Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Ρέκορντμαν βγαλμένοι από το «χθες»

H «Μηχανή του χρόνου» επιστρέφει… στην αρχαιότητα. Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, την Κυριακή 22 και 29 Ιουλίου (ΝΕΤ, 17.00) κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στο παρελθόν και παρουσιάζει την ιστορία των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

Καθώς το υλικό που συγκεντρώθηκε με τη βοήθεια κορυφαίων επιστημόνων και ειδικών είναι τεράστιο, το αφιέρωμα, το οποίο γυρίστηκε στην Αρχαία Ολυμπία, θα ολοκληρωθεί σε δύο επεισόδια.

Στο πρώτο μέρος καταγράφεται η γέννηση του θεσμού της εκεχειρίας αλλά και της ελλανοδίκου επιτροπής, των ανθρώπων δηλαδή που διοργάνωναν και έλεγχαν τη σωστή διεξαγωγή των Αγώνων. Τα Ολύμπια διεξάγονταν στην Αρχαία Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια μετά το 776 π.Χ.

Ηταν τόσο ιερά, που ακόμα και κατά τη διάρκεια των πολέμων εναντίον των Περσών εισβολέων οι αγώνες διεξήχθησαν κανονικά. Το ίδιο έγινε και κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Τότε οι Σπαρτιάτες κατηγορήθηκαν ότι έσπασαν την εκεχειρία, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τους αγώνες για 24 χρόνια.

Με την πάροδο του χρόνου, οι θεσμοί της ολυμπιακής εκεχειρίας και των Ολυμπιακών Αγώνων έγιναν όλο και πιο δημοφιλείς σε όλον τον ελλαδικό χώρο.

Ενώ αρχικά στους αγώνες έπαιρναν μέρος μόνο κάτοικοι της Ηλιδας, σταδιακά διευρύνθηκε ο κανονισμός, ώστε να επιτρέπονται αθλητές από την Αρκαδία, τη Λακεδαιμονία και τη Μεσσηνία, ακόμα και από όλη την Πελοπόννησο και τα Μέγαρα. Ακολούθησαν οι εκτός Πελοποννήσου πόλεις των Αθηνών και της Ιωνίας.

Μέχρι τον 4ο αι. π.Χ., οπότε και σημειώνεται το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, η συρροή των αθλητών από όλα τα μέρη ήταν μεγάλη.

Από τις αποικίες στη Σικελία και τη Μικρά Ασία, τη Ρόδο, από την Αίγυπτο (ιδίως την Αλεξάνδρεια), την Κυρήνη και τη Φοινίκη, αλλά και από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έρχονταν αθλητές για να αγωνιστούν στην Ολυμπία.

Από την 37η Ολυμπιάδα (632 π.Χ.) αρχίζουν να παίρνουν μέρος έφηβοι. Παράλληλα με την εξιστόρηση των γεγονότων της εποχής, η «Μηχανή του Χρόνου» και ο Χρίστος Βασιλόπουλος μας ξεναγούν στην Αρχαία Ολυμπία, στο ναό της Ηρας, αλλά και του Δία, στον οποίο βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Φειδία, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, και φυσικά στο νέο αρχαιολογικό μουσείο, όπου βρίσκεται ο περίφημος Ερμής του Πραξιτέλη, αλλά και το κράνος του στρατηγού Μιλτιάδη από τη μάχη στον Μαραθώνα.

Κωνσταντίνα Γαρνέλη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ