Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Ράβε – ξήλωνε στο σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Σε κουρελόχαρτο έχει μετατραπεί το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, αφού το περιορισμένο διεθνές ενδιαφέρον, οι συνεχείς παρεμβάσεις της Κομισιόν για ζητήματα παράνομων κρατικών ενισχύσεων ή ανοίγματος αγορών και οι καθυστερήσεις στα ελληνικά δικαστήρια μεταθέτουν συνεχώς προς τα πίσω τους διαγωνισμούς. Οι συνεχείς αναβολές συνδέονται και με την προχειρότητα με την οποία προωθούνται αρκετοί από τους διαγωνισμούς, παρά τις στρατιές των συμβούλων του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Οι καθυστερήσεις δεν αφορούν μόνο νέες προκηρύξεις, αλλά και υφιστάμενους διαγωνισμούς οι οποίοι «σέρνονται» επί μήνες, όπως, για παράδειγμα, το Ιπποδρομιακό Στοίχημα, τα περιφερειακά αεροδρόμια, η ΕΥΑΘ κ.λπ.

Ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι πολλοί διαγωνισμοί θα προχωρήσουν από τον Ιούλιο και μετά, καθώς έως το τέλος Ιουνίου θα υπάρξει ξεκαθάρισμα στα διοικητικά συμβούλια των υπό αποκρατικοποίηση εταιριών. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να προχωρά ακόμη και στο ξήλωμα μελών διοικητικών συμβουλίων εταιριών που ελέγχονται από το Ταμείο. Οπως προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο, έως το τέλος Ιουνίου 2014 θα ολοκληρωθούν οι «εξετάσεις» των μελών Δ.Σ. των υπό αποκρατικοποίηση εταιριών. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει τη δυνατότητα να λάβει κάθε μέτρο (συμπεριλαμβανομένης της παύσης από το Δ.Σ.) για όσα μέλη δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα ή όσων οι πράξεις δεν συνάδουν με τον στόχο ιδιωτικοποίησης του Ταμείου. Η αξιολόγηση θα γίνει με συγκεκριμένους στόχους και κριτήρια, ενώ έως το τέλος Ιουνίου θα έχει προχωρήσει και ρύθμιση με την οποία θα ξεκαθαρίζεται ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ στις εταιρίες στις οποίες κατέχει την πλειοψηφία.

Κάποιες από τις καθυστερήσεις μπορεί, πάντως, να έχουν και θετικό αντίκτυπο στα έσοδα του προγράμματος, καθώς αν βελτιωθεί το κλίμα στην οικονομία πιθανώς να υπάρξουν περισσότεροι υποψήφιοι για την απόκτηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Εως σήμερα στους περισσότερους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζονταν στο τέλος ένας και μοναδικός υποψήφιος. Χωρίς σοβαρό ανταγωνισμό, το τίμημα που προσέφεραν όσοι επικράτησαν στην πλειονότητα των διαγωνισμών ήταν απλώς λίγο υψηλότερο από αυτό που πρότειναν οι ανεξάρτητοι αποτιμητές του Ταμείου.

Στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, προκειμένου να μην εκτίθενται συνεχώς, οι δανειστές και η κυβέρνηση αποφεύγουν να βάλουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την πώληση σειράς κρατικών συμμετοχών. Ετσι, είναι άγνωστες η ημερομηνία έναρξης των διαγωνισμών για πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) και στη ΔΕΠΑ και η πώληση των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ.) αλλά και των οκτώ μεγάλων λιμανιών (είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ).

Από το ίδιο κείμενο μαθαίνουμε για τους νέους διαγωνισμούς και για τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης αρκετών διαγωνισμών που έχουν ξεκινήσει από πέρυσι, αλλά εκκρεμεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους υποψηφίους. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, είναι θέμα εβδομάδων η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πολυετή παραχώρηση της Εγνατίας Οδού (εκκρεμεί απόφαση του υπουργού Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοϊδη για τους σταθμούς διοδίων στον κύριο άξονα και στους κάθετους άξονες για σύνδεση με γειτονικές χώρες), αλλά και του διαγωνισμού για την κατασκευή και λειτουργία μαρίνας υπερπολυτελών σκαφών (mega yachts) στο Λαύριο.

Θέμα εβδομάδων είναι και η εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης του 55% που κατέχει το Δημόσιο στην Αερολιμήν Αθηνών, που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πριν από το τέλος Ιουνίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τους δύο ομίλους (τη γαλλική PMU και την κοινοπραξία της Intralot με τον Ιππόδρομο του Μπουένος Αϊρες) που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για το ιπποδρομιακό στοίχημα.

Η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα αεροδρόμια και οι μαρίνες

Από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (για το αν είναι συνταγματική η μεταβίβαση των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ) θα εξαρτηθεί η τύχη του διαγωνισμού για την ΕΥΔΑΠ, ενώ στο τρίτο τρίμηνο θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την ΕΥΑΘ από τους δύο ομίλους (η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με τη γαλλική Suez και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ισραηλινή Mekorot και τον όμιλο Αποστολόπουλου). Εν μέσω των θερινών διακοπών θα υποβληθούν, σύμφωνα τουλάχιστον με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, οι δεσμευτικές προσφορές από τους έξι ομίλους που ενδιαφέρονται για τα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και από τους τρεις ομίλους που έχουν περάσει στο τελικό στάδιο των διαγωνισμών για την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της εταιρίας τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ROSCO).

Μέσα στις διακοπές αναμένονται και οι δεσμευτικές προσφορές στους τρεις διαγωνισμούς για μαρίνες που έχουν προκηρυχθεί από πέρυσι και στο ΤΑΙΠΕΔ αναμένουν έξι με οκτώ υποψηφίους σε κάθε διαγωνισμό. Πρόκειται για τις μαρίνες Πύλου, Χίου καθώς και για τη μαρίνα Αλίμου (μαζί με Επίδαυρο, Υδρα και Πόρο). Για την αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα υπήρξε, επίσης, αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να μελετηθούν οι επιπτώσεις από τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP. Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί με βάση τη νέα μελέτη βιωσιμότητας εντός των προσεχών εβδομάδων, αναφέρεται στο αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Ξεχωριστό και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο για τα κρατικά ακίνητα, με ανοικτό το ενδεχόμενο εισφοράς πρόσθετων περιουσιακών στοιχείων στο ΤΑΙΠΕΔ (από υπουργεία και άλλους δημοσίους οργανισμούς). Προβλέπεται ότι εντός του Ιουνίου θα παρουσιαστεί στους δανειστές νέο σχέδιο αξιοποίησης, με προτεραιότητα στην τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων η οποία θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιστολές οργής των παμμακεδονικών οργανώσεων στον Μητσοτάκη! «Πρόδωσες κι εσύ τη Μακεδονία»

Σοβαρό πολιτικό θέμα εντός της ΝΔ Επιστολές οργής, με σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, έστειλαν οι παμμακεδονικές οργανώσεις, με αφορμή τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη...

Αντεπίθεση του λιμενικού που έπιασε το «Noor 1», αλλα παραδόξως διώκεται

Ο λιμενικός Χριστοφορίδης ζητά εξαίρεση του στρατιωτικού δικαστή λόγω μεροληψίας στην προανακριτική έρευνα εναντίον του Από τη Μαρία Παναγιώτου Την εξαίρεση του στρατιωτικού δικαστή Α΄ Βασιλείου...

Βαβέλ! Το σόι του Αλέξη Τσίπρα στον εμφύλιο

Η αδελφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπίρτζης και ο Γιαννούλης κατά του Τσακαλώτου που ασκεί πλέον ανοιχτά κριτική Συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ,...

Βαρύ οπλοστάσιο «έκρυβε» η γιάφκα στο Κουκάκι!

Ποιοι είναι οι δύο άνδρες και η μία γυναίκα που συνέλαβαν οι κομάντος της Αντιτρομοκρατικής κατά την έφοδό τους Με αιφνιδιαστικές εφόδους που θύμιζαν ταινία...

Όλες οι παρανοϊκές απαιτήσεις του «σουλτάνου» στο… τραπέζι!

«Τρελούς» όρους θέτει η τουρκική πλευρά εν όψει της εκκίνησης διερευνητικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη Η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών συνομιλιών άγνωστη, η ατζέντα απροσδιόριστη, οι...