Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Ρεκόρ στις αιτήσεις για μεταθέσεις καθηγητών

Ρεκόρ καταγράφεται στον αριθμό των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να λάβουν μετάθεση, αφού σε μόλις δύο ημέρες 6.700 δάσκαλοι και καθηγητές υπέβαλαν σχετική αίτηση. Η προθεσμία μάλιστα λήγει την Παρασκευή και πιθανότατα ο αριθμός των αιτήσεων φέτος θα ξεπεράσει συνολικά τις 7.700 που υπέβαλαν πέρυσι οι διδάσκοντες. Αυτό το μαζικό ενδιαφέρον είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους της διδακτικής κοινότητας, με πλήθος εκπαιδευτικών που υπηρετούν εκτός του τόπου τους να επιθυμούν άμεση επιστροφή στα «πάτρια εδάφη», κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Μάλιστα αυτές οι μεταθέσεις αφορούν το 2013-2014 (!) και θα ολοκληρωθούν στο «παρά πέντε» της σχολικής χρονιάς λόγω της πρωτοφανούς καθυστέρησης του υπουργείου Παιδείας να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο. Ειδικότερα, θα ανακοινωθούν στα τέλη του ερχόμενου μήνα, οπότε ουσιαστικά λήγει η σχολική χρονιά, όμως όσοι πάρουν τελικά τη μετάθεση θα παραμείνουν στις θέσεις τους και κατά την έναρξη της επόμενης χρονιάς, ελπίζοντας ότι θα παραταθεί η διάρκεια της μετάθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, το πόσες αιτήσεις θα ικανοποιηθούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των οργανικών κενών και των παραιτήσεων (η υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης έληξε στις 30 Απριλίου).
Επιπλέον, δεν έχουν ζητηθεί ακόμα τα οργανικά κενά από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κάτι που αναμένεται να συμβεί στα τέλη Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες των μεταθέσεων για τους εκπαιδευτικούς είναι οι γενικές, οι αμοιβαίες και αυτές στα σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, ενώ οι διδάσκοντες της Δευτεροβάθμιας μπορούν να αιτηθούν και για μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία. Οσον αφορά τα κριτήρια μετάθεσης, είναι τα εξής: Συνολική υπηρεσία, συνυπηρέτηση, οικογενειακοί λόγοι, συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων υπηρεσίας, εντοπιότητα και πρώτη προτίμηση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ