Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Ρεσιτάλ λαϊκισμού από τον (δήθεν αγανακτισμένο) Μιχ. Χρυσοχοΐδη!

«Αγανακτισμένος» εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και σε ένα παραλήρημα λαϊκισμού δήλωσε ότι «στις δυτικοευρωπαϊκές κυρίως κοινωνίες θα είχε γίνει επανάσταση και έκρηξη» αν είχαν ληφθεί τόσα μέτρα εις βάρος των πολιτών. «Δεν μπορούμε να βάζουμε και άλλα φορολογικά μέτρα στον ελληνικό λαό» ξεσπάθωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι από το 2008 έως το 2011 έχουμε μείωση του ΑΕΠ, που ξεπερνά τις 15 μονάδες. «Το 2011 πήραμε πέντε φορές μέτρα, αλλά το έλλειμμα κλείνει στα περσινά επίπεδα» πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος «κατήγγειλε» τη συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από τα 9,5 δισ. στα 6,5 δισ. ευρώ.

Το πολιτικό σύστημα κάθεται και παρακολουθεί αδρανές το αδηφάγο κράτος-εχθρό του πολίτη να απορροφά ό,τι βρίσκει μπροστά του, υποστήριξε ο κ. Χρυσοχοΐδης για να προσθέσει ότι «αν δεν δώσουμε μια γροθιά σ’ αυτό το κράτος να τελειώνουμε γρήγορα» σύντομα θα κληθούμε να ξαναπούμε στους πολίτες «δυστυχώς αποτύχαμε», παρά το γεγονός ότι έχουμε κόψει πέντε φορές τις συντάξεις. Ο υπουργός Ανάπτυξης θεωρεί ότι η Ελλάδα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές και να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Φρόντισε, πάντως, να εξωραΐσει την εικόνα των εξαγωγών υποστηρίζοντας ότι ενισχύθηκαν κατά 45% τον Σεπτέμβριο, μολονότι το μεγαλύτερο τμήμα της αύξησης προέρχεται από τα καύσιμα. Τον Οκτώβριο, πάντως, καταγράφουν σημαντική πτώση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αν εξαιρεθούν τα καύσιμα. Εξωραϊσμένη ήταν και η εικόνα που παρουσίασε για την πορεία του ΕΣΠΑ. Οπως αποκάλυψε ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, η αύξηση στην απορρόφηση κονδυλίων, για την οποία πανηγυρίζει τις τελευταίες ημέρες ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι λογιστική. Δηλαδή τα κονδύλια αυτά δεν φτάνουν στη διψασμένη για έργα και ρευστότητα αγορά, αλλά «παρκάρονται» σε διάφορα Ταμεία Χαρτοφυλακίου, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», το Jeremie και ΕΝΑΛΙΟ για τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας. Μέσω των λογιστικών ακροβατισμών το υπουργείο Ανάπτυξης αύξησε την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ κατά πέντε μονάδες.

Οπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή, τα συγκεκριμένα ταμεία έχουν απορροφήσει λογιστικά 1,141 δισ. ευρώ. Από αυτά, έως σήμερα, λιγότερα από 20.000.000 έχουν διοχετευθεί στην αγορά. Δεν έχει φτάσει ακόμα στην αγορά ούτε 1 ευρώ από τα 460.000.000 που διαθέτει το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, ενώ μόλις 5.000.000 ευρώ έχουν δοθεί στους πολίτες ως προκαταβολές δανείων για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», που χρηματοδοτείται από το αντίστοιχο Ταμείο Χαρτοφυλακίου. Οσον αφορά δε τα προγράμματα του JEREMIE μόνο ένα προϊόν έχει αρχίσει να διοχετεύεται στην αγορά, από το οποίο έχουν εγκριθεί δάνεια ύψους 13.100.000 ευρώ.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ