Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

«Ράπισμα» από το Ελεγκτικό για την εφεδρεία!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Προβλήματα στο νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, όσον αφορά το θέμα της εφεδρείας, εντόπισε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή της, υποχρεώνοντας έτσι την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διευκρινίσεις και αλλαγές.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε το πράσινο φως στο νομοσχέδιο με το οποίο κόβονται οι συντάξεις περίπου 500.000 συνταξιούχων, τασσόμενη υπέρ της συνταγματικότητάς του.

Ο έντονος προβληματισμός των δικαστών έγκειται κυρίως στις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου που είναι σχετικές με τον όρο της «διαθεσιμότητας», που φωτογραφίζει την εργασιακή εφεδρεία. Οι δικαστές του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ζήτησαν να αποσαφηνιστούν περαιτέρω οι διατάξεις, εκτιμώντας ότι είναι αόριστες και ασαφείς.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, «ο χρόνος της διαθεσιμότητας λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης στην οποία τίθεται ο υπάλληλος λογίζεται συντάξιμος και προσμετράται στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία του. Κατά τον χρόνο αυτόν ο υπάλληλος εξακολουθεί να ασφαλίζεται για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη στους οικείους φορείς στους οποίους ήταν ασφαλισμένος κατά τον χρόνο που τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Το Δημόσιο καταβάλλει για όλο το ανωτέρω χρονικό διάστημα τις εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη. Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται επί των συντάξιμων αποδοχών τις οποίες ελάμβανε ο υπάλληλος κατά τον χρόνο που τέθηκε σε διαθεσιμότητα και για τον λόγο αυτόν λαμβάνονται υπόψη και για τον υπολογισμό της σύνταξης του υπαλλήλου».

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αφορά συνταξιούχους υπαλλήλους του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ΝΠΔΔ, με το ίδιο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, του ΟΣΕ και των ασφαλιστικών ταμείων του προσωπικού των σιδηροδρομικών δικτύων, μειώνονται κατά 20% όλες οι κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ. Επίσης μειώνονται κατά 40% οι συντάξεις για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί και είναι κάτω των 55 ετών με σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ, ενώ με τη συμπλήρωση των 55 χρόνων η σύνταξη επανέρχεται στα αρχικά επίπεδα.

Η εν λόγω διάταξη μάλιστα έχει προκαλέσει την αντίδραση νομικών κύκλων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τη θέση αυτή δεν την υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Βάσω Παλαιού


Το κόλπο για να γλιτώσουν τη σφαγή οι δικοί τους προϊστάμενοι

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς για τους δημοσίους υπαλλήλους μετά τη χθεσινή κατάθεση από την κυβέρνηση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία. Το χτύπημα κατά συνέπεια είναι διπλό, καθώς από τη μια 30.000 υπάλληλοι θα βρεθούν εκτός του Δημοσίου, ενώ χιλιάδες θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται έως και 50%, όπως πρώτη έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία».

Μέσα σε έναν μήνα από τη δημοσίευση του νόμου θα συνταξιοδοτηθούν πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι των ΟΤΑ και των λοιπών ΝΠΔΔ, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και παρέμεναν στην εργασία τους. Οσοι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια πραγματικής εργασίας στο Δημόσιο και το 55ο έτος τίθενται άμεσα σε συνταξιοδότηση, ενώ σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο τίθενται όσοι συμπληρώσουν αυτές τις προϋποθέσεις έως το 2013. Θα λαμβάνουν το 60% του βασικού τους μισθού, χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε άλλης πρόσθετης αμοιβής. Από την εφεδρεία εξαιρούνται εκπαιδευτικοί, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, κληρικοί, διπλωματικοί υπάλληλοι (διοικητικοί), σωφρονιστικοί υπάλληλοι και φύλακες φυλακών, καθώς και το ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Αν και οι δύο σύζυγοι είναι στην εφεδρεία, ο ένας θα εξαιρεθεί. Επίσης, θα εξαιρεθούν όσοι είναι ανάπηροι άνω του 67% ή έχουν προστατευόμενο μέλος ανάπηρο ή είναι πολύτεκνοι.

Επιπλέον, εξαιρούνται όσοι κατέχουν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης. Με αυτόν τον τρόπο σώζονται στελέχη της δημόσιας διοίκησης, τα οποία, αν και έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια, εντούτοις ανήκουν στο κυβερνών κόμμα!

Το προσωπικό που τίθεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας εντάσσεται σε πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ. Μισθολογικά λαμβάνουν για χρονικό διάστημα από 12 έως 24 μήνες το 60% του βασικού μισθού τους, χωρίς επιδόματα κ.λπ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο βασικός μισθός ορίζεται σε 780 ευρώ, ενώ ο ανώτατος κυμαίνεται γύρω στα 2.700 ευρώ και εξαρτάται, εκτός των άλλων, και από την επίτευξη προκαθορισμένων δημοσιονομικών στόχων, που αποτελούν προϋπόθεση για τη χορήγηση του «πριμ παραγωγικότητας».

Ο κατώτατος μισθός για έναν νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο Υ.Ε. αυξάνεται από τα 711 ευρώ στα 780 ευρώ. Για έναν υπάλληλο Δ.Ε. το ποσό αυτό ανέρχεται στα 858 ευρώ, για έναν Τ.Ε. πηγαίνει στα 1.037, ενώ το αντίστοιχο ποσό για έναν Π.Ε. φτάνει στα 1.092 ευρώ.

Καταργούνται σχεδόν όλα τα γενικά, κλαδικά και ειδικά επιδόματα. Διατηρούνται το οικογενειακό (50 ευρώ για το πρώτο παιδί), των παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών (100 ευρώ), των ειδικών συνθηκών (150 ευρώ) και το επίδομα αδείας και εορτών (1.000 ευρώ συνολικά), ενώ προστίθεται και ένα πέμπτο, που θα χορηγείται σε γενικούς διευθυντές (700 ευρώ), σε διευθυντές (400 ευρώ), σε τμηματάρχες (250 ευρώ) και σε προϊσταμένους παιδικών σταθμών (100 ευρώ).

Για τους υπαλλήλους, κυρίως του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν πετύχει το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων σε ποσοστό από 90% και πάνω καταβάλλεται προσαύξηση έως 10% του ετήσιου βασικού μισθού. Από το ενιαίο μισθολόγιο εξαιρούνται δικαστικοί λειτουργοί, ένστολοι και γιατροί του ΕΣΥ.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το «Oruc Reis» θα εισβάλει (τώρα και) στα χωρικά μας ύδατα!

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι και απειλούν (με τη νέα NAVTEX) να κάνουν έρευνες στα 5,8 ναυτικά μίλιαΗ Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Είναι...

Αλλαγές στις πανελλαδικές λόγω Covid

Δεν θα ισχύσει φέτος η οριζόντια βάση εισαγωγής. Τέλος Νοεμβρίου οι αιτήσεις των υποψηφίων για την ΤριτοβάθμιαΆγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ανοίξουν τα...

Τι προτείνουν οι «σοφοί» για φορολογία, Ασφαλιστικό και… εργασιακά

Οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη κατανέμονται σε διάφορους τομείς. Μεταξύ άλλων, προτείνει:ΦορολογίαΚατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (η κυβέρνηση έχει υπολογίσει την κατάργηση μόνο για...

Φέρνουν αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα τα 32 δισ. της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιτροπή Πισσαρίδη για να περάσει τη σκληρή ατζέντα τηςΜπροστάρη τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη βάζει η κυβέρνηση για να περάσει...

Θεσσαλονίκη: Όταν αδειάζει κλίνη ΜΕΘ, γεμίζει σε δύο λεπτά

Δεν υπάρχουν πλέον άδειες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και, εάν αδειάσει ένα κρεβάτι, γεμίζει σε δύο λεπτά, ενώ οι αστοχίες του ανέτοιμου για την πανδημία...