Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Σαφάρι για τη «μικρή» των Πυρήνων!

Τα επισκεπτήρια στις φυλακές Κορυδαλλού «ξεσκονίζει» η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για να εντοπίσει ένα νέο πρόσωπο, τη «μικρή», που φαίνεται να ήταν η «ταχυδρόμος» ανάμεσα στα φυλακισμένα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς και τα ασύλληπτα μέλη της πολυάριθμης τρομοκρατικής οργάνωσης. Οπως προκύπτει από τις χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στο διαμέρισμα στα Τουρκοβούνια, η «μικρή» ήταν ο συνδετικός κρίκος των παλιών με τους νέους Πυρήνες. Επισκεπτόταν η ίδια ή κάποιο συγγενικό της πρόσωπο τους φυλακισμένους τρομοκράτες και μετέφερε πληροφορίες, συμβουλές και οδηγίες από τη φυλακή προς τα ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης και αντίστροφα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έως και τη σύλληψη των τεσσάρων μετά τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης είχε πυκνώσει αυτές τις επαφές.

Σε δύο σημειώσεις τα προφυλακισμένα μέλη αναφέρουν ότι η «μικρή» θα τους παραδώσει φάκελο με στοιχεία για ταυτότητες και νέες φωτογραφίες. Οπως εκτιμούν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, τα μέλη της οργάνωσης προετοίμαζαν το έδαφος για την απόδραση με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό. Σε ένα σημείο των χειρόγραφων σημειώσεων σχετικά με τη χρησιμοποίηση των πλαστών ταυτοτήτων και των στοιχείων πολιτών για την κατασκευή άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Μόνο για τη φάση της απόδρασης δεν θα εμπιστευόμασταν». Η επισήμανση αφορά τη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων ταυτοτήτων που δεν μπορούν να αναγνωριστούν ότι είναι πλαστές για την ενοικίαση του ελικοπτέρου, καθώς μετά τη διπλή απόδραση Παλαιοκώστα – Ριζάι οι εταιρίες λαμβάνουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Το μεγαλύτερο μέρος των χειρόγραφων σημειώσεων που φαίνεται να προέρχονται από φυλακισμένο μέλος της Συνωμοσίας αφορά κυρίως τη χρήση και κατασκευή των πλαστών ταυτοτήτων για τις ενοικιάσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της ριψοκίνδυνης απόδρασης. Σε ένα σημείο γράφει: «Οι φωτό θα σας φτάσουν μέσα σε ένα φάκελο που θα γράφει ΒΑΓΓΕΛΗΣ απέξω. Μαζί θα έχει και κάποια διπλώματα (τα παλιά που ισχύουν ακόμα). Δείτε αν μπορείτε να φτιάξετε και αυτά για τους ανθρώπους. Αν σας είναι δύσκολο, αφήστε το, μην το κουράσετε πολύ. Κρατήστε όμως και για σας τη φόρμα (μήτρα). Τα χαρτιά, όταν τελειώσετε τη δουλειά, βάλτε τα σε ένα φάκελο που θα γράφει πάλι ΒΑΓΓΕΛΗΣ και δώστε τα στη μικρή. Τα στοιχεία που ακολουθούν χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α τα ασφαλή προερχόμενα στις μαρτυρικές από κομπλέ ανθρώπους. Τη φάση την έχουμε δοκιμάσει και στο παρελθόν και είναι ασφαλής για σπίτια. Μόνο για τη φάση της απόδρασης δεν θα εμπιστευόμασταν. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β λιγότερο ασφαλή προερχόμενα από μάρτυρες των οποίων τα στοιχεία είχαμε χρησιμοποιήσει, αλλά από τότε έχουν αλλάξει ταυτότητα. Σας τα δίνουμε και χρησιμοποιήστε τα όπως νομίζετε καλύτερα».

Στον επίλογο μιας σελίδας των χειρόγραφων σημειώσεων γράφουν χαρακτηριστικά: «Σύντροφοι, τη Δευτέρα θα σας δώσουμε στη μικρή τα ακριβή φωτοαντίγραφα ώστε να δείτε και με ακρίβεια τις φόρμες ταυτότητας. Σύντομα (πολύ σύντομα) θα έχουμε πιθανόν και άλλα τρία στοιχεία. 14/11/2012 ΣΠΦ».

Στις σημειώσεις αυτές θα γίνει γραφολογική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος είναι ο συντάκτης. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναφέρουν ότι γνωρίζουν ποιος είναι, αλλά αναμένουν και την επιβεβαίωση. Θεωρούν επίσης ότι αυτός που έχει γράψει τις συγκεκριμένες σημειώσεις, μακροσκοπικά διαπιστώνεται ότι είναι και ο «σχεδιαστής» του σχεδιαγράμματος της συνδεσμολογίας βόμβας με την πυροδότηση μέσω κινητού.

Τι έχει μέσα το «στικάκι»

Μεγάλη σημασία δίνουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής στο «σπάσιμο» του κρυπτογραφημένου USB, το οποίο θεωρούν ότι έχει σημαντικά στοιχεία για τη δράση των νέων Πυρήνων. Ηταν άλλωστε το μόνο που είχε κρυπτογραφηθεί και δεν υπήρχε λόγος να γίνει αν δεν είχε κάτι σημαντικό ως περιεχόμενο, όπως εκτιμούν οι αξιωματικοί. Πρόκειται για ένα USB 4 GB, που περιέχει κείμενα, τα οποία προς το παρόν δεν μπορούν να διαβαστούν. Τα συγκεκριμένα κείμενα εμφανίζονται με σημεία στίξης, αριθμούς και γράμματα. Οι «συγγραφείς» πολύ πιθανόν είχαν συγκεκριμένο πρόγραμμα-λογισμικό, με τη χρήση του οποίου γινόταν δυνατή η ανάγνωση του περιεχομένου του.

Ο Τσάκαλος και οι άλλοι

Τα προσωπικά στοιχεία πολιτών που αναγράφονται σε έξι πλαστά δελτία αστυνομικής ταυτότητας, τα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από την Αντιτρομοκρατική στο κρησφύγετο στη συμβολή των οδών Καρπενησιώτη 66 και Δικονίμου 20 στα Τουρκοβούνια, δόθηκαν προχθές στη δημοσιότητα. Ανάμεσα στις πλαστές ταυτότητες υπάρχει μία με τη φωτογραφία του Χρήστου Τσάκαλου. Οι Αρχές δεν αποκλείουν να ήταν ένα από τα μέλη που θα φυγαδευόταν με ελικόπτερο από τις φυλακές και θα τη χρησιμοποιούσε στη συνέχεια ώστε να αποφεύγει τους τυπικούς αστυνομικούς ελέγχους. Επιπλέον, δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα στοιχεία πολιτών, που περιλαμβάνονται σε φύλλα χαρτιού με χειρόγραφες σημειώσεις, που επίσης βρέθηκαν στο κρησφύγετο.

Γιώργος Μέστος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ