Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Σαμαράς στην Κ.Ο.: Συγχωροχάρτι δεν δίνουμε σε κανέναν

Δεν πρόκειται να πάρει κανένα σφουγγάρι για να σβήσει τις αμαρτίες της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου ο Αντώνης Σαμαράς.

Αυτό το μήνυμα έστειλε, μιλώντας από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, ο πρόεδρος της Ν.Δ., σε μια ομιλία που απευθυνόταν στους βουλευτές του, στη βάση της Νέας Δημοκρατίας και στην κοινωνία.

Ο κ. Σαμαράς έδωσε ξεκάθαρη απάντηση σε όσους επιχειρούν να «παίξουν» με τρία κρίσιμα ζητήματα που τα θεωρεί κομβικά: Το θέμα των εκλογών: «Θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου». Το θέμα ψήφισης νέων μέτρων:

«Δεν πρόκειται να τα ψηφίσω”». Το θέμα της υπογραφής «μνημονιακής δήλωσης μετανοίας»: «Τέτοιου είδους δηλώσεις δεν υπογράφω».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην ομιλία του επιχείρησε, πρώτον, να εξηγήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τους λόγους που είπε «ναι» «στη μεταβατική και ειδικού σκοπού κυβέρνηση» και, δεύτερον, να δώσει στα μέλη της επιχειρήματα προς την κοινωνία· μια αποστολή που, όπως έλεγαν βουλευτές, σε αυτή τη φάση μοιάζει με ισορροπία πάνω σε τεντωμένο σκοινί, μια και δεν έχει κατακαθίσει ακόμη η σκόνη.

Ο κ. Σαμαράς στο ξεκίνημα της ομιλίας του αναφέρθηκε στους τέσσερις στόχους που έβαλε και πέτυχε στην αρχή αυτής της κρίσης:

1. Να αλλάξει ο πρωθυπουργός.

2. Να δημιουργηθεί η «μεταβατική κυβέρνηση «ειδικού σκοπού».

3. Να ξεμπλοκάρει η 6η δόση και να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση (αυτός ήταν ο ειδικός σκοπός).

4. Να οδηγηθεί η χώρα το ταχύτερο σε εκλογές.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ραδιουργίες του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που ήθελε να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία με κάθε τρόπο και έστηνε τη μια παγίδα πίσω από την άλλη για να διαιωνίσει το αδιέξοδο. Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι «η αντιπολίτευση δεν υπάρχει για να κλείνεται στο καβούκι της και να παραχωρεί πρωτοβουλίες σε άλλους όταν η χώρα είναι ακυβέρνητη». Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε κατά της πολιτικής τού «ώριμου φρούτου» και τόνισε ότι ασκεί «αντιπολίτευση εθνικής ευθύνης».

Απαντώντας στις «φωνές» που επιθυμούν παράταση της θητείας της «μεταβατικής κυβέρνησης», ξεκαθάρισε: «Δεν είναι στο χέρι κανενός να τραβήξει όσο θέλει τη διάρκεια μιας προσωρινής κυβέρνησης, χωρίς άλλη “νομιμοποίηση” πέρα από τη στήριξή της από τρία κόμματα».

Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι δεν «συγκυβερνά» η Ν.Δ., απλώς στηρίζει μια μεταβατική κυβέρνηση 100 ημερών και δεν πρόκειται αυτή «να λειτουργήσει ως προθάλαμος κυβερνητικών συνεργασιών».

Αναφερόμενος στις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε: «Δεν δίνουμε σε κανέναν συγχωροχάρτι. Σε κανέναν. Ευθύνες για εκείνα που συνέβησαν ως σήμερα από την κυβέρνηση Παπανδρέου δεν επωμιζόμαστε. Δεν διαγράφεται ό,τι έχει γίνει ως τώρα».

Χαρακτήρισε «διαδικαστική λεπτομέρεια» την επαναψήφιση επί της ουσίας του Προϋπολογισμού και ξεκαθάρισε ότι «υπογραφή» της Ν.Δ. στα χαράτσια και στους φόρους δεν υπάρχει.

Τέλος, κάλεσε τους βουλευτές της Ν.Δ. να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα μεταβατική κυβέρνηση για να ξεμπλοκάρει η 6η δόση, να γίνουν εκλογές σε 100 μέρες και να μην υπάρξουν νέα μέτρα. Κατέληξε λέγοντας:

«Τους επόμενους μήνες οφείλουμε να πάμε κοντά στον κόσμο για να του δώσουμε κουράγιο και ελπίδα. Πρέπει να γυρίσουμε και όλο τον κόσμο, για να βρούμε στηρίγματα και συμμάχους. Κι εσείς κι εγώ θα κάνουμε και τα δύο. Και σε τρεις μήνες θα είμαστε έτοιμοι να στήσουμε την Ελλάδα ξανά στα πόδια της. Μια παράταξη ενωμένη όσο ποτέ. Και έτοιμη για τα δύσκολα».

Νίκος Ελευθερόγλου


«Τέτοιες δηλώσεις (εγγραφες εγγυήσεις) δεν υπογράφω»!

Το «ως εδώ» που είχε πει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στους «εντός και εκτός» Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την υπογραφή κοινής δήλωσης για την τήρηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, ισχύει στο ακέραιο. Αυτό προκύπτει από όσα είπε και χθες ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., όπου τόνισε μεταξύ άλλων: «Το είπα και πριν και το λέω και τώρα. Εγώ τέτοιες δηλώσεις δεν υπογράφω. Τα όσα έχω πει μέχρι σήμερα, αλλά και το πλαίσιο αρχών που συμφωνήσαμε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και που αποτυπώθηκε στις δυο ανακοινώσεις της Προεδρίας, αρκούν.

Αλλωστε, όλα αυτά τα γνωρίζουν οι εταίροι μας» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και προσθέτει: «Συμφωνώ με τους στόχους, να περιοριστεί η σπατάλη του Δημοσίου, να εξαλειφθεί το έλλειμμα, να μειωθεί το χρέος, να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές. Αλλά δεν συμφωνώ με ό,τι ακυρώνει την ανάκαμψη, γιατί κανείς και τίποτε σε αυτόν τον κόσμο δεν επιβιώνει χωρίς ελπίδα».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εκείνος που -με ιδιαίτερο μένος κατά της Ελλάδας- παραμένει αμετακίνητος και κύριος υποκινητής των πιέσεων για «έγγραφες δεσμεύσεις» της νέας κυβέρνησης αλλά και των «βασικών πολιτικών δυνάμεων» είναι ο αρμόδιος της Ε.Ε. επίτροπος Ολι Ρεν.

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Ρεν ήταν εκείνος που έριξε λάδι στη φωτιά όταν ο κ. Σαμαράς το βράδυ της περασμένης Τρίτης δήλωνε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την εθνική αξιοπρέπεια της Ελλάδας.

Ο επίτροπος είχε βγει τότε απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Ε.Ε. επιμένει σε γραπτή δέσμευση και ισχυρίστηκε ότι «μετά τη μονομερή εξαγγελία του δημοψηφίσματος έχει διαταραχθεί η σχέση εμπιστοσύνης και αυτή δεν πρόκειται να αποκατασταθεί αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις».

Χθες μάλιστα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλφατάζ σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των έγγραφων δεσμεύσεων, σημείωσε ωστόσο ότι είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης να σταλούν το συντομότερο δυνατό. Ο κ. Αλφατάζ δεν διευκρίνισε αν απαιτούνται μία ή περισσότερες επιστολές, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι να ικανοποιηθεί το βασικό ζητούμενο που είναι η σαφής διαβεβαίωση προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.


Εσπασε ο πάγος


Αμήχανο ήταν το κλίμα χθες στο ξεκίνημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Οταν ο Αντώνης Σαμαράς άρχισε να ανεβάζει στροφές, επιτιθέμενος στον Γιώργο Παπανδρέου για τις ραδιουργίες του και τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να διαγραφούν οι ευθύνες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για το πού έφτασε η Ελλάδα, τα χειροκροτήματα ζέσταναν την ατμόσφαιρα, θυμίζοντας τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Λάθος και χαμόγελα


Ενα φραστικό λάθος του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αντί για κυβέρνηση Παπαδήμου μίλησε για κυβέρνηση Παπανδρέου, διορθώνοντας ταυτόχρονα και λέγοντας «έξω από εδώ», προκάλεσε αρκετά χαμόγελα. Βέβαια, με τόσους υπουργούς του Γιώργου Παπανδρέου που έχει η κυβέρνηση Παπαδήμου λογικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. μπερδεύτηκε, επιβεβαιώνοντας το ότι γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει.

Είχαν και παράπονα


Δημιουργική… γκρίνια υπήρχε σε μερίδα βουλευτών, καθώς είχαν παράπονα από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, γιατί, όπως έλεγαν, δεν τους είχε ενημερώσει για το πώς θα διεξαχθεί η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις και ποιοι θα μιλήσουν. Τώρα, αν διευθετήθηκε το θέμα, θα το δούμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

Ζήτησαν τον λόγο


Μόλις τέλειωσε την ομιλία του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ακούστηκε από το βάθος ο βουλευτής και πρώην υπουργός της Ν.Δ. Θανάσης Γιαννόπουλος να ζητεί από τον γραμματέα της Κ.Ο. να πάρουν κάποια στιγμή τον λόγο και οι βουλευτές σε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Κεφάτος ο Καραμανλής


Αλλαξε θέση και… διπλανούς χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. όχι μόνο πήγε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, παρά τα όσα άφηναν να διαρρεύσουν παπαγαλάκια περί δυσαρέσκειάς του, αλλά και ήταν ιδιαίτερα κεφάτος. Δίπλα του ήταν ο Θανάσης Νάκος και ο Σταύρος Καλογιάννης. Εκείνος, πάντως, που ήταν ο… αίτιος του κεφιού άκουγε στο όνομα Κώστας Τζαβάρας.

Με τρεις απόντες


Απουσίες υπήρξαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Μεταξύ αυτών, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, που ήταν στη Γερμανία, στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που δεν είναι πλέον βουλευτής, και η Ελενα Ράπτη. Η τελευταία, μάλιστα, είχε στείλει επιστολή προς τον γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Κ. Τασούλα, ενημερώνοντας ότι θα απουσιάζει από τη συνεδρίαση του κόμματος το μεσημέρι στη Βουλή. Αιτία, το προγραμματισμένο ραντεβού στη Θεσσαλονίκη με 300 γυναίκες, προκειμένου να κάνουν δωρεάν μαστογραφία από κινητό μαστογράφο του Θεαγένειου νοσοκομείου, το οποίο, ως γραμματέας εθελοντισμού, είχε κανονίσει εδώ και ημέρες σε συνεργασία με το σωματείο «Αλμα ζωής».

«Φωτιά» στα iPad


Δύο iPad κυκλοφορούσαν χθες την ώρα που μιλούσε ο κ. Σαμαράς. Το ένα το είχε ο Πάνος Καμμένος και το άλλο ο Ευάγγελος Αντώναρος. Αλλοι προτιμούσαν τα παραδοσιακά κινητά αφής, ενώ κάποια άλλα χτυπούσαν την ώρα της ομιλίας. Το ωραίο είναι ότι κάποιοι τα σήκωναν κιόλας. Λίγος σεβασμός δεν θα έβλαπτε…

{{-PCOUNT-}}47{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ