Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Σχέδιο αλά ΤΑΙΠΕΔ για 119+1 ακίνητα «φιλέτα»

Πλάνο του υπουργείου Εργασίας για μίσθωση κτιρίων σε δημόσιους φορείς και οργανισμούς

Το δικό τους ΤΑΙΠΕΔ επιχειρούν να δημιουργήσουν το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ, μέσω ενός φιλόδοξου σχεδίου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Μάλιστα, το υπουργείο σχεδιάζει να μισθώσει 120 ακίνητα ιδιοκτησίας των πρώην Ταμείων που βρίσκονται στην Αθήνα, σε δημόσιους φορείς (υπουργεία, οργανισμούς, ΑΕΙ κ.ά.) που αυτή τη στιγμή στεγάζονται σε κτίρια ιδιωτών.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εύκολο, καθώς, αφενός, τα κέρδη είναι περιορισμένα -αφού ουσιαστικά πάνε από τη μία τσέπη στην άλλη- και, αφετέρου, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κάπως απρόθυμοι στις… μετακινήσεις τους. Αλλωστε, είναι πρόσφατο το παράδειγμα της μεταστέγασης υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο ακίνητο του Κεράνη (Δήμος Νίκαιας – Ρέντη), που προσέκρουσε στις διαφωνίες των εργαζομένων του υπουργείου.

Αξιοποίηση

Πάντως, σε πρώτη φάση, το υπουργείο σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο προωθεί την εκμίσθωση 24 ακινήτων «φιλέτων» (εμβαδού 65.000 τ.μ.) στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, που ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία και τα οποία είναι αναξιοποίητα εδώ και δεκαετίες.
Το πιλοτικό σχέδιο για την επιλεκτική αξιοποίηση των 24 κτιρίων αφορά ακίνητα εμβληματικού χαρακτήρα του ιστορικού τριγώνου, όπως η πρώην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (συμβολή Κανάρη και Ακαδημίας), το παλιό «Ambassador» (επί της οδού Πανεπιστημίου), το ξενοδοχείο «EΣΠΕΡΙΑ» (επί της Σταδίου), το Μέγαρο Σίνα, η Στοά των Εμπόρων (Βουλής 8-10), πολυκατοικίες στην πλατεία Βάθη και πολλά άλλα.

Στόχος είναι η αναβίωση των ακινήτων αυτών μέσα από ένα πλέγμα χρήσεων (κατοικίες, γραφεία, τουριστικές εγκαταστάσεις, εστίες πολιτισμού κ.ά.), που θα αποφέρουν έσοδα στα Ταμεία, άρα και στον ΕΦΚΑ, καθώς η πολυετής απαξίωση των κτιρίων αυτών μεταφράζεται σε απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μαζί με τους επικεφαλής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ Δ. Ησαΐα και Ν. Μπελαβίλα, ανακοινώθηκε η διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στις αρχές του 2018 για τα εν λόγω κτίρια. Το συνολικό σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων θα υλοποιηθεί με την επιστημονική και την τεχνική συμβολή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ