Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Σαρώνει η φτώχεια και τους Ιταλούς!

Πρώτα δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για το εθνικό χρέος που κατέγραψε νέο ρεκόρ. Ακολούθησαν τα στοιχεία για την εθνική φτώχεια. Ομολογουμένως πολύ εντυπωσιακά για μια χώρα που ανήκει στο κλαμπ των μεγάλων της Ευρώπης με βαριά βιομηχανία και εξαγωγές δισ. ευρώ. Κι όμως η Ιταλία λυγίζει υπό το βάρος της κρίσης που σαρώνει τον ευρωπαϊκό Νότο. Τα στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου της χώρας Istat για τη φτώχεια δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα. Αντιθέτως, μαρτυρούν ότι η ισχυρή της Μεσογείου είναι έτοιμη να σκάσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα άτομα «σε απόλυτη κατάσταση ένδειας», από το 5,7% του πληθυσμού που ήταν το 2011, άγγιξαν πέρυσι το 8%, ποσοστό που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων οκτώ ετών. Πρόκειται για άτομα που «δεν μπορούν ούτε να αγοράσουν τα στοιχειώδη, απαραίτητα αγαθά για μια αξιοπρεπή ζωή», όπως τονίζεται σε ειδική έκθεση.

Σχεδόν το 50% ζει σε περιφέρειες της Κάτω Ιταλίας, οι οποίες μαστίζονται από χρόνιο πρόβλημα ανεργίας και οργανωμένου εγκλήματος. Σε αυτές τις περιοχές είναι ενδεικτικό ότι χιλιάδες παιδιά δεν είναι σε θέση ούτε να φοιτήσουν στο σχολείο, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα στοιχειώδη.

Το 15,8% των Ιταλών, δηλαδή 9.563.000 πολίτες, ζει, σύμφωνα με την Istat, «σε συνθήκες σχετικής ένδειας». Το όριο για να ενταχθεί μια οικογένεια με δύο μέλη στη στατιστική αυτή κατηγορία είναι «να διαθέτει μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 990 ευρώ». Στην Ελλάδα, βέβαια, το όριο αυτό είναι πλέον ο κανόνας για μια οικογένεια, όπου συνήθως ο ένας από τους δύο ενήλικες είναι άνεργος.

Στην Ιταλία οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι και θεωρούνται φτωχοί ανέρχονται σε 8,6% του συνολικού πληθυσμού ηλικιωμένων. Οπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, στην περίπτωση αυτή οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ακόμη και αυτοί που λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη, μπορεί και να θεωρηθούν εν μέρει «τυχεροί», καθώς οι μηνιαίες αποδοχές τους προσαρμόζονται υποχρεωτικά στις αυξήσεις του πληθωρισμού.

Την ίδια ώρα τα κόκκινα δάνεια στις ιταλικές τράπεζες αυξάνονται. Τον Μάιο άγγιξαν τα 136 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ενωση Ιταλικών Τραπεζών (ABI). Την ίδια ώρα τα δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στον χρηματοοικονομικό τομέα υποχώρησαν τον Ιούνιο κατά 3,1%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ