Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Ρεπορτάζ αντοχής για τους ξένους ανταποκριτές!

Τις τελευταίες ημέρες η εικόνα στην καρδιά της Αθήνας θύμιζε Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, από την ανάποδη. Ξένοι ανταποκριτές από κάθε γωνιά της Ευρώπης, από την Αμερική και την Ασία, ακροβολισμένοι απέναντι από τη Βουλή και το Προεδρικό Μέγαρο, να αλλάζουν βάρδιες με φόντο την Ακρόπολη, έτοιμοι να βγουν ανά πάσα στιγμή στον αέρα και να μεταδώσουν τις τελευταίες εξελίξεις του ελληνικού δράματος. Παρότι αρχικά σχεδίαζαν ένα γρήγορο πέρασμα από τη χώρα μας προτού στρέψουν τους προβολείς τους στην Iταλία, όπου παίζεται η επόμενη πράξη του έργου, οι βραδύκαυστες εξελίξεις στην Ελλάδα τούς ανάγκασαν να παρατείνουν τη διαμονή τους εδώ.

Περιμένοντας υπομονετικά για ημέρες την ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού, δέχτηκαν να μιλήσουν στη «δημοκρατία», να σχολιάσουν τα τεκταινόμενα, αλλά και να μοιραστούν την εντύπωση που κυριαρχεί στη χώρα τους για τους Ελληνες.

«Λάθος του Γιώργου το δημοψήφισμα»

Σίλβια Φερνάντεζ, Δημόσια Ισπανική Τηλεόραση

Ο φόβος της Ισπανίας να μην αποτελέσει την επόμενη Ελλάδα ευθύνεται για το στενό «μαρκάρισμα» του Προεδρικού Μεγάρου από την ισπανική αποστολή της δημόσιας τηλεόρασης.

«Ανησυχούμε, αλλά το δικό μας χρέος δεν είναι τόσο υψηλό όσο της Ελλάδας. Ωστόσο, έχουμε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη. Η οικονομία μας έχει παγώσει. Νομίζω όμως ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο η χώρα σας» υποστηρίζει η Ισπανίδα δημοσιογράφος Σίλβια Φερνάντεζ.

«Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί με το ευρώ, οπότε το μέλλον είναι θολό. Πιστεύω όμως ότι ο Παπανδρέου έκανε μεγάλο λάθος με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, γιατί αποσταθεροποίησε την κατάσταση και δημιούργησε ανασφάλεια» επισημαίνει η δημοσιογράφος και μεταφέρει τα αισθήματα αλληλεγγύης των Ισπανών προς τους Ελληνες. «Οι Ισπανοί νιώθουν να τους ενώνουν πολλά με τους Ελληνες. Είμαστε και οι δύο μεσογειακοί λαοί, οι γλώσσες έχουν ομοιότητες, η κουζίνα επίσης. Ωστόσο, όπως και ο ισπανικός λαός, έτσι και οι Ελληνες φέρουν ευθύνη για το πολιτικό σύστημα» διευκρινίζει.

«Αυτό που μου φαίνεται πολύ περίεργο είναι ότι οι Ελληνες έχουν μια δυσκολία να πληρώσουν φόρους. Εμείς, για παράδειγμα, πληρώνουμε κάθε χρόνο 900 ευρώ για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ.» αναφέρει η δημοσιογράφος και εξηγεί ότι οι Ελληνες χρειάζονται χρόνο. «Οι Ευρωπαίοι ζητούν πάρα πολλά από την Ελλάδα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Είναι αδύνατον! Πρέπει να τους δώσουν χρόνο».

«Η πολύωρη αναμονή μας έχει γονατίσει»

Βεράινα Γκλάιτσμαν, Δημόσιο Αυστριακό Ραδιόφωνο

Ηρθε στην Αθήνα για τη νέα κυβέρνηση και «κόλλησε» εδώ για μία εβδομάδα περιμένοντας τον πρωθυπουργό. «Η πολυήμερη αναμονή της πολυπόθητης ανακοίνωσης του πρωθυπουργού, αλλά και η πολύωρη ορθοστασία έξω από τη Βουλή και το Προεδρικό Μέγαρο μας έχουν εξοντώσει» λέει χαμογελώντας. Η παρουσία της επιβεβαιώνει το έντονο ενδιαφέρον της αυστριακής πλευράς για τις εξελίξεις στη χώρα μας. «Φυσικά, οι Αυστριακοί ενδιαφέρονται πολύ για το τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα. Είμαστε όλοι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το μέλλον μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο. Το δικό σας οικονομικό πρόβλημα έχει γίνει και δικό μας».

Οσο για τη σκληρή κριτική που έχει δεχτεί η Ελλάδα από τους ηγέτες της Αυστρίας, σχολιάζει:

«Οι Αυστριακοί είναι όντως επικριτικοί ως προς την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ελληνες έπειτα από χρόνια κακής δημοσιονομικής πολιτικής. Φυσικά ανησυχούν, αλλά ακριβώς επειδή τα προβλήματά σας αγγίζουν και τη δική μας οικονομία, η πλειονότητα των Αυστριακών θέλει να δει την Ελλάδα να σώζεται» δηλώνει χωρίς δεύτερη σκέψη η Βεράινα Γκλάιτσμαν.

«Δίνουν λάθος εικόνα για τους Ελληνες»

Φρανκ βαν Αλφεν, οικονομικός συντάκτης στον ολλανδικό όμιλο GPD

Με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να δηλώνει πριν από λίγες ημέρες ότι το ευρώ είναι «πιο σημαντικό» από τη συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, η άποψη του Ολλανδού οικονομικού αναλυτή Φρανκ βαν Αλφεν φαντάζει σχεδόν φιλελληνική. «Επειτα από πολλές επαφές με θεσμικούς παράγοντες, συνήγαγα το συμπέρασμα ότι η πραγματικότητα των Ελλήνων απέχει πολύ από εκείνη που μας παρουσιάζουν επίσημα. Μίλησα με πολύ κόσμο στους δρόμους και αυτό που βλέπω ότι είναι υπάρχει έντονη απογοήτευση και καχυποψία των Ελλήνων για το πολιτικό τους σύστημα» σχολιάζει ο δημοσιογράφος.

Ως προς το αρνητικό κλίμα που φαίνεται να κυριαρχεί στην πατρίδα του σχετικά με την Ελλάδα, ο κ. Βαν Αλφεν παραδέχεται ότι αυτό καλλιεργείται όντως από τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, αλλά και από δημοφιλείς πολιτικούς. «Οι ανθελληνικές δηλώσεις προέρχονται από επίσημα χείλη πολιτικών με υψηλή δημοτικότητα. Ταξίδευα στο αεροπλάνο με μία συμπατριώτισσά μου, η οποία μου έλεγε ότι νοικιάζει ένα σπίτι στην Κρήτη, όπου και μένει πια μόνιμα, και έχει βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να δέχεται επίθεση από τους Ολλανδούς φίλους της για την επιλογή της αυτή!»

«Η οικονομική ελίτ παραμένει ανέγγιχτη»

Σουζάνα Εσκελέιναν, Φινλανδικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Η Σουζάνα Εσκελέιναν από τη Φινλανδία επιλέγει να «στήσει» τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου στην επίσημη συνάντησή του με ξένους δημοσιογράφους προκειμένου να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στο Προεδρικό Μέγαρο. «Οι Φινλανδοί δεν κατηγορούν τον μέσο πολίτη για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Εχουν καταλάβει ότι οι πολιτικοί έχουν καταφέρει να κάνουν τα μεσαία στρώματα να υποφέρουν, ενώ η οικονομική ελίτ παραμένει ανέγγιχτη» αναφέρει χαρακτηριστά η δημοσιογράφος.

«Ολο και περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι πολιτικοί παρουσιάζουν τα πράγματα πολύ διαφορετικά από αυτό που βιώνουν οι απλοί άνθρωποι. Οι Φινλανδοί είναι διχασμένοι ως προς τη διάσωση της Ελλάδας, γιατί κανένας δεν το έχει προσπαθήσει έως τώρα. Και ακριβώς επειδή ακολουθούν η Ιταλία και η Ισπανία, πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για φαινόμενο ντόμινο, οπότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα αν η Ελλάδα καταρρεύσει» υποστηρίζει και σχολιάζει ότι της έκανε εντύπωση η αντίδραση Παπανδρέου για το δημοψήφισμα. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ξαφνιάστηκε από τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων σχετικά με το δημοψήφισμα. Δεν καταλάβαινε ότι θα προκαλέσει πανικό στις αγορές και ανασφάλεια στην Ευρώπη;»

«Η πτώχευση είναι αναπόφευκτη»

Αντρέ Ματίσακ, ρεπόρτερ στην εφημερίδα «Πράβντα» της Σλοβακίας

Η πατρίδα του, η Σλοβακία, ήταν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, με την πρωθυπουργό να δηλώνει ότι κανένας δεν βοήθησε την Μπρατισλάβα να υπερβεί τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε την περίοδο 1998-2002. Ο δημοσιογράφος της «Πράβντα» εκφράζει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποφύγει την πτώχευση και εξηγεί γιατί οι συμπατριώτες του αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διάσωση της χώρας. «Η Σλοβακία είναι η πιο φτωχή χώρα της ευρωζώνης. Δεδομένου ότι ο βασικός μισθός στη Σλοβακία είναι 300 ευρώ, ο κόσμος θεωρεί ότι δεν μπορεί να επωμιστεί άλλα βάρη για χάρη της Ελλάδας. Οι άνθρωποι όμως συμπαθούν τους Ελληνες ως λαό. Οι πολιτικοί είναι αυτοί που καλλιεργούν το αρνητικό κλίμα» εξηγεί ο Αντρέ Ματίσακ.

«Ορισμένοι δημοφιλείς πολιτικοί έχουν καλλιεργήσει το στερεότυπο ότι οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, δηλώνοντας ότι δεν αξίζουν να σωθούν. Οτι θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε και ξεκινούσατε από την αρχή. Νομίζω, όμως, η γενική εικόνα είναι ότι αυτή η χώρα είχε πολύ κακή διοίκηση τις τελευταίες δεκαετίες και ότι τώρα ψάχνετε έναν νέο τρόπο να τη διοικήσετε. Για να είμαι ειλικρινής, υπάρχει στη χώρα μου σοβαρή αμφιβολία για το αν θα τα καταφέρετε. Αν και κάνετε προσπάθειες, δεν είναι αρκετές πια γιατί τα προβλήματα είναι πολύ βαθιά, οπότε το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας είναι το πιο πιθανό. Το θέμα είναι ότι οι Ευρωπαίοι μάλλον θα προτιμήσουν να σώσουν την Ιταλία ή την Ισπανία και όχι την Ελλάδα».

«Η επικαιρότητα δεν μας άφησε να πλήξουμε»

Αντριου Κάρεϊ, παραγωγός CNN

Οτι το αμερικανικό CNN παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα αποδεικνύεται όχι μόνο από τη διαρκή παρουσία του στα μεγάλα γεγονότα, αλλά και από την πολυμελή αποστολή του στην Αθήνα. «Η επικαιρότητα στην Ελλάδα δεν μας έχει αφήσει να πλήξουμε καθόλου» αναφέρει με μια δόση βρετανικής ειρωνείας. «Ξαφνικά η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, βγάζουμε κάθε λίγο ζωντανές συνδέσεις. Τη μία ο πρωθυπουργός σας αποφασίζει δημοψήφισμα, την άλλη κάνει δραματικές δηλώσεις στις Κάννες, έπειτα μας μιλά για κυβέρνηση συνεργασίας, η αντιπολίτευση το διαψεύδει, βρήκατε νέο πρωθυπουργό, δεν βρήκατε, δράμα!» σχολιάζει ο Άντριου Κάρεϊ.

«Ο Ομπάμα αγωνιά για την πορεία του ευρώ και δεν θα ήθελε να το δει να καταρρέει, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολύ σοβαρές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία» επισημαίνει ο Βρετανός και εκφράζει την ελπίδα του να βρεθεί λύση για την Ελλάδα. «Γίνεται μια γιγάντια προσπάθεια διάσωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, που παρόμοιά της δεν έχει ξανασυμβεί από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Χρυσάνθη Λαμπροπούλου

Φωτό: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ