Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Σάλος για το νομοσχέδιο περί δασών, αυθαιρέτων

Απίστευτες διατάξεις, που προκαλούν αντιδράσεις και μάλιστα με τη μορφή του κατεπείγοντος, περιέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος υπό τον τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο ψηφίζεται σήμερα επί των άρθρων (επί της αρχής «πέρασε» χθες).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο διευκολύνονται οι αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, καταργείται η υποχρέωση αναδάσωσης, αν μέσα σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως», νομιμοποιούνται πρόσφατες (έως το 2007) παράνομες εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων για γεωργική χρήση, έναντι μειωμένου, σε σχέση με το παρελθόν, ανταλλάγματος, νομιμοποιούνται οριστικά εκτάσεις που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975, λόγω επεμβάσεων οι οποίες στηρίχθηκαν σε διοικητική πράξη.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία η κυβερνητική πλειοψηφία θα έχει μία απώλεια, καθώς χθες η βουλευτής της Ν.Δ. Φωτεινή Πιπιλή προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ότι θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο για τα δάση.

Πλάκα, Εξάρχεια

Παράλληλα, στα κάγκελα βρίσκεται ως και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης (!) σχετικά με την απόσυρση των διατάξεων που αφορούν τις επιχειρούμενες αλλαγές στις χρήσεις γης στην Πλάκα αλλά και στα Εξάρχεια.

Ειδικότερα, στη νέα διάταξη ανατρέπεται το ειδικό καθεστώς που προσδιορίζεται από το Π.Δ. του 1993 και πλέον θα επιτρέπεται η μεταβίβαση υφιστάμενων χρήσεων σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης ή θανάτου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης υπογραμμίζει ότι «οποιαδήποτε παρέμβαση στο ευπαθές νομοθετικό πλαίσιο των χρήσεων γης στις εν λόγω περιοχές της Αθήνας δεν νοείται να επιχειρείται χωρίς σοβαρή προετοιμασία και προηγούμενη συνεννόηση με τον Δήμο Αθηναίων», καθώς, όπως σημειώνει, τέτοιου είδους τροποποιήσεις έχουν «μείζονα σημασία όχι μόνο για το παραδοσιακό σύνολο της Πλάκας, αλλά και για ολόκληρο το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας». Ο κ. Καμίνης καλεί τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά να αποσύρει αμέσως τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις από το νομοσχέδιο.

70 τροπολογίες!

Και βέβαια δεν είναι το καθαυτό νομοσχέδιο που προκαλεί, αλλά και οι τροπολογίες που το συνοδεύουν, οι οποίες μάλιστα ξεπερνούσαν χθες το απόγευμα τις 70, εκ των οποίων οι 11 υπουργικές! Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει σε αυτή των βουλευτών της Ν.Δ. Γιώργου Βλάχου και Θανάση Μπούρα, καθώς και του ανεξάρτητου Βασίλη Οικονόμου, οι οποίοι ζητούν να παγώσουν η βεβαίωση, η εκτέλεση και η είσπραξη των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί παράνομα μέσα σε δάση ως την κύρωση των δασικών χαρτών. Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η τροπολογία-νομοσχέδιο για τον ΟΛΠ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ