Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Σαφάρι για «χαμένες» δηλώσεις!

«Σαφάρι» για τον εντοπισμό των φορολογουμένων που «παρέλειψαν» να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους ξεκινάει τις επόμενες ημέρες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε επείγουσα εγκύκλιο στις εφορίες και ζητά να αποσταλούν, το αργότερο έως και τις 31 Αυγούστου, στη ΓΓΠΣ οι περίπου 200.000 φορολογικές δηλώσεις που κατατέθηκαν σε έντυπη μορφή, προκειμένου να καταχωρηθούν και να ξεκινήσει ο έλεγχος για όσους υπόχρεους δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.

Για τον εντοπισμό όσων δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση η ΓΓΠΣ θα ελέγξει τα εξής στοιχεία:

– Τις δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στην Εφορία και στις οποίες αναγράφεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου κάθε μισθωτού που απασχολούν, με τα ΑΦΜ για τα οποία δεν υποβλήθηκε φορολογική δήλωση.

– Το περιουσιολόγιο ακινήτων που έχει «οικοδομήσει» το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της επιβολής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Ειδικότερα, θα εντοπιστούν φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ακίνητα, αλλά δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.

– Επίσης, θα γίνει διασταύρωση μεταξύ των στοιχείων για τις δαπάνες ενοικίων που έχουν δηλώσει οι ενοικιαστές και τις αντίστοιχες δηλώσεις εισοδήματος των ιδιοκτητών.

Οι φορολογούμενοι που θα εντοπισθούν -με βάση τις παραπάνω διασταυρώσεις- να μην έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση θα κληθούν να υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση και θα υποστούν τις κυρώσεις του νόμου.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών (συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους) κι έτσι δεν θα μπορούν να κατοχυρώσουν ως αφορολόγητα τα πρώτα 5.000 ευρώ του εισοδήματός τους. Συνεπώς, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο τουλάχιστον 500 ευρώ! Επίσης, για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 1,5% επί του συνολικού χρεωστικού ποσού που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία θα λάβουν.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ