Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Σαρωτικές αλλαγές από Μητσοτάκη στις μετακινήσεις υπαλλήλων με την εισαγωγή του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας

Σαρωτικές αλλαγές για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα προαναγγέλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την εισαγωγή μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», με το νέο σύστημα καταργείται το υπάρχον καθεστώς μετατάξεων και αποσπάσεων και αντικαθίσταται με διαγωνισμό επί των κενών θέσεων, στον οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα συμμετέχουν θα μοριοδοτούνται μέσω ΑΣΕΠ. Με τη θεσμοθέτηση αξιοκρατικών κριτηρίων ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να δώσει τέλος στο σημερινό καθεστώς μετακινήσεων υπαλλήλων.

Με την τρόικα

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έθεσε το θέμα στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας και η θεσμοθέτηση του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας θα ενταχθεί στις δράσεις της κυβέρνησης για το 2014, μετά και την ολοκλήρωση της διαθεσιμότητας 25.000 υπαλλήλων.

Ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας θα βασίζεται στη διαρκή αξιολόγηση και την αναμόρφωση των οργανογραμμάτων σε υπουργεία και φορείς, αλλά και στις διαπιστωμένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό που έχουν οι υπηρεσίες.

Τα πλάνα που εξετάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έγιναν γνωστά για τη μετα-κινητικότητα εποχή σχετικά με την αξιολόγηση των υπαλλήλων του δημόσιου φορέα. Ο δημόσιος τομέας που δεν συνδέεται με απολύσεις αλλά με αξιοκρατική μετακίνηση μελετάται να μπει σε μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας των υπαλλήλων. Κάτι τέτοιο θα έχει στόχο την κάλυψη των αναγκών ανθρώπινου δυναμικού, που δημιουργούνται κατά καιρούς στις εκάστοτε υπηρεσίες.
Το συγκεκριμένο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιλαμβάνει:

*Ετήσια καταγραφή των πλεοναζουσών θέσεων και των κενών που υπάρχουν ανά κατηγορία και κλάδο εργαζομένων.

*Ετήσια προκήρυξη των θέσεων που πρέπει να καλυφθούν σε όλο το Δημόσιο, με τη συμβολή του ΑΣΕΠ.

*Οι υπάλληλοι που θα αιτηθούν τη μετακίνησή τους θα μοριοδοτούνται με κριτήρια που θα καθοριστούν σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ και δεν θα απέχουν πολύ από τη μοριοδότηση της κινητικότητας που έχει θεσμοθετηθεί προσφάτως από τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να επιλεγούν με αξιοκρατικά κριτήρια οι μετατασσόμενοι.

Μάλιστα το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθούν κίνητρα για την εθελοντική μετακίνηση προσωπικού σε νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, να τους παραχωρηθεί η δυνατότητα να καταλάβουν θέση προϊσταμένου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ