20|09|2020

Σαμαράς: «Θα μούμε σε ανάκαμψη το 2014»

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας και του κόμματός του όσο και προς το εξωτερικό έστειλε με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός παράλληλα, έναν μήνα μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, έκανε τον πρώτο απολογισμό του και οριοθέτησε τους στόχους του.

Οι πυλώνες της ομιλίας του κ. Σαμαρά επικεντρώθηκαν επιγραμματικά:

-Επαναδιαπραγμάτευση όταν θα γίνουν τα βήματα που πρέπει ώστε να την κερδίσουμε.

-Υπονομευτές της χώρας οι ανόητοι ή ανεύθυνοι ξένοι που λένε ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει.

-Στην υπόθεση της Χαλυβουργίας μπήκε τέλος στην ασυδοσία των συντεχνιών.

-Οι παράνομοι μετανάστες θα φύγουν, θα ανακηρύξουμε την ΑΟΖ, θα αποκαλύψουμε τους κουκουλοφόρους.

-Μέσα στην τετραετία η ανεργία από το 24% θα πέσει στο 10%.

-Οχι σε νέα μέτρα.

-Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να αποτύχει.

-Οποιος βουλευτής της Ν.Δ. απογοητεύσει τον ελληνικό λαό για να παίξει παιχνίδια θα βρεθεί εκτός.

Ο κ. Σαμαράς, που χειροκροτήθηκε αρκετές φορές από τους βουλευτές του, μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Πρώτος μας στόχος, να φρενάρουμε την ύφεση και να αρχίσει η ανάκαμψη. Να σώσουμε θέσεις εργασίας και να αρχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Σήμερα η ανεργία πλησιάζει το 24% και μέσα σε μια τετραετία μπορούμε να την κατεβάσουμε στο 10%. Μέσα στη φετινή χρονιά θα έχουμε αρχίσει να συγκρατούμε την ύφεση. Και στις αρχές του 2014 θα μπορέσουμε να περάσουμε στην ανάκαμψη, που παραμένει άπιαστο όνειρο εδώ και πέντε χρόνια».

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στην επαναδιαπραγμάτευση τόνισε:

«Μας κατηγορούν ότι δεν επιτύχαμε σε λίγες εβδομάδες αυτά που διακηρύξαμε ότι είναι στόχοι τετραετίας. Σε μια στιγμή που υπάρχουν σοβαροί κραδασμοί σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, μας κατηγορούν ότι δεν πήγαμε να εκβιάσουμε τους πάντες! Μας κατηγορούν ότι δεν κάναμε ενέργειες που θα οδηγούσαν σε διεθνή απομόνωση της χώρας. Πάμε λοιπόν σε επαναδιαπραγμάτευση, που θα είναι επιτυχής για μας, εφόσον έχουμε βελτιώσει τη θέση μας».

«Βέβαια», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς ανεβάζοντας τους τόνους, «υπάρχουν κάποιοι ξένοι αξιωματούχοι, που κάθε τόσο βγαίνουν και προεξοφλούν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει! Τους θεωρώ -και το λέω ανοιχτά και δημόσια- υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας! Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ορθοποδήσει η χώρα κι εκείνοι κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτύχουμε. Δεν ξέρω πια αν το κάνουν συνειδητά ή από ανοησία. Ξέρω όμως ότι είναι ανεύθυνοι. Και εν πάση περιπτώσει δεν θα τους περάσει»… Απευθυνόμενος στους βουλευτές του πρόσθεσε: «Τέτοιες στιγμές το να δίνουν κάποιοι μάχες προσωπικών στρατηγικών, μάχες οπισθοφυλακών, μάχες στα μετόπισθεν, όταν όλη η προσοχή μας πρέπει να είναι συγκεντρωμένη στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος, είναι ολέθριο. Οι αντίπαλοι της κυβέρνησής μας παίζουν ακόμα τέτοια μικροκομματικά παιχνίδια. Και ο λαός θα τους αντιμετωπίσει όπως τους αξίζει. Αλλά αν κάποιοι παίξουν τέτοια παιχνίδια και μέσα στην παράταξή μας ο λαός θα τους αντιμετωπίσει ακόμα πιο αυστηρά. Και πριν τον λαό θα τους αντιμετωπίσω εγώ! Στο όνομα του λαού».

Τέλος διά βοής εξελέγη νέος γραμματέας της Κ.Ο. ο βουλευτής Θανάσης Μπούρας.

Νίκος Ελευθερόγλου

Γιώργος Λυκουρέντζος


Το παρασκήνιο της αναβολής για την Πολιτική Επιτροπή

Με μια λιτή ανακοίνωση και με αφορμή το «έκτακτο νέο πρόγραμμα, η ορισθείσα για την Πέμπτη 26 Ιουλίου σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. δεν θα πραγματοποιηθεί. Η σύγκληση του οργάνου θα επαναπροσδιοριστεί». Να σημειώσουμε ότι το κεντρικό θέμα της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής ήταν η εκλογή του αντικαταστάτη του κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου που υπουργοποιήθηκε. Για όσους όμως γνωρίζουν τα εσωκομματικά δρώμενα και όσα διαδραματίζονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες, η αναβολή της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής εκτονώνει μια κατάσταση που θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις. Και γι’ αυτό, ο χρόνος δεν είχε κριθεί επαρκής για να γίνει το αναγκαίο «μασάζ» που θα απορροφούσε τους κραδασμούς των πολλών υποψηφιοτήτων.

Η αναμέτρηση αυτή τη στιγμή, με επτά υποψηφίους να διεκδικούν τη θέση του γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής, σήμαινε στην πράξη απανωτές ψηφοφορίες, μια και κανείς δεν φερόταν ικανός να συγκεντρώσει το 50% συν μία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιοι θα ήταν ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, που πρώτος είχε εκδηλώσει δημόσια ενδιαφέρον και είχε στείλει σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ο γραμματέας Συνδικαλισμού Φίλιππος Ταυρής, που φερόταν να είχε τη στήριξη της ηγεσίας του κόμματος, ο κ. Νίκος Νικολόπουλος, που παραιτήθηκε πρόσφατα από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας, ο κ. Παναγιώτης Αδρακτάς και ο νέος βουλευτής Βοιωτίας Γιάννης Καράμπελας.

Η υποψηφιότητα του κ. Καράμπελα μάλιστα, όπως σχολίαζαν κύκλοι του Μαξίμου, συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου το κόμμα να περάσει στη νέα εποχή, να προχωρήσει η αναδιοργάνωσή του και το άνοιγμά του σε νέες ηλικιακά κατηγορίες, εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής και πολιτικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Στην κούρσα ήθελαν να μπουν και κομματικά στελέχη όπως οι κ. Λαμπρόπουλος και Κοκώσης.

Η νέα συνεδρίαση του οργάνου θα οριστεί πάντως όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαβουλεύσεων, ώστε να μην τραυματιστεί η εικόνα της παράταξης.


Επίθεση από τους «άπιστους Θωμάδες»

O ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με την ομιλία του στην Κ.Ο. της Ν.Δ. «διάλεξε την επέτειο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας για να διακηρύξει τις προθέσεις μιας δεξιάς και αυταρχικής κυβέρνησης, που θέτει τους πολίτες στο περιθώριο, ενώ απομονώνει τη χώρα από την Ευρώπη».

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «μετατρέποντας την εντολή του ελληνικού λαού για επαναδιαπραγμάτευση σε κουρελόχαρτο που πέταξε στον κάλαθο των δανειστών, ο κ. Σαμαράς έχει το θράσος -ξεπερνώντας ακόμα και τις αντίστοιχες προβλέψεις των μνημονιακών προκατόχων του- να υπόσχεται ότι θα μειώσει την ανεργία στο 10%, ότι θα ανακόψει την ύφεση και -στη «Δευτέρα Παρουσία», αφού πλήρως ισοπεδωθεί η χώρα- θα επαναδιαπραγματευτεί».

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες χαρακτήρισαν την ομιλία Σαμαρά έκθεση ιδεών, γεμάτη εξαγγελίες και ευχολόγια.

Η Χρυσή Αυγή στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει: «Αντιγράφοντας την ατζέντα της Χρυσής Αυγής για λαθρομετανάστες, ΑΟΖ, ορυκτό πλούτο και κουκουλοφόρους, ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να κερδίσει τις εντυπώσεις».

Ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση της Χαλυβουργίας έκανε το ΚΚΕ: «Εχθρός των εργαζομένων είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του και όχι οι απεργοί χαλυβουργοί – θύματα του καπιταλιστικού κέρδους και της βάρβαρης πολιτικής που το υπηρετεί».

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόνεσε τους Τούρκους η «Δημοκρατία» – Χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης για την πληρωμένη απάντηση

Ο Τσαβούσογλου κάλεσε τον πρέσβη μας για εξηγήσεις Ε να πρωτοσέλιδο εφημερίδας μπορεί να προκαλέσει ενθουσιασμό και να εκφράσει το πατριωτικό αίσθημα του λαού. Από...

Έτοιμοι για εθνικές παραχωρήσεις!

Ανησυχία από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη ότι η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί προς συζήτηση το εύρος της επήρειας των νησιών μας Ζωηρή ανησυχία προκαλούν οι χθεσινές...

Κυριάκος Βελόπουλος: Δεν ντρέπεστε για τη δήλωση του Ζάεφ;

Επιτέθηκε κατά μέτωπο στην κυβέρνηση για τη στροφή 180 μοιρών, επικαλούμενος το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» Στη Βουλή έφτασε το χθεσινό αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «δημοκρατίας»...

Ευρωβουλή: Καλεί την Άγκυρα να βάλει άμεσα «φρένο» στις προκλήσεις

Στο ψήφισμα που πέρασε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν «την πλήρη...

Ο Γερμανός πρέσβης ομολογεί οτι χαϊδεύουν την Τουρκία

Μίλησε για την καλή σχέση τους, ενώ δεν του άρεσε η κριτική. Την ίδια ώρα ο... Φον Δημητράκης Καιρίδης έσπευσε να εκθειάσει το Βερολίνο Ζητώντας...