Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Ροδόπη: Η γλώσσα τσακίζει… κόκαλα!

Ηχηρό ράπισμα, που αποτελεί οιωνό ραγδαίων εξελίξεων στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων», το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί έως σήμερα με πάνω από 23.000.000 ευρώ και αποτελεί ουσιαστικά διχαστική και εθνικά επικίνδυνη εκπαιδευτική επινόηση από τις «γνωστές» κυρίες Αννα Φραγκουδάκη και Θάλεια Δραγώνα, αποτελεί η αναλυτική και εμπεριστατωμένη ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ροδόπης. Οι ακρίτες της Μέσης Εκπαίδευσης θεωρούν το πρόγραμμα «απαράδεκτο και αποτυχημένο, που πρέπει να καταργηθεί», επειδή η υποχρεωτική εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας στις μειονότητες δημιουργεί αναλφάβητους μαθητές με μηδενικά εφόδια. Η ίδια ανακοίνωση κρίνει απαράδεκτη και την εκμάθηση τουρκικών σε Ελληνες χριστιανούς καθηγητές, έμπνευση που προέρχεται από τις δύο «προοδευτικές» κυρίες και παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες αλλά και τη Συνθήκη της Λωζάννης.

«Εργολαβία»

Η κυρία Αννα Φραγκουδάκη είναι καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1996 και μετά μαζί με την κυρία Θάλεια Δραγώνα (επιστήθια φίλη του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου) έχουν αναλάβει εργολαβικά μέσα από ευνοϊκούς για τις ίδιες μηχανισμούς του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσουν το πρόγραμμα «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων» στην πολύπαθη Δυτική Θράκη. Οι κυρίες έχουν κατονομαστεί από πατριωτικές οργανώσεις ως κήρυκες της αποστροφής σε οτιδήποτε αφορά «πατρίδα, πατριωτισμό και έθνος», επειδή στα κατά καιρούς συγγραφικά τους πονήματα (όπως λ.χ. στο αντεθνικό βιβλίο «Τι είν’ η πατρίδα μας;») τα παραπάνω θεωρούνται συντηρητικές, δεξιές και πιθανόν φασιστικές αντιλήψεις.

Το πρόγραμμα «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε., άρχισε το 1997 και εξελίχθηκε σε φάσεις:

-Στην πρώτη (1997-2000) και δεύτερη φάση (2002-2004) στοίχισε 9.640.000 ευρώ.

-Στην τρίτη φάση (2004-2008) στοίχισε 7.350.000 ευρώ.

Συνολικά για το πρόγραμμα από το 1997 έως το 2008 οι κυρίες Δραγώνα και Φραγκουδάκη διαχειρίσθηκαν 17.000.000 ευρώ!

Μετά το τέλος της χρηματοδότησης από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τον Ιούλιο του 2008, οι κυρίες Δραγώνα και Φραγκουδάκη ζήτησαν την επαναπροκήρυξη του συγκεκριμένου προγράμματος. Τον Νοέμβριο του 2008 το υπουργείο Παιδείας επαναπροκήρυξε το πρόγραμμα για την περίοδο 2009-2012. Μέχρις ώρας για το εν λόγω πρόγραμμα πρέπει να έχουν δαπανηθεί πάνω από 23.000.000 ευρώ.

«Καταργήστε το»

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Νομού Ροδόπης, σχετικά με τις δραστηριότητες της κυρίας Φραγκουδάκη που αλωνίζει την μειονοτική Θράκη ανεμπόδιστη στην εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων, είναι κόλαφος. Οι ακρίτες καθηγητές απαιτούν:

α) Την άμεση καταγγελία των πραξικοπηματικών πρωτοκόλλων του 1968 και την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού της μειονοτικής εκπαίδευσης, που δοκιμάστηκε στην πράξη και καθήλωσε τη μειονότητα στην αμάθεια και την οπισθοδρόμηση,

β) τη δημιουργία δημόσιων ελληνικών σχολείων, όπου θα διδάσκονται ως μαθήματα επιλογής η μητρική γλώσσα των μαθητών και το Κοράνιο (ας προσέξουμε τη μεγάλη απήχηση που βρήκαν τα δημόσια Ελληνικά Γυμνάσια στα Πομακοχώρια της Ξάνθης και της Ροδόπης),

γ) τη θέσπιση ελληνόφωνων νηπιαγωγείων, όπου η μητρική γλώσσα θα χρησιμοποιείται επικουρικά, για να εμπεδωθεί η ελληνομάθεια (επιτέλους, ας αξιοποιηθεί η εμπειρία τέτοιων προγραμμάτων στο Βέλγιο, στον Καναδά και σε άλλα πολυγλωσσικά περιβάλλοντα).

«Αυτά τα απλά βήματα χρειάζεται η περιοχή μας, για να αναδείξει το ανθρώπινο δυναμικό της και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξή της» επισημαίνεται στη σκληρή ανακοίνωση.

«Ολα τα άλλα αδειανά πουκάμισα των σχεδίων δράσης δεν έχουν να πουν τίποτα στους πολίτες. Το ίδιο και κάποια μεγαλόστομα εκπαιδευτικά προγράμματα, που κινήθηκαν με περίσσιο θράσος και αμετροέπεια πάνω στην κυρίαρχη λογική της Μεταπολίτευσης, αυτή της απομύζησης πόρων (ευρωπαϊκών και ελληνικών) με αμφίβολα αποτελέσματα από κρατικοδίαιτους και διαπλεκόμενους διανοουμένους. Τέτοια προγράμματα στην πραγματικότητα βαθαίνουν την κρίση στην εκπαίδευση και για τούτο απαιτούν επιτέλους από όλους μας υπεύθυνες και δυναμικές απαντήσεις» καταλήγει η ΕΛΜΕ Ροδόπης.

Στέφανος Χίος

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ