Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020

Ρυθμίσεις για τα δάνεια των υπερχρεωμένων δήμων

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Αγωνιώδεις προσπάθειες για τη σωτηρία των περιφερειών και των δήμων της χώρας από την οικονομική κατάρρευση καταβάλλει η κυβέρνηση. Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, που μέρα με την ημέρα διευρύνονται, δεν είναι ανεξάρτητα από το πολυδιαφημισμένο σχέδιο Καλλικράτης, εμπνεύσεως του κάποτε ισχυρού άνδρα της κυβέρνησης Παπανδρέου, του Γιάννη Ραγκούση.

Ειδικότερα, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση, εγκρίθηκαν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο συγκεκριμένες διατάξεις για την εξυγίανση των ΟΤΑ, που ρυθμίζουν με ευνοϊκούς όρους τα δάνεια των υπερχρεωμένων δήμων και των περιφερειών. Πρόκειται για διατάξεις που, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, έχουν στόχο την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών «έτσι ώστε να διαχειρίζονται με τη συνδρομή των χρηματοπιστωτικών δομών το χρέος τους, να το εξυπηρετούν αξιόπιστα, χωρίς παράλληλα να αναστέλλουν κρίσιμες προς τους πολίτες λειτουργίες τους».

Στο πλαίσιο αυτής της λογικής:

1. Δίνεται η δυνατότητα δανειοδότησης γα την εξόφληση κάθε μορφής χρεών, τα οποία όμως δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

2. Δίνεται η δυνατότητα στους δήμους και στις περιφέρειες που δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους λόγω υπερχρέωσης και εφόσον έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα περιορισμού των επενδυτικών δαπανών τους να εγγράψουν και εν συνεχεία να συνάψουν δάνειο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή με πιστωτικά ιδρύματα.

3. Αποσυνδέεται το επιτόκιο των δανείων για τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα από το (υψηλό πλέον) των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και ανακαθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

4. Ολες οι δανειακές συμβάσεις, που έχουν συναφθεί οποτεδήποτε μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και φορέων ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού και των νομικών τους προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, θεωρούνται νομίμως συναφθείσες, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εξυγίανσης των ΟΤΑ.

5. Παρατείνεται κατά ένα εξάμηνο η προθεσμία που έληγε την 31η Δεκεμβρίου 2011 για τη ρύθμιση των δανείων των ΟΤΑ.

6. Δίνεται λύση για την πληρωμή των οφειλομένων προηγούμενων ετών σχετικών με τη μεταφορά των μαθητών.

7. Ρυθμίζεται το θέμα της εκλογής νέων διοικητικών συμβουλίων στους υφιστάμενους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων κατά το υπόλοιπο της μεταβατικής περιόδου έως τη συγχώνευσή τους στον νέο ενιαίο ΦΟΔΣΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης: «Πάμε ολοταχώς για 10.000 νεκρούς»

Δεν υπήρξε ποτέ «συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Απαιτούνται, άμεσα, μαζικά τεστ» υποστηρίζειΡεπορτάζ Κέλλυ ΦαναριώτηΣενάριο τρόμου που θέλει τη χώρα μας να θρηνεί ακόμα...

10 χρόνια «δημοκρατία» – Συλλεκτικό λεύκωμα «Περί Τύπου ο λόγος» (video)

Μην χάσετε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (06/12/2020):Tην Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, η «δημοκρατία» γιορτάζει τα 10 χρόνια κυκλοφορίας της, προσφέροντας στους αναγνώστες της για πρώτη φορά...

Ασυναρτησίες Πέτσα για το παράλληλο σύστημα!

Δεν απάντησε σε ερώτηση της δημοκρατίας και παρέπεμψε σε αναλύσεις του Αρκουμανέα και... απροσδιόριστες ανακοινώσειςΕμφανής ήταν η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην...

Μισόλογα για το σκάνδαλο με τα rapid tests

Καμιά απάντηση για τις καταγγελίες-φωτιά. Σε πανικό η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις αποκαλύψεις της δημοκρατίαςΣάλο προκάλεσε και η νέα αποκάλυψη της «δημοκρατίας» -μετά...

Η γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού στη Βρετανία

Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες των κρατών, τη στιγμή που τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ «βγαίνουν μπροστά»Τα όπλα -φαίνεται πως- υπάρχουν. Κι αυτό που...