Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

«Ροκ» για το κούρεμα με Νταλάρα

Τον ουρανό με τ’ άστρα ζητούν από την καθημαγμένη Ελλάδα οι τραπεζίτες, που απαιτούν το κούρεμα του χρέους να συνοδευτεί με μέτρα ευνοϊκά για τους ίδιους και επαχθή για όλους εμάς.

Ζητούν τα νέα ομόλογα, που θα πάρουν ως αντάλλαγμα για το «κούρεμα» να έχουν μικρές διάρκειες (έως 15 χρόνια) με μέσο επιτόκιο της τάξης του 8%, αλλά και υπαγωγή τους στο δίκαιο της Αγγλίας.

Χθες βράδυ το υψηλόβαθμο στέλεχος του γνωστού IFF (Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών) Τσαρλς Νταλάρα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και έθεσε τους όρους, εν όψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σήμερα στη Φρανκφούρτη.

Στις συζητήσεις είναι ακόμα αμφίβολο αν θα συμμετάσχει εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή οι αρμόδιοι στο υπουργείο Οικονομικών, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) εμφανίζονται διχασμένοι για τον όλο χειρισμό του θέματος και τη διαμόρφωση της βέλτιστης πρότασης για την Ελλάδα.

Οι τραπεζίτες ζητούν ακόμα υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο, γεγονός το οποίο αν γίνει αποδεκτό η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά στο μέλλον να κάνει αναδιάρθρωση στα συγκεκριμένα ομόλογα. Αντίθετα η υπαγωγή στο εγχώριο δίκαιο αφήνει το περιθώριο αλλαγής των όρων μιας έκδοσης ομολόγων, αν είναι σύμφωνο το 70% των αγοραστών της συγκεκριμένης έκδοσης.

Αν οι όροι που βάζουν οι τραπεζίτες γίνουν αποδεκτοί, η χώρα μας θα χάσει την ετήσια ελάφρυνση 4 με 5 δισ. στους τόκους που προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Η πλευρά των τραπεζών επιχειρεί να αξιοποιήσει τα κενά της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και μέχρι στιγμής εμφανίζεται αδιάλλακτη επιχειρώντας να επιβάλει τις θέσεις της.

Οι απαιτήσεις των τραπεζών για το ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων, το οποίο φτάνει σύμφωνα με πληροφορίες το 8%, αλλά και για το λεγόμενο αναπροεξοφλητικό επιτόκιο, υπονομεύουν την προοπτική για μια συμφωνία που δεν θα βλάψει περισσότερο την Ελλάδα.

Από την πλευρά της η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρήσει ακέραια τη μείωση του 50% στο υπό «κούρεμα» τμήμα του χρέους. Το συγκεκριμένο ποσόν ανέρχεται στα 204 δισ. ευρώ και μετά το «κούρεμα» θα πρέπει να πέσει στα επίπεδα των 100 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα «επιθυμεί» να χορηγήσει μετρητά 30 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες, ενώ τα υπόλοιπα 70 δισ. ευρώ να ανταλλαγούν με νέα ομόλογα 20ετούς ή 30ετούς διάρκειας, με επιτόκια προσήκοντα στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Η πρώτη προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι απαιτήσεις των τραπεζών «στο πνεύμα της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου» θα γίνει σήμερα στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη. Ο επικεφαλής της τράπεζας και πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Γιόζεφ Ακερμαν μαζί με τον Τσ. Νταλάρα θα διαπραγματευτούν τα επίμαχα ζητήματα με εκπροσώπους της Ε.Ε. Το IIF έχει ήδη γνωστοποιήσει στην Ε.Ε. και την Ελλάδα ένα σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων, το οποίο προβλέπει δύο κύρια σημεία:

-Αύξηση του αναπροεξοφλητικού επιτοκίου (που υπολογίζει τις ζημίες) στο 12% από 9% που προέβλεπε η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Ομως όσο μεγαλύτερο είναι το επιτόκιο αυτό τόσο θα μειώνεται και η αποτίμηση των νέων ομολόγων που θα λάβουν οι τράπεζες. Η «ζημιά» αυτή οδηγεί στη δεύτερη απαίτηση των τραπεζών για υψηλότερο επιτόκιο των ομολόγων, που θα έχει ρήτρα ΑΕΠ.

-Το επιτόκιο των νέων τίτλων θα προσαυξάνεται με βάση τη θετική αύξηση του ΑΕΠ έως τα επίπεδα του 8%.

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος


Ματαιότης, ματαιοτήτων η κυβέρνηση Παπαδήμου, γράφουν οι Financial Times

Ως τις «100 πιο μάταιες ημέρες στην εξουσία» χαρακτηρίζουν οι «Financial Times», στο χθεσινό κύριο άρθρο τους, τη διακυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, θεωρώντας ότι αυξάνονται συνεχώς οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ακόμα και με «έναν τεχνοκράτη χαμηλών τόνων», όπως θεωρεί τον Λ. Παπαδήμο, η Ελλάδα είναι απίθανο να ικανοποιήσει τους στόχους που προβλέπονται στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και τη νέα δανειακή σύμβαση, εξέλιξη η οποία θα επηρεάσει τις αποφάσεις τόσο των Ευρωπαίων ηγετών όσο και των επενδυτών.

Οι αρθρογράφοι των «Financial Times» επικαλούνται τα εξαιρετικά αρνητικά στοιχεία για την ανεργία τον Αύγουστο, δηλαδή στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, και προβλέπουν ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δυσάρεστη τους επόμενους μήνες. Προβλέπουν, όπως και αρκετοί αναλυτές στην Ελλάδα, ότι η ανεργία θα ξεπεράσει το 20% στη διάρκεια του χειμώνα, ποσοστό που δείχνει ότι η οικονομία δύσκολα θα ανακάμψει. Η εφημερίδα, που επηρεάζεται από την αρνητική στάση των Βρετανών απέναντι στο ευρώ, υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ομολογούν δημοσίως ότι η ευρωζώνη οδεύει προς συρρίκνωση. Ομως, «το πολιτικό χάος και η οικονομική ασυνέπεια» της Ελλάδας επιταχύνουν την έξοδό της από την ευρωζώνη. Η τελευταία θα επιβιώσει από την κρίση, αλλά σε διαφορετική μορφή, αναφέρεται στο άρθρο.


Ο Τ. Γιαννίτσης, συνήγορος του (σκοτεινού) σημιτικού παρελθόντος του Λουκά

Βουτιά στο σημιτικό παρελθόν έκανε χθες ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης, ο οποίος, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει πόσο πολύ είχε αγωνιστεί ο Λ. Παπαδήμος κατά της κερδοσκοπίας, το μόνο που κατάφερε ήταν να θυμίσει το τραπεζιτικό παρελθόν του Λ. Παπαδήμου και τα παιχνίδια Σημίτη για να μπει η χώρα στην ευρωζώνη.

Κάνοντας λόγο για υπόγειο πόλεμο που ήδη έχει ξεκινήσει κατά του Λ. Παπαδήμου, ο κ. Γιαννίτσης είπε:

«Ποιον πολεμούν; Εναν άνθρωπο που έδωσε το 1994 τιτάνια μάχη για να μην υποτιμηθεί η δραχμή παρά τις τεράστιες τότε κερδοσκοπικές πιέσεις; Ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν επίσης αυτός στον οποίο προσέτρεχαν για στήριξη όλες οι κυβερνήσεις στα ευαίσθητα και δύσκολα χρόνια της περιόδου από το 2002 έωςε την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Οσα είπε πάντως ο κ. Γιαννίτσης δεν έπεισαν πολλούς βουλευτές, ενώ δεν ήταν και λίγοι όσοι υπενθύμισαν τα ακριβώς αντίθετα επιχειρήματα. «Οταν όλοι οι Ευρωπαίοι λένε ότι ήταν λάθος η είσοδος της χώρας στο ευρώ, γιατί τώρα πανηγυρίζουν που ανέλαβε πρωθυπουργός στην Ελλάδα ένας εκ των πρωταγωνιστών της εξαπάτησής τους, όπως γράφηκε; Μπορεί κανείς από την κυβέρνηση να απαντήσει αν ισχύει ότι ο κύριος σύμβουλος της πατρίδας μας, η περιβόητη Goldman Sachs, ήταν τελικά και ο αρχιτέκτονας της κερδοσκοπικής επίθεσης εναντίον της;» είπε η κυρία Κόλλια της Ν.Δ., με υπονοούμενα για τα δημοσιεύματα της «δημοκρατίας» και της «Monde» που συνέδεαν τον Λ. Παπαδήμο με τη δράση της Goldman Sachs.

«Οπαδό της θεωρίας του ιερατείου των Βρυξελλών» χαρακτήρισε τον Λ. Παπαδήμο ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Ευ. Παπαχρήστος. «Ξέραμε ότι ήταν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τον καιρό της φούσκας του Χρηματιστηρίου, υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περίοδο που προετοιμαζόταν αυτή η κρίση» θύμισε ο κ. Παπαχρήστος. Υπονοούμενα για τον ρόλο του κ. Παπαδήμου, ο οποίος δυσκολεύεται να ξεχάσει το τραπεζιτικό του παρελθόν, άφησε και ο έτερος ανεξάρτητος βουλευτής Π. Κουρουμπλής. Τονίζοντας ότι στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών κρύβονται πολλά, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι ο κ. Παπαδήμος δεν είπε τίποτα επ’ αυτού, αλλά ούτε για τη μεταφορά και την υπαγωγή των ελληνικών ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο.

Ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος στη δευτερολογία του, κλείνοντας χθες τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε αυτά τα «ενοχλητικά» θέματα, όπως και στη μορφή των μετοχών -κοινές ή προνομιούχες- που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ