Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Ρυθμίσεις για εισφορές

Ρύθμιση για όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία ετοίμασε το υπουργείο Εργασίας. Μπροστά στην ανάγκη να αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων, ειδικά του ΙΚΑ, που έχουν καταρρεύσει λόγω της ύφεσης, το υπουργείο απέστειλε εγκυκλίους σχετικά με τον διακανονισμό οφειλών προς τους ασφαλιστικούς φορείς. Την ίδια στιγμή προωθείται η αυτόφωρη διαδικασία για όσους χρωστούν εισφορές πάνω από 150.000 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εγκυκλίους που εστάλησαν μόλις χθες στους ασφαλιστικούς φορείς:

Δίνεται η δυνατότητα προσωρινού διακανονισμού για οφειλές προς ασφαλιστικούς φορείς με έκπτωση ύψους 40% επί των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων. Ο διακανονισμός αφορά κεφαλαιοποιημένες οφειλές ως τις 31.12.2011 και το χρονικό περιθώριο που δίνεται για να υπαχθεί κάποιος σε αυτόν είναι ως τις 30 Μαρτίου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο οφειλέτης να καταβάλλει από 1-1-2012 και εφεξής κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές του. Επίσης στη ρύθμιση μπορούν να μπουν και όσοι είχαν προηγούμενες ρυθμίσεις που τρέχουν ακόμα και δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως επίσης και όσοι βγήκαν εκτός παλαιότερων ρυθμίσεων. Στην περίπτωση του προσωρινού διακανονισμού αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης ως τις 31-12-2012. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης ή ρύθμισης ως έξι δόσεις δίνεται εξτρά έκπτωση 100% επί των προσαυξήσεων στα πρόσθετα τέλη και στις λοιπές επιβαρύνσεις της κεφαλαιοποιημένης οφειλής. Εάν οι δόσεις είναι από επτά έως 10, η εξτρά έκπτωση περιορίζεται στο 75%. Τόσο η εφάπαξ καταβολή του ποσού όσο και η τυχόν πρώτη δόση πρέπει να γίνουν το αργότερο ως τις 30 Απριλίου. Ασφαλιστική ενημερότητα μπορεί να πάρει όποιος οφειλέτης υποβάλλει έγκαιρα αίτηση και πληρώσει και την πρώτη δόση της ρύθμισης. Εκτός ρύθμισης βγαίνει όποιος δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες δόσεις. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και όσοι έχουν οφειλές από αγγελιόσημο ή ιατρόσημο.

Η αυτόφωρη διαδικασία θεσπίζεται για όσους έχουν οφειλές από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, μεγαλύτερες από 150.000 ευρώ. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί ο διοικητής του ασφαλιστικού φορέα (π.χ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) να υποβάλει αίτηση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών και να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ