Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Σ. Ρομπόλης: Ερχονται αποδοχές 500 ευρώ μετά από δουλειά 20 χρόνων

Συντάξεις που σήμερα είναι στα επίπεδα των 800 ευρώ κινδυνεύουν να υποστούν μείωση 12 – 13%, δηλαδή να μειωθούν περίπου κατά 100 ευρώ τον μήνα. Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από τον Σάββα Ρομπόλη, ομότιμο καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος με χθεσινές δηλώσεις του τόνισε ότι, εάν οι δανειστές επιμείνουν στην απαίτησή τους για εξοικονόμηση συνταξιοδοτικής δαπάνης έως 2,2 δισ. ευρώ, όπως είναι η μνημονιακή δέσμευση για τη διετία 2015 – 2016, τότε οι περικοπές στις κύριες συντάξεις θα μοιάζουν αναπόφευκτες.

Επίσης, ο πρώην επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ – ΓΣΕΕ) εκτίμησε ότι, εάν γίνουν πράξη οι απαιτήσεις των θεσμών, τότε στο εξής θα χορηγούνται συντάξεις στα επίπεδα των 500 ευρώ, για όσους έχουν 20ετή προϋπηρεσία. Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο ο κ. Ρομπόλης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να αυξηθεί το όριο ηλικίας για χορήγηση κατώτατης σύνταξης από τα 15 έτη (4.500 ένσημα), που είναι σήμερα, στα 20 έτη (6.000 ένσημα). Γνωστοποίησε, επίσης, ότι η μελέτη των δανειστών που έχει γίνει για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας οδηγεί σε ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων με συντελεστή 0,8, ενώ αυξάνεται στο 1,1 όταν πρόκειται για χαμηλόμισθους ασφαλισμένους. Πάντως, ο κ. Ρομπόλης εμφανίστηκε θετικός, εάν τελικά αλλάξουν τα ποσοστά αναπλήρωσης, αυτό να επηρεάσει περισσότερο τις υψηλές συντάξεις.

Αναφερόμενος στη μέση σύνταξη που χορηγείται στην Ελλάδα, ο κ. Ρομπόλης παρατήρησε ότι σήμερα κυμαίνεται στα επίπεδα των 800 – 850 ευρώ, με την τάση που υπάρχει να είναι για περαιτέρω υποχώρηση, στα επίπεδα των 600 ευρώ. Ολα αυτά την ώρα που το 2010 η μέση σύνταξη μπορούσε να φτάσει στα επίπεδα των 1.500 ευρώ.

Ειδική αναφορά έγινε και στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, με την επισήμανση ότι, σύμφωνα με μελέτες που έχουν εκπονηθεί, ενώ σήμερα το 25% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, το 2044 θα ξεπερνούν το 50% οι ηλικιωμένοι πολίτες αυτής της κατηγορίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ