Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

Σαμαράς, μόνος στη Συγγρού

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Μόνος έχει απομείνει στη Συγγρού ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ την ίδια ώρα φουντώνει εντός της Ν.Δ. το κλίμα αμφισβήτησης σε βάρος του. Τόσο η προεκλογική εκστρατεία όσο και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε τη βαριά ήττα προκαλούν σοβαρές αντιδράσεις, που προοιωνίζονται ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της παράταξης.
Ανήσυχος παρακολουθεί την κατάσταση και ο Κώστας Καραμανλής, η ΟΝΝΕΔ «ξέσπασε» χθες, κορυφαία στελέχη έχουν αρχίσει ήδη τις συναντήσεις, ανταλλάσσοντας προβληματισμούς για την «επόμενη ημέρα», οι πρώτες αιχμηρές δηλώσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας και σήμερα συγκαλείται -σε μια εκ των πραγμάτων κρίσιμη συνεδρίαση- η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος.

Ο κ. Σαμαράς προσπαθεί από την πλευρά του να κερδίσει χρόνο και εμφανίζεται έτοιμος να «θυσιάσει» κάποιους από τους συνεργάτες του (σαν «Ιφιγένειες»), επιρρίπτοντας σε εκείνους τις ευθύνες για τα λάθη και την ήττα. Και αυτή η προσπάθεια, όμως, θεωρείται προβληματική, αφού το περιβάλλον του είναι προ πολλού διασπασμένο και αλληλοκατηγορείται για τις επιλογές που οδήγησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Βαρύ κλίμα

Το κλίμα έχει γίνει βαρύτερο από το βράδυ της Κυριακής, και ιδιαίτερα μετά την απόφαση να μην παραδώσει ο κ. Σαμαράς στον κ. Τσίπρα. Η αψυχολόγητη επίθεση στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ακολούθησε, προκάλεσε μεγαλύτερο προβληματισμό, καθώς αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι θα ακολουθηθεί μια αντιπολιτευτική τακτική περιχαράκωσης και οξύτητας, η οποία αφενός θα παραπέμπει στην υπεράσπιση του «μερκελισμού» και αφετέρου είναι ξένη στην πολιτική κουλτούρα και στο ήθος της Κεντροδεξιάς. Μάλιστα, η χθεσινή ενέργεια του Β. Μεϊμαράκη να υποδεχθεί την κυρία Κωνσταντοπούλου με μια ανθοδέσμη, προκειμένου να της κάνει μια πρώτη ενημέρωση για τη Βουλή, έστειλε πολλά «μηνύματα» προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι χθες ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια,( και πρόκειται να δεί τα επόμενα 24ωρα την Ντόρα Μπακογιάννη, το Νικήτα Κακλαμάνη και τον Απόστολο Τζιτζικώστα κα) με τον οποίο συνδέεται με μακρά φιλία, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της τελευταίας περιόδου της κυβέρνησής του Ευάγγελος Αντώναρος, με δηλώσεις του, στην ουσία ζήτησε από τον Α. Σαμαρά να δρομολογήσει την αποχώρησή του, όπως έπραξαν και άλλοι αρχηγοί της Ν.Δ. έπειτα από ήττα. Τη «σκυτάλη» πήρε και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δεν επανεξελέγη στη Β’ Αθήνας. Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε (στον Real FM) την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. για την εκλογική τακτική της και ζήτησε συνέδριο αρχών και θέσεων, ώστε να επαναβεβαιωθεί ο χαρακτήρας της κεντροδεξιάς παράταξης. Παράλληλα επιτέθηκε σε συναδέλφους του της ΝΔ για την « πολιτική θεολογία του μνημονίου» , δηλαδή τις δηλώσεις τους ότι το μνημόνιο «είναι το σημαντικότερο κείμενο που υπήρξε ποτέ , ένα σύγχρονο Ευαγγέλιο, οι δώδεκα εντολές του Μωυσέως» .

Παρέμβαση έκανε και ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο facebook υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα του κόσμου της Ν.Δ., προσθέτοντας πως, ακόμη και αν δεν το θέλουν κάποιοι, θα μιλήσει η βάση. Δήλωση έκανε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννης Παπαθανασίου, ζητώντας να γίνει ανοικτή συζήτηση για τα αίτια της ήττας, ενώ ο πρώην υπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε! Δεν αποκλείεται σήμερα κι άλλα στελέχη της Ν.Δ. να σπάσουν τη σιωπή τους και να πάρουν θέση, επιταχύνοντας τις εξελίξεις. Ο κ. Σαμαράς χθες συναντήθηκε με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Χρήστο Σταϊκούρα.

ΟΝΝΕΔ: «Η στρατηγική ήταν λάθος»

Οσον αφορά την ΟΝΝΕΔ, η οργάνωση των νέων της Ν.Δ., που σήκωσε το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας τόσο στις συγκεντρώσεις όσο και σε οργανωτικό επίπεδο, ήταν και η πρώτη που έκανε πολιτική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε μια συνεδρίαση τριών ωρών. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η ηλικιακή ομάδα 18-34 ήταν η ισχυρότερη μεταξύ εκείνων που στήριξαν τη Ν.Δ. την Κυριακή, κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε το 2004. Αρκετά μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου εξέφρασαν σημαντικές ενστάσεις για τη στρατηγική του φόβου και του «μερκελισμού», που ακολούθησε η Ν.Δ. κατά την προεκλογική εκστρατεία, και υποστηρίχθηκε ότι η παράταξη πρέπει άμεσα να εκφράσει και πάλι τον μεσαίο χώρο (το Κέντρο), ώστε να «κερδίσει» ξανά τους πολίτες που δεν μπορεί να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, που μετέχει στην Εκτελεστική Γραμματεία, είναι αποφασισμένος να συγκαλέσει την Πολιτική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ τις επόμενες ημέρες.

Η ήττα στην Εκτελεστική Γραμματεία

 Την πρώτη δημόσια αυτοκριτική του για την ήττα της περασμένης Κυριακής, ύστερα από τη δήλωση που έκανε στο Ζάππειο το ίδιο βράδυ (που πάντως δεν είχε καμία αυτοκριτική αναφορά), θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς σήμερα το απόγευμα, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ. στη Συγγρού. Το μούδιασμα από τη μεγάλη σε διαφορά ήττα δεν έχει ξεπεραστεί στο «γαλάζιο» στρατόπεδο και τα στελέχη της Ν.Δ. στις μεταξύ τους συνομιλίες δεν κρύβουν την αγωνία τους για το μέλλον της παράταξης. Επισήμως πάντως η ηγετική ομάδα επιχειρεί να περάσει ένα διαφορετικό, λιγότερο δυσάρεστο μήνυμα, καθώς το ποσοστό του κόμματος ήταν λίγο πιο κάτω από αυτό των εκλογών του Ιουνίου του 2012, παρά τη «σκληρή αλλά αναπόφευκτη» πολιτική που εφάρμοσε ως κυβέρνηση.

Συνεδρίαση

Να σημειωθεί ότι η Εκτελεστική Γραμματεία αποτελείται από 21 μέλη: Τον πρόεδρο της Ν.Δ., τους αντιπροέδρους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Σταύρο Δήμα (οι οποίοι πάντως στις τελευταίες συνεδριάσεις δεν έχουν πάει, κάτι που μάλλον θα συμβεί και σήμερα), τον γραμματέα Ανδρέα Παπαμιμίκο, τον γραμματέα της Κ.Ο. Θανάση Μπούρα, τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τη μέχρι πρότινος εκπρόσωπο Μαρία Σπυράκη, τον διευθυντή του κόμματος Κώστα Τσιμάρα και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη. Επίσης, τους ως τώρα κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Αναστάσιο Νεράντζη, Αδωνι Γεωργιάδη και Κώστα Καραγκούνη, τη Μαρία Αντωνίου, τον Γιώργο Δακή, τον Μενέλαο Δασκαλάκη, τη Μαγδαληνή Καρακόλη, τον Γιώργο Κουμουτσάκο, την Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, τον Γιάννη Πλακιωτάκη, τον Σταύρο Σταυράκογλου και τον Φίλιππο Ταυρή.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ληστεία με τα αναδρομικά στις συντάξεις!

Αντί ο ΕΦΚΑ να πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ακριβή ποσά, κατέβαλε έως και 75% λιγότερα Το επιτελικό κράτος των κυρίων Μητσοτάκη και Βρούτση...

Ο Γιώργος Κύρτσος αποθεώνει τον… εαυτό του σε ένα Ρεσιτάλ αμετροέπειας

Η δημόσια αυτοϊκανοποίηση του Κύρτσου! Ρεσιτάλ αυτοαποθέωσης έδωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, προκαλώντας -δικαίως- ποικίλα ειρωνικά σχόλια. Ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής και πρώην...

Νέος Πτωχευτικός: Χαριστική βολή για τους μικρομεσαίους!

Έρευνα: Οι «γκρίζες ζώνες» του νέου νόμου. Θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στις ευάλωτες οικογένειες, αλλά και στις επιχειρήσεις, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς Από τις...

OPAP ARENA από ψηλά-Αποκλειστικά πλάνα από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Ο υπεύθυνος του έργου Πάνος Παναγιωτίδης αποκαλύπτει στον ΟΠΑΠ πότε θα είναι έτοιμο και εξηγεί γιατί θα αποτελεί «καυτή» έδρα Το όνειρο των φίλων της...

Αντιπολίτευση: Τα αποτελέσματα του νομοσχεδίου είναι δολοφονικά

Διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ελάσσονα αντιπολίτευση, η οποία ναι μεν υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα...