repos, με αποτέλεσμα να περιοριστεί ακόμη περισσότερο το ύψος των καταθέσεων που παραμένουν στις τράπεζες.

Μάριος Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ