Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

«Ρουκέτα» Τσίπρα για Σκοπιανό!

Εκθετο αφήνει τον Δ. Αβραμόπουλο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε, μετά τη χθεσινή τους συνάντηση, την «ιδιαίτερη ευτυχία» του επειδή «η επίσημη ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, έπειτα από 20 χρόνια χρονοτριβής, έρχεται σε αυτή τη θέση που είχε τότε ο ΣΥΝ, της υιοθέτησης δηλαδή του Πακέτου Πινέιρο» για την ΠΓΔΜ.

Εγκυροι παρατηρητές επισήμαιναν ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν πράγματι συμφωνεί με τον κ. Τσίπρα. Πρόσθεταν δε ότι αμφότεροι, λόγω των θεσμικών ρόλων τους, θα πρέπει να μελετήσουν καλύτερα τον φάκελο του «Μακεδονικού» στα εξής σημεία:

-Πρώτον, το Πακέτο Πινέιρο» (από το όνομα του τότε υπουργού Εξωτερικών της Πορτογαλίας) προέβλεπε αποχή από την απειλή ή τη χρήση βίας, πρόσφερε εγγυήσεις για το απαραβίαστο των συνόρων και την εδαφική ακεραιότητα και διασφάλιζε τη νόμιμη και ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων. Ολα αυτά πήγαιναν «πακέτο» με τη σύνθετη ονομασία «Νέα Μακεδονία». Δηλαδή, δεν μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για το όνομα (ακόμα κι αν κρίνει κανείς ότι είναι καλό) χωρίς τα υπόλοιπα στοιχεία του πακέτου.

-Δεύτερον, η Ελλάδα (ακόμα και να ήθελε) δεν μπορούσε να συνυπογράψει το Πακέτο Πινέιρο, επειδή το απέρριπταν πρώτοι και δεν το δέχτηκαν ποτέ οι Σκοπιανοί! Πρόκειται για αναμφισβήτητη αλήθεια που αποδεικνύεται από τα διπλωματικά έγγραφα της εποχής και από τα απομνημονεύματα του περίφημου πρώτου προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος απέρριπτε και το όνομα και όλες τις εγγυήσεις. Δεν μπορούσε να δεχτεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, επειδή ο αλυτρωτισμός κατά της ελληνικής Μακεδονίας βρισκόταν στο Σύνταγμά του.

-Τρίτον, ακόμα και ο ΣΥΝ απέρριψε το Πακέτο κατά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών της 13ης Απριλίου 1992! Οπως ανέφερε η τότε επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, συμφωνία είχε εκφράσει μόνον το ΚΚΕ!

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας εξέφρασε χθες και «προβληματισμό για το γεγονός ότι αναζωπυρώνονται, από την απέναντι πλευρά, εθνικιστικές και αλυτρωτικές λογικές, πράγμα που για εμάς πρέπει να τύχει ανάλογης προσοχής». Δηλαδή, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται ότι, 20 χρόνια αργότερα, η ΠΓΔΜ εμμένει στον ίδιο αλυτρωτισμό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν και τα άλλα τρέχοντα ζητήματα, όπως η εκμετάλλευση ενεργειακών πηγών στη ΝΑ Μεσόγειο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, οι σχέσεις με το Ισραήλ, η κρίση στη Συρία. Από τις δηλώσεις τους δεν είναι σαφές αν συμπίπτουν στις θέσεις τους και αν έχουν γνώση των υπηρεσιακών φακέλων ανάλογη με εκείνων για την ΠΓΔΜ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ