Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Ρυθμίσεις για να ξεκινήσουν οι δηλώσεις!

Το υπ. Οικονομικών φέρνει άμεσα τέσσερις τροπολογίες για τόνωση εσόδων αλλά και ενίσχυση της αγοράς αυτοκινήτου

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών φορολογικές τροπολογίες ώστε να ξεκινήσει εντός του Mαρτίου η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων αλλά και να ενισχυθεί η αγορά των αυτοκινήτων. Οι τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών θα προβλέπουν τα εξής:

Η 1η τροπολογία θα αλλάξει τις ημερομηνίες καταβολής του φόρου εισοδήματος για το 2016. Η νομοθεσία προβλέπει ότι ο φετινός φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιούλιο. Το υπουργείο θέλει να φέρει πιο μπροστά την πρώτη δόση και ενδεχομένως να δώσει οκτώ μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Μάιο. Ακόμη και σήμερα γίνονται διαβουλεύσεις επί του θέματος με τους θεσμούς.

Η 2η τροπολογία θα παρατείνει το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων ως το τέλος Ιουνίου. Η αγορά του αυτοκινήτου έχει «παγώσει», καθώς όλοι περιμένουν τη διάταξη για να γλιτώσουν ποσά από 500 έως 1.000 ευρώ.
Η 3η τροπολογία αφορά και αυτή την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αφορά τους ανέργους οι οποίοι χωρίς την τροπολογία δεν θα προστατευτούν από τα τεκμήρια και θα πρέπει να πληρώσουν φόρο και πολύ μικρά εισοδήματα. Η τροπολογία αναμένεται να επαναφέρει το περσινό καθεστώς κατά το οποίο απαλλάσσονταν από τον φόρο εισοδήματος για πολύ μικρά έσοδα.

Η 4η τροπολογία αφορά το καθεστώς φορολόγησης των ενοικίων. Οι αυξημένοι συντελεστές θα πρέπει να θεσπιστούν τώρα, καθώς με βάση τον προϋπολογισμό τα έσοδα από τη φορολόγηση των ενοικίων θα πρέπει να φανούν μέσα στον προϋπολογισμό του 2016. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι συντελεστές 15%, 35% και 45% θα πρέπει να ισχύσουν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2015. Και γι’ αυτό το θέμα γίνονται διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.

Εφόσον οι τροπολογίες κατατεθούν στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες, η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα με προοπτική ολοκλήρωσης ίσως όχι το τέλος Απριλίου, που προβλέπει ο νόμος, αλλά το πρώτο εικοσαήμερο του Μαΐου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ