Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Ρουσφέτι στη Βουλή για τους 45 αποσπασμένους

Βήμα προς τη διαφάνεια έκανε χθες η Βουλή, δίνοντας έπειτα από δεκαετίες και για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το περίφημο Β’ Μέρος του Κανονισμού της Βουλής, το μέρος των «κρυφών προνομίων», όπως έχει χαρακτηριστεί από όσους έχουν εντρυφήσει στα κοινοβουλευτικά.


Η αποκάλυψη ήρθε πάντως μέσω νέων αλλαγών, μία εκ των οποίων ανοίγει μάλιστα παράθυρο ώστε να διασωθούν περίπου 45 αποσπασμένοι στη Βουλή δημόσιοι υπάλληλοι μέσω μετάταξης. Μέχρι σήμερα οι μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων προς τη Βουλή απαγορευόταν. Με τις χθεσινές τροποποιήσεις, ωστόσο, οι περίπου 45 αποσπασμένοι στη Βουλή θα έχουν το δικαίωμα να μεταταχθούν στο Κοινοβούλιο και να αποκτήσουν πλέον τον πολυπόθητο για πολλούς τίτλο του «υπαλλήλου της Βουλής». Σύμφωνα με υψηλόβαθμο υπηρεσιακό παράγοντα της Βουλής, πρακτικά αυτό σημαίνει και διάσωση από τη διαθεσιμότητα στους φορείς τους, με τη Βουλή πάντως να υποστηρίζει ότι αυτό ισχύει και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Η ίδια πηγή έλεγε ότι αυτή η αλλαγή αφορά κυρίως τους 20, οι οποίοι είναι κατηγορίας Υ.Ε. και Δ.Ε., αλλά και για τους υπολοίπους, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, είναι προφανές ότι επέρχεται πλήρης διασφάλιση.

Κατά τα λοιπά, επεκτείνεται και στους αποσπασμένους και τους μετακλητούς υπαλλήλους της Βουλής η αξιολόγηση, η οποία ίσχυε για τους μόνιμους υπαλλήλους της Βουλής. Παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι εξακολουθούν να υπάγονται στη δικαιοδοσία του προέδρου της Βουλής 85 άτομα διάφορων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων 25 θέσεις τεχνικού ή βοηθητικού προσωπικού, οκτώ δημοσιογράφοι, πέντε εργάτες και 15 καθαρίστριες!

Αίσθηση, τέλος, προκαλεί το γεγονός ότι πουθενά στον Κανονισμό της Βουλής δεν προβλέπεται ότι τα ενοίκια από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κτίρια της Βουλής (ΕΛ.ΤΑ., ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Ολυμπιακή, εστιατόριο και κυλικεία) καταβάλλονται στο Ταμείο των Υπαλλήλων της Βουλής. Οσο αδιανόητο κι αν ακούγεται, οι αρμόδιοι παράγοντες της Βουλής υποστήριξαν ότι αυτό προβλέπεται στον Κανονισμό του ΤΑΥΒ. Με απλά λόγια, ο Σύλλογος των Υπαλλήλων, με απόφαση της Ολομέλειας του 1952, είναι ο μόνος αρμόδιος για να αποφασίζει σε ποιον και με τι αντίτιμο θα ενοικιάζει αίθουσες του Βουλευτηρίου.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ