Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Σαμποτάζ στα τρακτέρ με το κόλπο Σημίτη

«Αόρατο χέρι» στο Κιλελέρ ακινητοποίησε 80 οχήματα αφαιρώντας τις μπαταρίες τους!

Μνήμες από το μακρινό 1997, τότε που η κυβέρνηση Σημίτη, με υπουργό Γεωργίας τον Στέφανο Τζουμάκα, ξεφούσκωνε τα λάστιχα και έριχνε ζάχαρη στα ρεζερβουάρ των τρακτέρ, ξύπνησαν χθες, καθώς αγρότες από τη Λάρισα άφησαν αιχμές για σαμποτάζ από αγνώστους προκειμένου να μην φτάσουν στην κοιλάδα των Τεμπών. Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής Αγώνα της περιοχής, δεκάδες αγρότες, που είχαν συγκεντρώσει τα τρακτέρ τους στην περιοχή του Κιλελέρ, βρέθηκαν χθες το πρωί αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς διαπίστωσαν ότι οι μπαταρίες από τις μηχανές των οχημάτων τους είχαν κάνει… φτερά.

«Καταγράψαμε κλοπές σε τουλάχιστον 80 τρακτέρ, ενώ οι δράστες έκοψαν και καλώδια προκειμένου να αφαιρέσουν τις μπαταρίες. Είναι μεγάλη η ζημιά για τους αγρότες και προσπαθούμε τώρα να συγκεντρώσουμε κάποια χρήματα για να τους βοηθήσουμε. Τα τρακτέρ ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν για τα Τέμπη, αλλά ύστερα από αυτό το περιστατικό παρέμειναν στο Κιλελέρ» ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Λάρισας Φάνης Τραγάκης.

Στον ύπνο

Υπενθυμίζεται ότι στις μεγάλες κινητοποιήσεις, που έγιναν πριν από 20 χρόνια, οι αγρότες έπιασαν στον… ύπνο την κυβέρνηση Σημίτη, έστησαν μπλόκα στις εθνικές οδούς και παρέμειναν στους δρόμους για περισσότερους από δύο μήνες. Χιλιάδες αγρότες παρέταξαν τότε τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Βιοκαρπέτ προκαλώντας τριγμούς στην κυβέρνηση, που κατέφυγε τελικά στη λύση της… δολιοφθοράς με τη συνδρομή των ΜΑΤ! Προχωρώντας σε μια πρωτοφανή ενέργεια, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και διέσυρε τη χώρα διεθνώς, καθώς οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου, αστυνομικοί ξεφούσκωναν τα λάστιχα και προκαλούσαν φθορές στα τρακτέρ των «εξαγριωμένων» αγροτών.

«Πρόβα τζενεράλε»  ο σημερινός δίωρος αποκλεισμός της εθνικής οδού στα Τέμπη

Να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αποφάσισαν οι αγρότες, που βρίσκονται στα μπλόκα των Τεμπών, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό. Οι αγρότες θα αποκλείσουν σήμερα, από τις 12 ως τις 2 το μεσημέρι, την εθνική οδό στο ύψος των Τεμπών, αφήνοντας πάντως τα τρακτέρ τους παρκαρισμένα στην άκρη του δρόμου. Η δίωρη διακοπή της κυκλοφορίας αποτελεί «πρόβα τζενεράλε» για τις επόμενες, πιο δυναμικές κινητοποιήσεις που έχουν προαναγγείλει, σε περίπτωση που δεν θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο γενικό προσκλητήριο που έχει απευθύνει, για αύριο το μεσημέρι, το μπλόκο των Τεμπών, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενεργειών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι αγρότες να σκληρύνουν τη στάση τους και να αποκλείσουν τα τελωνεία, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο «παράλυση» στα σύνορα της χώρας. Στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπήκαν χθες και οι αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία, οι οποίοι παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίστας. Με εκατοντάδες τρακτέρ ενισχύθηκε το μπλόκο στη Νίκαια της Λάρισας, ενώ μεγάλη ήταν η κινητικότητα στον νευραλγικό κόμβο των Μικροθηβών, όπου κατέφθαναν συνεχώς αγρότες από τον Αλμυρό και τα Φάρσαλα για να ενισχύσουν το «μέτωπο». Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους κόμβους Αλμυρού, Πλατύκαμπου και Γυρτώνης προχώρησε η Τροχαία.

Δυναμώνουν τα μπλόκα σε όλη τη Μακεδονία!

Ενδυνάμωση των μπλόκων και συμβολικούς αποκλεισμούς είχε το χτεσινό πρόγραμμα των αγροτών στη βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι φαίνονται αποφασισμένοι να δείξουν στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, εάν δεν αποσυρθούν το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.
Στον Προμαχώνα, όπου χτες έκλεισαν για μία ώρα τον δρόμο, στο τελωνείο δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων από τα φορτηγά που κατευθύνονταν προς τη Βουλγαρία. Το μπλόκο ενισχύθηκε και με άλλα τρακτέρ, ξεπερνώντας τα 1.300, τα οποία κατέκλυσαν και τα δύο πάρκινγκ του τελωνείου.

«Κλείσαμε για μία ώρα τον δρόμο συμβολικά και έτσι θα συνεχίσουμε γιατί κατανοούμε και τα προβλήματα των επιχειρηματιών που θέλουν να διακινήσουν τα προϊόντα τους και δεν σκοπεύουμε να τους δημιουργήσουμε άλλο ένα πρόβλημα. Ομως θα παραμείνουμε εδώ κλείνοντας συμβολικά τον δρόμο. Αν προχωρήσουμε σε επ’ αόριστον αποκλεισμό, δεν θα φταίμε εμείς αλλά ο πρωθυπουργός» είπε στη «δημοκρατία» ο αγρότης και μέλος της επιτροπής του μπλόκου Παναγιώτης Αραμπατζής.

Υπό κατάληψη είναι η Εγνατία Οδός στο μπλόκο των Κερδυλλίων, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 700 τρακτέρ, ενώ χθες συζητήθηκε το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κλείσιμο και των παρακαμπτήριων δρόμων.
Στα διόδια των Μαλγάρων αυξήθηκαν τα τρακτέρ, φτάνοντας τα 400, με τους αγρότες να κλείνουν συμβολικά και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τις 12.30 έως 14.00 και από τις 19.30 έως τις 20.00.
«Προς το παρόν θα κλείνουμε τα διόδια συμβολικά. Στη συνέχεια θα δούμε. Πάντως, εάν κλείσουμε επ’ αόριστον, δεν θα φταίμε εμείς αλλά η κυβέρνηση» είπε και ο αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Ανεστίδης.

Δίωρο αποκλεισμό της διασταύρωσης στα Κοκκινόγεια Δράμας που οδηγούν προς το τελωνείο της Εξοχής πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι συμμετέχοντες στο μπλόκο, το οποίο αριθμεί περίπου 500 τρακτέρ.
Στην Πέλλα έχουν στηθεί δύο μπλόκα, στον κόμβο του Μελισσίου και στην Παραλίμνη, επί της εθνικής οδού Γιαννιτσών – Θεσσαλονίκης, και συζητήθηκε η ενοποίησή τους, ενώ σε συμβολικό αποκλεισμό μίας ώρας προχώρησε χτες το βράδυ το μπλόκο που έχει στηθεί στη Χαλκηδόνα.

Τέλος, χτες ενισχύθηκε το μπλόκο της Κουλούρας στον νομό Ημαθίας και σήμερα αναμένεται κατάληψη του οδοστρώματος της Εγνατίας Οδού.

Φ.Χ.

Προς ακατάσχετο οι επιδοτήσεις

Την άμεση θέσπιση της προστασίας των επιδοτήσεων από κατασχέσεις έναντι χρεών, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, προωθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Οπως τόνισε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα τεθεί όριο ακατάσχετου των επιδοτήσεων, ως εξής: για επιδοτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί μόνο το 10% του ποσού, για επιδοτήσεις μέχρι 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 20% του ποσού και για επιδοτήσεις πάνω από 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 50% του ποσού, ενώ παραμένει σε ισχύ το αφορολόγητο των αγροτικών ενισχύσεων κάτω από 12.000 ευρώ. Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό των αγροτών, χαρακτήρισε ευνοϊκό σε σχέση με άλλους κλάδους το προτεινόμενο νέο πλαίσιο, αφού εξασφαλίζεται η προσαρμογή των ασφαλίστρων μέχρι το 2019, και το εισόδημα που ορίζεται ως βάση για τον υπολογισμό της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς είναι το 80% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργαζομένου.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ