Τετάρτη, 21 Απρ 2021

«Ροντέο» ο ΣΥΡΙΖΑ! Ολοι εναντίον όλων στην Κ.Ε.

Μετωπική επίθεση του ευρωτσίπρα εναντίον του δραχμολαφαζάνη!

«Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είτε θα στηριχτεί από αριστερούς βουλευτές είτε θα πέσει από αριστερούς βουλευτές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και έριξε το γάντι στην Αριστερή Πλατφόρμα. «Να συμφωνήσουμε να πάρουμε τις αποφάσεις τον Σεπτέμβριο σε έκτακτο συνέδριο, αλλά, εάν επιμείνετε για τώρα, πάμε σε εσωκομματικό δημοψήφισμα την Κυριακή» πρόσθεσε.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, χθες, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την «ντρίμπλα» που σχεδίαζε στους «εξ αριστερών» διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας σε σαφώς πιο χαμηλούς τόνους από αυτούς που χρησιμοποιεί στη Βουλή ή στις συνεντεύξεις του (σ.σ.: «λογικό», κατά τους συνεργάτες του, καθώς το κομματικό ακροατήριο παραμένει… ζαλισμένο από τις εξελίξεις), έθεσε τα πραγματικά ερωτήματα στα περίπου 30.000 μέλη του κόμματος:

«Να παλέψουμε» 

«Εχουμε άλλη επιλογή πέραν του να παλέψουμε μέχρι την τελευταία στιγμή; Εχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε αφήνοντας το πεδίο ανοιχτό στην παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος, που προσπαθεί με αντιπερισπασμούς να αποποιηθεί των δικών του ευθυνών;»

Ο ίδιος, βεβαίως, απάντησε αρνητικά: «Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε εμείς το βάρος της συμφωνίας και της προσπάθειας για τον σταδιακό απεγκλωβισμό της χώρας από αυτήν. Να πούμε στον λαό, που πίστεψε σε μας και εξακολουθεί να πιστεύει, ότι θα παλέψουμε τη διαπλοκή, τη διαφθορά, ότι θα πάρουμε αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ των αδυνάμων. Οτι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και διαρκής».

Απέναντι στο «παγωμένο» ακροατήριο, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να λειτουργήσει εμψυχωτικά. «Οι άνθρωποι και οι πολιτικές δυνάμεις δεν επιλέγουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να δράσουν, αλλά μπορούν να τις αλλάξουν» τόνισε. Και για άλλη μία φορά παρουσίασε τα δεδομένα που τον υποχρέωσαν να δεχτεί τον συμβιβασμό στη Σύνοδο Κορυφής – «καρφώνοντας» μάλιστα τον Παναγιώτη Λαφαζάνη με τη φράση «δεν υπήρξαν εναλλακτικές λύσεις ούτε βρέθηκαν εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης».

Επανέλαβε, επίσης, ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα δεν ήταν «όχι» στο ευρώ («κανείς μας δεν έθεσε τέτοιο ερώτημα εξ όσων θυμάμαι»,) αλλά «ναι» στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση.

Ως εκ τούτων, πρότεινε να γίνει ανοιχτό έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο «για την τακτική μας απέναντι στη συμφωνία, τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, τις τυχόν εναλλακτικές λύσεις». (Στο σημείο αυτό έριξε άλλο ένα καρφί στους διαφωνούντες, λέγοντας ότι «οι στρατηγικές και τα ρήγματα προϋπήρχαν, αλλά εντάθηκαν μετά τη συμφωνία».)
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι, εάν επιμείνουν (σ.σ.: οι διαφωνούντες) στο αίτημα να ληφθούν τώρα οι αποφάσεις, τότε τον λόγο πρέπει να τον έχει η βάση, με εσωκομματικό δημοψήφισμα.
Καλώντας τους… αντιπάλους να σεβαστούν το αποτέλεσμα «και να πάψει ο δυισμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα», έδειξε ότι θεωρεί σίγουρη τη στήριξη της βάσης στην ηγεσία.

Μαρίνα Μάνη

Αποφάσισαν τελικά συνέδριο τον Σεπτέμβριο

Η ντρίμπλα που έκανε η ηγεσία απέδωσε. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, έγειραν υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, αντί διαρκούς «εδώ και τώρα», αποκηρύσσοντας την εναλλακτική λύση για εσωκομματικό δημοψήφισμα… μεθαύριο. Αυτό σημαίνει ότι, τυπικά, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει «όλος». Ουσιαστικά όμως οι πληγές δύσκολα θα κλείσουν. Στους διαδρόμους, το «εμείς» και το «εσείς» παρέπεμπε σε εμφύλια σύρραξη, ενώ το Σινέ Κεραμεικός, που φιλοξένησε τη συνεδρίαση, έμοιαζε μάλλον με ροντέο…

Η ψηφοφορία αναμενόταν να γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες, ωστόσο η φράση «συνέδριο τον Σεπτέμβριο» ακούστηκε από τους περισσότερους ομιλητές.

Η ντρίμπλα

Ο πρωθυπουργός  έκανε την …ντρίμπλα χθες το πρωί, όταν από το βήμα της συνεδρίασης εμφάνισε το εσωκομματικό δημοψήφισμα ως εναλλακτική λύση, στην περίπτωση που η Αριστερή Πλατφόρμα επέμενε να διεξαχθεί τώρα διαρκές συνέδριο για να αποφασίσει εάν η κυβέρνηση πρέπει ή όχι να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές. «Εγώ προτείνω συνέδριο τον Σεπτέμβριο, αλλά, εάν επιμένετε για τώρα, θα αποφασίσουν τα (περίπου 30.000) μέλη μας με δημοψήφισμα» είπε.

Τα πρώτα… ρήγματα στην Πλατφόρμα φάνηκαν νωρίς, όταν τα ηπιότερων τόνων στελέχη της (με πρώτον τον Αλέκο Καλύβη) δέχτηκαν «συνέδριο τον Σεπτέμβριο». Ακολούθησε η ενδιάμεση (της ηγεσίας και της Πλατφόρμας) «ομάδα των 53», από την οποία προέρχεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η οποία ζήτησε να βγει από την ατζέντα το δημοψήφισμα, να αποτραπούν διαγραφές διαφωνούντων «και να πάμε όλοι μαζί στο φθινοπωρινό συνέδριο».
Η δύναμη της Πλατφόρμας μειώθηκε περαιτέρω, όταν 17 μέλη της «αριστερής τάσης» ΚΟΕ υπό τον Ρούντι Ρινάλντι ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, «προσφέροντας» στον ΣΥΡΙΖΑ μία ομάδα λιγότερη.

Σήκωσε το γάντι η Ζωή για τα «παιδιαρίσματα»

«Ξένους στην ίδια πόλη» θύμιζαν οι «σκληροί» διαφωνούντες της Κεντρικής Επιτροπής και η πλειοψηφούσα ηγεσία.
Ο διαχωρισμός σε «σκληρούς» και «ήπιους» της Αριστερής Πλατφόρμας φάνηκε από τις πρώτες κιόλας τοποθετήσεις, καθώς στελέχη της, με πρώτο τον Αλέκο Καλύβη, προκάλεσαν ρωγμές στην ομάδα, αποδεχόμενοι την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για συνέδριο τον Σεπτέμβριο.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, άλλωστε, μίλησε για την ανάγκη επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ακρως ενδεικτική είναι η φράση του: «Επιτρέψαμε να υπάρχουν κόμματα μέσα στο κόμμα, ό,τι σπείραμε θα θερίσουμε».

Δηκτική απάντηση στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εσωκομματικό δημοψήφισμα έδωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Πόσα δημοψηφίσματα θα κάνουμε πια, κάναμε και πήραμε 62%» σχολίασε λακωνικά ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας. «Δεν έχουμε δημοκρατία, αλλά δικτατορία του ευρώ» είπε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επιμένοντας ότι υπάρχουν 35 δισ. ευρώ σε χαρτονομίσματα τα οποία «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα». Ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε με απαξιωτικό τρόπο στα περί σχεδίου Β του Γ. Βαρουφάκη: «Εχει πει πολλές μαλ…ίες! Με όσα λέει, το χρεοκοπημένο σύστημα πάει να ταυτίσει ένα πρόβατο επί σφαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ίσχυαν αυτά που λέει, θα ήταν η πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο» είπε και δήλωσε ότι για πρώτη φορά ταυτίζεται «απόλυτα» με τον κ. Τσίπρα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη νομιμοποίηση να ψηφίσει νέο Μνημόνιο» είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας (σ.σ.: και απαντώντας εμμέσως στον πρωθυπουργό) ότι «η κυβέρνηση δεν θα βρει τρόπο να προστατέψει την κοινωνία από τα μέτρα του Μνημονίου».
Ο επικεφαλής της αριστερής τάσης ΔΕΑ Αντώνης Νταβανέλος άφησε αιχμές για την ηγεσία, ότι υποκινεί τις επιθέσεις στους Γ. Βαρουφάκη, Π. Λαφαζάνη, Ζωή Κωνταντοπούλου και Νάντια Βαλαβάνη. Απαίτησε, μάλιστα, από το Μαξίμου «να ξεσκίσει το ρουλεμάν». (Ο κ. Βαρουφάκης δεν είναι μέλος της Κ.Ε. και δεν εμφανίσθηκε, επιλέγοντας την Αίγινα.)

Η κυρία Βαλαβάνη, αφού ανέφερε πως μιλά για πρώτη φορά σε Κεντρική Επιτροπή «και μάλλον για τελευταία», κατηγόρησε το κόμμα ότι δεν την υποστήριξε στις κατηγορίες πως ενημέρωσε συγγενείς της να βγάλουν μεγάλα ποσά από τράπεζες πριν από τα capital controls: «Γιατί με αφήσατε, συντρόφισσες και σύντροφοι, να τα βγάλω πέρα μόνη μου;» ρώτησε το (αμήχανο) ακροατήριο.
«Παραβίασε κάποια συλλογική απόφασή μας ο Τσίπρας όταν ξεκαθάρισε πριν από το δημοψήφισμα ότι το ερώτημα δεν ήταν “ναι” ή “όχι” στο ευρώ;» αναρωτήθηκε ο Νίκος Παππάς, ενώ ζήτησε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία στη Βουλή για το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), που είναι απαραίτητο για το σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. «Να σταματήσει η πλάκα» ανέφερε χαρακτηριστικά, με το… καρφί να πηγαίνει στην πρόεδρο της Βουλής.

Και «mea culpa» από τον πρωθυπουργό για τις Σκουριές

Αλλο ένα «λάθος» του παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, αυτή τη φορά για τις Σκουριές, μιλώντας στην Κ.Ε. του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη «επί προσωπικού» στη συνεδρίαση, μετά την τοποθέτηση της βουλευτού Κατερίνας Ιγγλέζη, η οποία διάβασε ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Ιερισσού Χαλκιδικής, για όσα είπε στη συνέντευξή του στον κομματικό ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο.
Για το λάθος στον αριθμό των εργαζομένων στα ορυχεία χρυσού είπε ότι εκ παραδρομής αναφέρθηκε σε 5.000 εργαζομένους, ενώ είναι 1.980, καθώς παρασύρθηκε από την ερώτηση του δημοσιογράφου Κ. Αρβανίτη που αναφερόταν σε «5.000 εργαζομένους». (Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι δεν υπήρξε τέτοια ερώτηση…)

Επί της ουσίας, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι δεν μπορεί η δικαίωση του αγώνα στις Σκουριές, δηλαδή η καταστροφική για το περιβάλλον επένδυση της εταιρίας στην περιοχή, να ταυτίζεται με εκδικητική στάση, που υπαγορεύει ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι πρέπει να μείνουν χωρίς δουλειά. Πρόσθεσε ότι τμήμα αυτών των εργαζομένων χρησιμοποιήθηκε «παίζοντας συγκεκριμένο ρόλο», αλλά η λύση συνίσταται στη δικαίωση του αγώνα με ταυτόχρονη προστασία της κοινωνικής συνοχής. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «η Αριστερά δεν μπορεί να είναι εκδικητική».
Η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ιερισσό άφηνε να εννοηθεί η μεταστροφή στην επίσημη θέση του κόμματος «κατά της εταιρίας και του εγχειρήματος».

Ν. Σταυρουλάκης

Η ζέστη πείραξε τον Αρ.Μπαλτά!

Δύο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται σε κάθε ουρά, μπροστά από τα ATM, για να μοιράζουν νερό τις ημέρες του καύσωνα πρότεινε, μιλώντας στην Κ.Ε. του κόμματός του ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς. Αυτή την… απίθανη λύση σκέφτηκε για τα capital controls.
Ο υπουργός Παιδείας στην ομιλία περιορίστηκε στην ανθρωπιστική διάσταση, αντί, ως μαρξιστής, να ασχοληθεί με το γιατί οι πολίτες κάνουν ουρές έξω από τις τράπεζες.
Σε πολιτικό επίπεδο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν λογοδοτεί στο κόμμα, αλλά στο Σύνταγμα και στο σύνολο του ελληνικού λαού. Εκτίμησε ότι «συνθηκολογήσαμε, αλλά κερδίσαμε, διότι άνοιξε ρήγμα στην ευρωζώνη», τονίζοντας ότι μόνο όπλο για να μη «μεταλλαχθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να είναι κόμμα που θα αφουγκράζεται τον λαό. Εξ ου και τα νερά στις ουρές…

Capital controls: Ερχονται έλεγχοι για παραβάσεις!

Σε ελέγχους για τυχόν παραβάσεις των capital controls από στελέχη τραπεζών προχωρούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εποπτείας τους, όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ο κ. Μάρδας προειδοποίησε ότι, αν διαπιστωθεί ότι στελέχη τραπεζών έχουν προχωρήσει σε τέτοιες πράξεις, θα εφαρμοστούν οι ισχύουσες διατάξεις περί διαθεσιμότητας.
Ο κ. Μάρδας παραδέχθηκε ακόμα ότι υπήρξαν ανάλογες παραβιάσεις και παραβάσεις εκ μέρους επιχειρηματιών, που προσπάθησαν να υπερβούν το επιτρεπόμενο ποσό.

Τον περασμένο μήνα, δύο ελληνικές τράπεζες προχώρησαν στην απόλυση συνολικά 20 στελεχών, καθώς από εσωτερικούς ελέγχους που διενήργησαν προέκυψε ότι οι εν λόγω υπάλληλοι είχαν προβεί σε αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιουνίου, και ενώ ήταν σε γνώση τους το ενδεχόμενο επιβολής τραπεζικής αργίας.

Εως την Παρασκευή 5 Ιουλίου είχε συγκεντρωθεί προς διερεύνηση ένα δείγμα 500 περίπου ατόμων. Επειτα από διασταυρώσεις και ελέγχους διαπιστώθηκε ότι οι 20 εξ αυτών είχαν προχωρήσει την επίμαχη περίοδο σε αναλήψεις «πέραν του συνηθισμένου». Τα άτομα αυτά κλήθηκαν αρχικά προς απολογία και εν συνεχεία τους κοινοποιήθηκε η απόλυσή τους.
Τα στελέχη που απομακρύνθηκαν είχαν στην πλειονότητά τους προχωρήσει σε συναλλαγές που δεν ξεπερνούσαν τα ημερήσια όριά τους, δηλαδή αναλήψεις 1.000 με 2.000 ευρώ, και σε καμία περίπτωση δεν αφορούσαν μεγάλες μεταφορές χρημάτων.

Επεισόδιο Ζωής με Παππά

Και με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Στέλιο Παππά, πατέρα του Νίκου, κατάφερε να συγκρουστεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και αυτό γιατί την ώρα που ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στην ανάγκη η Βουλή να προχωρήσει στον διορισμό νέου προέδρου του ΕΣΡ, ο πατέρας του σχολίασε «κάποιοι έχουν συγγενείς στο ΕΣΡ», αναφερόμενος στη μητέρα της προέδρου, τη Λίνα Αλεξίου. Η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού και έκανε αναφορά στο αγωνιστικό παρελθόν της μητέρας της. Ο Νίκος Παππάς απάντησε: «Αυτό που ζήτησα είναι να γίνει άμεσα ο ορισμός νέου προέδρου του ΕΣΡ». Η πρόεδρος ζήτησε εκ νέου τον λόγο, αλλά δεν της δόθηκε.

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ