Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Σχέδιο για τα επικίνδυνα απόβλητα!

Την ίδρυση και τη λειτουργία μονάδων επεξεργασίας προανήγγειλε ο αν. υπ. Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος

Ρεπορτάζ
Β. Παπακωνσταντόπουλος

Φιλόδοξο σχέδιο για την ίδρυση και τη λειτουργία μονάδων επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Σε συνάντηση γνωριμίας με δημοσιογράφους τόνισε ότι θα δοθεί βάρος στην καταπολέμηση της παραοικονομίας που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη διάθεση των βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, επισημαίνοντας ότι το κόστος για τη δημιουργία των μονάδων θα αναλάβουν οι βιομηχανίες. Δεν θα επιλεγεί μόνο η λύση της ταφής, αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος στοχεύει να προχωρήσει στην ανάκτηση υλών και την αδρανοποίησή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, τα επικίνδυνα απόβλητα, εκτός του ότι αποτελούν «περιβαλλοντική βόμβα», ευθύνονται και για το κλείσιμο των βιομηχανιών, αφού η διάθεσή τους για επεξεργασία στο εξωτερικό κοστίζει πολύ ακριβά. Ενα πρώτο βήμα θα αποτελέσει το μητρώο αποβλήτων, που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου και θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο αδειοδότησης και ελέγχου.

Ο κ. Φάμελλος είχε ήδη και την πρώτη επαφή του με τους θεσμούς, συζητώντας -μεταξύ άλλων- για τις καθυστερήσεις στην ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Οπως είπε, είναι έτοιμο για ανάρτηση το 37% των δασικών χαρτών και σε πρώτη φάση θα προχωρήσει η κύρωση μόνο εκείνων για τους οποίους δεν υπάρχουν ενστάσεις. Στις συζητήσεις με τους δανειστές τέθηκαν επίσης θέματα τιμολόγησης και κοστολόγησης του νερού και των υπηρεσιών που σχετίζονται με αυτό, με βάση τις κατευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ε.Ε.

Πέρα από αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη λεγόμενη «περιβαλλοντική διπλωματία» σε ό,τι αφορά τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας πως το περιβάλλον και η ενέργεια αποτελούν βασικά στοιχεία της ανασυγκρότησης της χώρας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ