Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

«Σαφάρι» κατόπιν εορτής για τους μεγαλοοφειλέτες

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

«Σαφάρι» ελέγχων σε μεγαλοοφειλέτες, ιδιοκτήτες ακινήτων, προμηθευτές του Δημοσίου, κατασκευαστές, τεχνικές εταιρίες, ακόμη και σε υπεράκτιες εταιρίες ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια «να θρέψει» τα φορολογικά έσοδα.

Τον συντονισμό σε αυτούς τους ελέγχους αλλά και σε πολλούς άλλους ακόμη, όπως είναι τα τιμολόγια αμοιβής των τραπεζών και της εταιρίας ΔΙΑΣ, θα έχει η νέα Γενική Διεύθυνση Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσιών Εσόδων.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψε πρόσφατα την απόφαση με τις αρμοδιότητες της νέας υπηρεσίας, υπό την «σκέπη» της οποίας θα βρίσκονται μια σειρά από διευθύνσεις, μεταξύ των οποίων είναι η Διεύθυνση Υπηρεσιακού Σχεδιασμού, Ελέγχων, Εισπράξεων, Φορολογικής Συμμόρφωσης, Παρακολούθησης Νομικών Υποθέσεων και Αναγκαστικής Είσπραξης, Αξιολόγησης Δικαστικών Υποθέσεων και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού.

Εργο των «μικρών» διευθύνσεων αλλά και της εποπτεύουσας υπηρεσίας τους είναι ο περιορισμός της παραοικονομίας στη χώρα μας, η οποία σήμερα ανέρχεται σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 30% του ΑΕΠ ή τα 65 δισ. Ευρώ.

Αυτόν τον «ανθόκηπο» της φοροδιαφυγής η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προσπαθήσει να τον αποψιλώσει με διάφορα επιχειρησιακά σχέδια που θα εκπονεί η νεοσύστατη υπηρεσία.

Ταυτόχρονα, θα ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες για την ανάπτυξη της κατάλληλης φορολογικής συμμόρφωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν ακόμη και τη θέσπιση διάφορων νομοθετικών διατάξεων.

Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων που θα έχει η υπηρεσία είναι και ο εντοπισμός οφειλετών με υψηλές οφειλές προς το Δημόσιο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οφειλέτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία, προμηθευτές μεγάλων εταιριών και προμηθευτές ή ανάδοχοι έργων του Δημόσιου.

Η νεοσύστατη υπηρεσία θα εντοπίζει τους παραπάνω οφειλέτες και θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αναγκαστική είσπραξη της οφειλής. Σε ειδικές περιπτώσεις θα προχωρά στον συμψηφισμό απαιτήσεων του οφειλέτη από επιχειρήσεις αλλά και από δημόσιους φορείς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη «δημοκρατία» της Τετάρτης μη χάσετε ένα αφιέρωμα για την κρίση Ελλάδας – Τουρκίας

O Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Μάζης αναλύει σε ειδικό ένθετο όλη την αλήθεια για τα 12 μίλια, τις έωλες διεκδικήσεις της Τουρκίας...

Η ανίκανη πολιτική ηγεσία οδηγεί σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αδυνατούν να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα, την ώρα που τουρκικά σκάφη αλωνίζουν έξω από τις ακτές των νησιών Η Ελλάδα, στην πιο...

Γελοίες δικαιολογίες από τον Πέτσα: Το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» δεν πραγματοποιεί έρευνες

Κάθε όριο ξεπερνά η προπαγάνδα και η γελοιότητα στην κυβέρνηση όσον αφορά την αντιμετώπιση και την επιχειρηματολογία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Χθες ο κυβερνητικός...

Κρεσέντο προδοσίας από τον Νίκο Μαραντζίδη

Με επαίσχυντο άρθρο του προτείνει «φινλανδοποίηση» της Ελλάδας και επί της ουσίας να δώσουμε γην και ύδωρ στην Τουρκία Σε ρεσιτάλ προδοσίας εις βάρος της...

Απειλούν και με γεωτρήσεις απέναντι από το Καστελόριζο

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία διά στόματος του υπ. Ενέργειας, εάν εντοπιστούν κοιτάσματα φυσικού αερίου Αμετανόητοι οι Τούρκοι, επιμένουν καθημερινά πια στις προκλήσεις τους, με...