Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020

Σαράντα μεγιστάνες βγάζουν στο σφυρί τα ιδιωτικά νησιά τους

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Από τα τέλη του 2008 -αρχή της κρίσης- έως και σήμερα διπλασιάστηκαν τα πωλητήρια ελληνικών νησιών, αναφέρουν οι μεσίτες που συνεργάζονται με διεθνείς εταιρίες ακινήτων.

Εάν προσθέσουμε μάλιστα και τα 562 νησιά ή νησίδες που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Δημοσίου, συνολικής έκτασης 240.000 στρεμμάτων, η λίστα με τους προς πώληση ιδιωτικούς παραδείσους αποκτά επικές διαστάσεις. Ωστόσο, ο κατάλογος με τα εμπόδια, που ουσιαστικά απαγορεύουν την όποια αξιοποίησή τους, είναι ακόμη μεγαλύτερος, γι’ αυτό και οι επενδυτές αναζητούνται με το κιάλι.

Εντούτοις, τους τελευταίους έξι μήνες κάτι φαίνεται να αλλάζει. Οχι τόσο σε θεσμικό επίπεδο, αλλά όσον αφορά το εύρος της ζήτησης. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγες εβδομάδες πριν ολοκληρώθηκε και τυπικά η μεταβίβαση ως «πακέτο» δύο νησιών στο σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων στο Ιόνιο. Πρόκειται για τα νησιά Προβάτι και Οξειά. Ο νέος ιδιοκτήτης είναι αραβικό fund, το οποίο φέρεται να ελέγχεται από Λιβανέζο επιχειρηματία. Αν και γράφτηκε ότι το πευκόφυτο νησάκι Οξειά, το οποίο μετά τον θάνατο του Ελληνοαυστραλού μεγιστάνα Σπύρου Σταμούλη πέρασε στην ιδιοκτησία της συζύγου του Ελένης και των δύο παιδιών του, Χάρη και Μελίνας, πωλήθηκε σε μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, η μεταβίβαση έγινε στο εν λόγω επενδυτικό κεφάλαιο. Τουλάχιστον έτσι αναφέρεται από παράγοντα της κτηματομεσιτικής αγοράς. Βέβαια δεν αποκλείεται στο fund να συμμετέχει και η βασιλική οικογένεια του Κατάρ. Το τίμημα δε για την πώληση των δύο νησιών έφτασε στα 8.000.000 ευρώ, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τις ζητούμενες τιμές πριν από δύο χρόνια.

Το ακατοίκητο νησάκι της Οξειάς είναι εύκολα προσβάσιμο και ιδανικό για ανάπτυξη σε ορισμένα από τα 1.236 στρέμματά του. Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του νησιού προστατεύεται, ως μέρος του οικολογικού δικτύου Natura 2000, είναι δυνατό κάποιο τμήμα του νησιού να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί, υποστηρίζεται από τους ειδικούς. Το Προβάτι, από την άλλη, είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος μετά τον Πεταλά, την Οξειά και τη Δρακονέρα. Εχει έκταση 1,18 τ.χλμ., ενώ στο νησί υπάρχουν περίπου 700 ελιές και άλλα δέντρα διάφορων ειδών. Η τιμή πώλησης που αναγραφόταν στις διάφορες αγγελίες πώλησής του ήταν 3.600.000 ευρώ, ενώ η ζητούμενη τιμή για την Οξειά ήταν 7.000.000 ευρώ.

Στα σχέδια του νέου ιδιοκτήτη είναι η ανέγερση πολύ μικρού αριθμού πολυτελών επαύλεων, οι οποίες θα διαθέτουν πριβέ μαρίνες για τη φιλοξενία Αράβων κροίσων.

Οσο για τον εμίρη του Κατάρ, λέγεται ότι έχει ενδιαφερθεί για ένα γειτονικό νησί, τη Μάκρη.

Ας σημειωθεί ότι ο Farhad Vladi, ιδιοκτήτης της κτηματομεσιτικής εταιρίας Vladi Private Islands που εξειδικεύεται στην πώληση νησιών, με 2.000 μεταβιβάσεις τα τελευταία 40 χρόνια, είχε αναφέρει πρόσφατα στον γερμανικό Τύπο ότι 40 Ελληνες θέλουν να πουλήσουν τα νησιά που κατέχουν, όταν το 2008 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 20.

Στην ουσία όμως είναι σχεδόν αδύνατον για κάποιον ξένο να αποκτήσει ελληνικό νησί, γιατί χρειάζεται 32 άδειες. Μεταξύ αυτών χρειάζεται η έγκριση τεσσάρων υπουργείων. Συγκεκριμένα, από το Εθνικής Αμυνας, το Γεωργίας, το Περιβάλλοντος και Χωροταξίας και το Πολιτισμού. Επιπλέον απαιτείται έγκριση από το Πολεμικό Ναυτικό και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ πρέπει να γίνει προσύμφωνο με διαλυτική αίρεση για έξι μήνες προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές άδειες στο όνομα του αγοραστή (αρθρ. 25-30 ν. 1890/92 και ν. 2148/52).

Σήμερα μπορεί να βρει κανείς ελληνικά ιδιωτικά νησιά σε τιμή ευκαιρίας, όπως ο Αγιος Αθανάσιος, δίπλα στην Ιτέα στον Κορινθιακό Κόλπο, που εμφανίζεται να πωλείται αντί 1.600.000 ευρώ.

Σχετικά φθηνό είναι και το Μόδι στο σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων, που βρίσκονται στις νοτιοανατολικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Η νησίδα έχει έκταση 550 στρεμμάτων και είναι ακατοίκητη. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Ιθάκης. Εχουν αποχαρακτηριστεί ως μη δασικά 265 στρέμματα και αποτελεί, όπως αναφέρεται στην αγγελία, μια μεγάλη ευκαιρία για τουριστική επένδυση ή ιδιοκατοίκηση. Βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι του Αστακού. Τιμή πώλησης στα 2.000.000 ευρώ.

Τα Σπαλαθρονήσια στη Σιθωνία Χαλκιδικής βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή και θεωρούνται επίσης ευκαιρία. Το νησί είναι καταπράσινο και η έκτασή του είναι 104 στρέμματα, με υψηλότερη κορυφή 148 μέτρα. Αποχαρακτηρισμένα ως μη δασικά 84 στρέμματα, χωρίς να εμπλέκεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία, με τίτλους ιδιοκτησίας, πωλείται αντί 10.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με την αγγελία πώλησης έχει δυνατότητα για κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας με μαρίνα, ενώ χτίζει 200 τ.μ. (έως δύο ορόφους) ανά έξι στρέμματα.

Η Ατοκος, ανατολικά της Ιθάκης, που ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου, επίσης πωλείται και σε τιμή αρκετά υψηλή (40.000.000 ευρώ). Ανήκει στο σύμπλεγμα των βόρειων Εχινάδων, αν και είναι κάπως απομακρυσμένη από τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος. Εχει έκταση 4.400 στρέμματα και διοικητικά ανήκει στον Δήμο Ιθάκης. Η Ατοκος διαθέτει αρκετούς κολπίσκους, κατάλληλους για σκάφη. Στο νησί υπάρχει ένα μικρό σπίτι, αλλά και ένα εκκλησάκι.

Και για το νησί, που ανήκει από το 1978 κατά 50% στην πρώην υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, εμφανίζεται αγγελία πώλησης. Η Ρήνεια ή Αστακοβρίθης, συνολικής έκτασης 550 στρεμμάτων, βρίσκεται δυτικά της Σκύρου, ανάμεσα στις νησίδες Βάλαξα και Σκυροπούλα. Διοικητικά ανήκει στον Νομό Ευβοίας, στον Δήμο Σκύρου και είναι ακατοίκητο. «Η έκτασή του είναι 550 στρέμματα, εκ των οποίων 20 στρέμματα είναι αποχαρακτηρισμένα ως μη δασικά, δεν είναι Natura και δεν έχει κανέναν περιορισμό ως προς τη δόμηση» αναφέρεται στην αγγελία, ενώ υποστηρίζεται ότι «χτίζει» 3.058 τ.μ. ξενοδοχείο ή 400 τ.μ. κατοικίες. Το νησί είναι επίπεδο και καταπράσινο, και καλύπτεται από δέντρα μετρίου αναστήματος. Τιμή πώλησης: 6.000.000 ευρώ.

Offshore που ανήκει στον λαϊκό τραγουδιστή Βασίλη Τερλέγκα πωλούσε το νησί Σωρός στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, στο Ιόνιο. Η Σωρός είναι ιδιόκτητη από το 1924 και η συνολική έκταση του νησιού φτάνει τα 330 στρέμματα.

Το πιο ακριβό πάντως από τα προς πώληση ιδιωτικά νησιά είναι ο Πάτροκλος, της οικογένειας Γιατράκου, το οποίο πωλείται με τιμή εκκίνησης τα 150.000.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο νησί 2.600 στρεμμάτων απέναντι από το Σούνιο πωλείται εδώ και τουλάχιστον μια 15ετία, με ενδιαφερόμενους μέχρι και τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, αλλά ακόμη απούλητο είναι. Πάντως από την πλευρά των ιδιοκτητών λέγεται ότι το ενδιαφέρον παραμένει υψηλό, όμως η ραθυμία των Αρχών να οριοθετηθεί η αρχαιολογική ζώνη σε συνδυασμό με τις αγκυλώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπλοκάρουν προσώρας τις όποιες διαδικασίες.

Ο Πεταλάς, επίσης στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, μεταξύ Ιθάκης και Λευκάδας, εμφανίζεται επίσης σε αγγελίες να πωλείται με τιμή εκκίνησης τα 35.000.000 ευρώ. Διαθέτει δενδρώδη βλάστηση, απέχει 800 μέτρα από την ακτή και διαθέτει εφτά κολπίσκους.

Το Αρκούδι, μεταξύ Ιθάκης και Μεγανησίου, που ανήκει στο σύμπλεγμα των Τηλεβοΐδων Νήσων, πωλείται στα 48.000.000 ευρώ. Εχει έκταση 4.200 στρέμματα και είναι ακατοίκητο. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Ιθάκης.

Πρόκειται για ένα καταπράσινο νησί με 1.265 στρέμματα, πλήρως αποχαρακτηρισμένα ως μη δασικά.

Υπάρχει μελέτη για κατασκευή πολυτελών κατοικιών, ελικοδρομίων και λιμανιών. Χτίζει 130 τ.μ. + 130 τ.μ. υπόγειο ανά 10 στρέμματα. Το Αρκούδι είναι ένας παράδεισος, αναφέρεται στην αγγελία, ενώ χαρακτηρίζεται «δεύτερος Σκορπιός».

Στα 18.000.000 ευρώ εμφανίζεται η τιμή πώλησης της Αγίας Τριάδας, του νησιού κοντά στην Ερέτρια, που ανήκει από το 1958 στην οικογένεια Παπανικολάου. Το νησί έζησε ένδοξες στιγμές τη δεκαετία του ’60, καθώς ενδιαφέρθηκαν να το αγοράσουν οι Beatles, ενώ είχε και φανατικούς επισκέπτες, όπως η βασίλισσα Φρειδερίκη, ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ κ.ά.

Στο σφυρί φαίνεται ότι έχουν βγει και δύο από τους εννέα Διαπόριους Νήσους στον Σαρωνικό (μεταξύ Αίγινας – Αγκιστριού) και συγκεκριμένα ο Αγιος Θωμάς και ο Αγιος Ιωάννης. Επίσης πωλούνται η Αργυρόνησος στο βορειοδυτικό άκρο της Εύβοιας, συνολικής έκτασης 236 στρεμμάτων, όπου υπάρχουν δύο παλαιές οικίες, καθώς και το Ασπρονήσι (130 στρέμματα), το οποίο έχει το προνόμιο να βρίσκεται φάτσα στην Καλντέρα στη Σαντορίνη, γι’ αυτό και η τιμή του είναι αρκετά τσουχτερή.

Ξανθή Γούναρη

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι αριστεροί δεν έχουν ιερό και όσιο!

Ενόχλησαν συριζαίους και Γιάνη τα στρατιωτικά, θρησκευτικά σύμβολα που προβλήθηκαν στη Βουλή Δείχνοντας γι' άλλη μια φορά ότι δεν έχουν ιερό και όσιο, όπως λέει...

Υπαίθριο νοσοκομείο εκστρατείας στήνουν στη Θεσσαλονίκη

Επιστρατεύονται αντίσκηνα και κοντέινερ για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες νοσηλείας Στα όριά τους βρίσκονται τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, λόγω της σφοδρότητας με την οποία...

Η ώρα των απολογιών για τους 12 απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Ο επιχειρηματίας στους δικαστές: «Γι’ αυτούς που έχουν μεταμεληθεί, δείξετε επιείκεια» Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δίκη για την απαγωγή του 56χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη,...

Έκλεψαν τα παπούτσια και την ολυμπιακή δάδα του Τσαπατάκη

Θύμα διάρρηξης στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη έπεσε ο Ελληνας παραολυμπιονίκης της κολύμβησης Αντώνης Τσαπατάκης. Ο ίδιος, με ένα Instagram story του, αποκάλυψε πως...

«Ελλάδα 2021» και η οργάνωση της συλλογικής μνήμης

Η καθ' όλα θεμιτή πρωτοβουλία εκ μέρους της Πολιτείας για τη διοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική...